Feltöltés dátuma: 2022.02.28.

A CEOSZ új elnöksége

A CEOSZ elmúlt öt évére visszatekintve – és azt hiszem, az elkövetkező időszakra is – az fogalmazható meg, hogy minél többet teszünk, annál több tennivaló lesz előttünk. Hatalmas elismerés és köszönet jár a tagszervezeti vezetőknek, valamint a munkájukat segítő tisztségviselőknek és aktivistáknak, akik valamennyien önkéntesként fáradhatatlanul tevékenykednek a helyi egyesületekért. A CEOSZ-t szintén önkéntesként támogató elnökség munkája nélkülözhetetlen egyrészt a folyamatos és zökkenőmentes működéshez, másrészről úgy gondolom, hogy a vezetőségében helyet foglaló kiváló szakemberek és remekül képzett cukorbetegek tudása, tapasztalata a záloga annak, hogy a jó ötletekből megvalósítható programok jöhessenek létre. – Füzesi Brigitta, a szervezet elnöke ezekkel a gondolatokkal küldte meg szerkesztőségünkhöz a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége 2021. szeptemberi közgyűlésén megválasztott elnökségének névsorát. Ismerkedjenek meg velük!

file

Barabásné Fekete Ildikó

Korábban is tagja volt az elnökségnek. Nem cukorbeteg, diabetológiai szakápolóként dolgozik, az ezen a területen szerzett tapasztalatait tudja kamatoztatni a betegközösség érdekében is.

– A betegek nem mindig tudják, mire gondol az orvos. Én értem, ismerem az orvosok szempontjait, és tudom, mire gondol, mit kérdez a beteg. E kettős nézőpontot igyekszem hasznosítani.

Ildikó számára fontosak a diabéteszesek és fontos a diabétesz. Hivatása, hogy segítsen a cukorbetegeknek, de nemcsak a munkaidejét, egész életét kitölti ez a szándék.

A pandémia kapcsán megfogalmazta:

– A COVID teremtette meg azt az online teret, ahová a cukorbetegek társadalma bekényszerült. Ez új feladatokat és új lehetőséget teremtett. A CEOSZ feladata (is), hogy az idős cukorbetegeket bevonja az online edukációs világba. Ugyanez az online tér lehetőséget biztosít arra, hogy a fiatalokat bevonjuk a cukorbeteg-közösségbe.

file

Béki János

– Már a szervezet létrejötte előtt megkerestek az alapítók, hogy tanácsadóként segíteném-e a munkájukat. Gondolom, ebben szerepe lehet annak is, hogy a Diabetes magazin „mindeneseként” dolgozom 1998 óta, valamint a Magyar Diabetes Társaság lapjának is szerkesztője vagyok. Mivel évek óta személyesen ismertem mindenkit, így nagy örömmel csatlakoztam a csapathoz. A különböző projektek során pedig egyre több ötletből lett feladat, s ezekben szintén számíthattak rám.

– Rendkívül izgalmas időket élünk: a tagszervezetek, egyesületek, klubok közül sokan évtizedes múltra tekinthetnek vissza, ugyanakkor szinte azonos kihívásokkal küzdenek, a tagság fiatalítása szinte mindenhol felmerül feladatként, ráadásul a megszokott működést a járvány lehetetlenné tette. Hatalmas hiba lenne a fáradságos munkával felépített értékeket veszni hagyni. Megindult egyfajta építkezés, a projektek egymásba kapcsolódnak, minden lépés közelebb visz a célunkhoz, hogy minden diabéteszes választ kapjon a problémáira, kérdéseire egy támogató közösségtől.

file

Fritz János

Szombathelyen él, 20 éve cukorbeteg. Gyógyszeres kezeléssel kezdett, ma már inzulint használ. 2011-ben ment nyugdíjba, elfoglaltságot keresett, ezért vállalta a szombathelyi egyesület elnökhelyettesi tisztségét.

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy bekerültem az elnökségbe, ígérem, hogy a legjobb tudásom szerint fogok dolgozni. A CEOSZ összefogja az egész országot. Vezérfonalat nyújt, a helyi közösségek a szövetség iránymutatásai alapján dolgoznak. Sok konkrét segítséget is ad a CEOSZ. Enélkül az összefogás nélkül széthullhatna a cukorbetegek közössége. Húsz egyesület külön-külön nem tudja a diabéteszesek érdekeit képviselni, az egységes szövetség viszont a magyar diabéteszesek egész társadalmát tudja képviselni. Brigitta nagyon sokat tesz ennek érdekében.

file

Prof. dr. Kempler Péter

– Most adtam át a Magyar Diabetes Társaság elnöki tisztét, így szabadult fel időm. Megtisztelőnek tartom, hogy felkértek, vegyek részt a betegszövetség munkájában. A CEOSZ eddigi tevékenységét jónak tartom, valóban a betegek érdekeit képviselő személyek dolgoznak benne.

A legfontosabbnak az edukációs munka fejlesztését tartom. Pusztán attól, hogy valaki naponta négyszer megméri a vércukrát, még nem lesz jobb a cukorszintje. Sajnos, az edukáció jelenleg nem finanszírozott, a szakrendeléseken kevés idő jut rá, a betegszervezeteknek is részt kell vállalniuk benne. El kell érni, hogy a betegek többet megtegyenek önmagukért. Például hallgassanak orvosaikra! Egy felmérés kimutatta, hogy a betegek több pénzt költenek haszontalan és hatástalan készítményekre a szomszéd javaslata alapján, mint az orvos által felírt gyógyszerekre.

file

Venesz László

1984 óta inzulinos cukorbeteg, 2007 óta vezeti a Győr-Moson-Sopron megyei egyesületet. Munka mellett nem volt könnyű feladat, építőipari projektmenedzserként igazán elfoglalt volt. 2016-ban nyugdíjba ment, s mind Győrben, mind a CEOSZ elnökségében a több évtizedes szervezési gyakorlatát remekül tudja hasznosítani.

– Régóta ismerem a különböző megyékben működő cukorbeteg-közösségek vezetőit, ez sokszor előnyt jelent. Amikor úgy éreztük, a MACOSZ – amelynek szintén elnökségi tagja voltam – nem látja el jól a diabéteszesek érdekképviseletét, elhatároztuk, hogy új szövetséget alapítunk. Mára a CEOSZ lefedi a teljes országot. Évről évre sikerül új programokat kitalálnunk, amelyek lelkesítik a tagságot, s amelyek tovább erősítik az összetartozást. Brigitta igazi motorja a közösségnek, én pedig szívesen segítem a munkáját.

Herth Viktória

Fotók: Baranyai Norbert

Megjelent a diabetes2021/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!