Feltöltés dátuma: 2022.01.07.

Szívügyünk a diabétesz!

A Boehringer Ingelheim gyógyszergyár 2021 áprilisában indította el a „Szívügyünk a diabétesz!” kampányt a Magyar Diabetes Társasággal és a Magyar Életmód Orvostani Társasággal együttműködésében.
A kezdeményezés célja, hogy megismertesse a széles közönséggel és az egészségügyi szakemberekkel a 2-es típusú cukorbetegség lehetséges szövődményeit, a hipoglikémia tüneteit, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének korszerű szemléletét és ennek átültetését a gyakorlatba. A 2-es típusú cukorbetegség ugyanis nem pusztán a cukoranyagcsere zavara, hanem komplex, az egész szervezetet érintő elváltozás, ami rontja a betegek életkilátását.
A kampány weboldalán folyamatosan új és értékes információkat találhatunk, amelyek amellett, hogy megfelelnek a szakmai elvárásoknak, a széles közönség számára is érthetőek. Alább ezek közül egyet olvashatnak.

Illusztráció

A kampány weboldala: www.szivugyunkadiabetesz.hu

Gyógyszerek a 2-es típusú diabétesz kezelésében

A vércukor emelkedéséhez hozzájárul az inzulin hatásának csökkenése, illetve az inzulintermelés romlása. A diabétesz kezelése során ezeket a tényezőket próbáljuk befolyásolni.

Az inzulinérzékenységet befolyásoló gyógyszerekkel megpróbálunk hatni a májra, ahonnan a cukor kiáramlik és megemeli a vér cukorszintjét. Hathatunk az izmokra és a zsírra, ahol tárolódik és felhasználódik a cukor. Adhatunk olyan gyógyszereket, amelyek az inzulintermelést fokozzák, és adhatunk inzulint. Van még egy lehetőség: ha a vizeletbe alacsonyabb küszöbértéknél kivisszük a cukrot, akkor jelentősen csökkenthetjük mind az éhgyomri vércukor szintjét, mind pedig az evés utáni értéket, ami enélkül nagyon magas lenne.

Klasszikus gyógyszereink

A klasszikus gyógyszereink két csoportra voltak oszthatóak. A biguanidok a májból a cukor kibocsátását befolyásolták, így döntően a reggeli éhgyomri vércukorszintre hatottak. Ezzel csökkenthettük a zsírmáj mértékét is, ami a cukorbetegséghez társuló kóros állapot és szintén a szív-érbetegségek kockázatának növekedésével jár. Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszereket ma gyakorlatilag minden cukorbetegnek adjuk, akinek nincs konkrét ellenjavallata. Mondhatjuk azt, hogy ez a diabétesz bázis-gyógyszere.

A másik gyógyszercsoport, amit klasszikusan adtunk – a szulfaniruleák –, az inzulintermelést fokozzák a hasnyálmirigyben. Ezek az első egy-két évben nagyon hatékonyak, később azonban elvesztik hasznosságukat. Amíg természetes módon az inzulintermelés leáll, ha leesik a cukorszint a vérben, ezek a gyógyszerek addig fokozzák az inzulintermelést, amíg ott vannak a receptoroknál, függetlenül a vércukor szintjétől, s ezzel hipoglikémiát okozhatnak.

Bélhormonok

Az utóbbi 15–20 évben sok új gyógyszer került forgalomba, amelyek egyéb módszereket próbálnak alkalmazni. Vannak, amelyek a vizeletben próbálják meg a cukor ürítését fokozni. Ennek vannak kedvező mellékhatásai, mert a cukorral együtt a felesleges vizet is kivezetik a szervezetből, ezzel a szív anyagcseréjét is kedvezően befolyásolják. Szívbetegség esetén ez a gyógyszercsoport hasznosabb, mint a többi.

Van két gyógyszercsoport, amelyek az úgynevezett inkretintengelyen hatnak. Ezek olyan bélhormonok, amelyek a táplálékfelvétel kapcsán termelődnek a bélben, inzulinmennyiséget fokozó hatásuk van, de figyelembe veszik a pillanatnyi vércukorszintet, tehát nem okoznak hipoglikémiát. Ráadásul az étvágyat csökkentve súlycsökkenéshez is vezethetnek. A szájon át szedhető változatuknak szinte semmi mellékhatása nincs, nagyon biztonságos. Ezzel együtt a fő hatásuk, a vércukorcsökkentés is gyengébb.

Másik változatban a hormont injekció formájában pótoljuk, sokkal nagyobb mennyiségben, így a mellékhatások – hányinger, hányás – kockázata is megnő. Ugyanakkor kedvező mellékhatásként ez is súlyvesztést okoz. Ezekről a gyógyszerekről is bizonyított, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát hosszú távon képesek csökkenteni.

Ma egy cukorbeteg a diagnózis felállításakor megkapja az első gyógyszert, a biguanidok közül, amelyet 50 éve használunk a cukorbetegség kezelésére. A következő gyógyszer, vagy a harmadik, illetve az, hogy mikor kezdjünk el inzulint használni, szakorvosi döntést igényel.

Az újabb és drágább gyógyszereket, amelyeknek a kedvező mellékhatásait – súlyvesztés – is ki kell használnunk, csak szakorvosok írhatják fel. Ahhoz azonban, hogy a szakorvos el tudja dönteni, hogy melyik gyógyszercsoportból kell választania, jól kell ismernie a beteget, a szükséges leletek rendelkezésére kell hogy álljanak.

Vitaminok, gyógyhatású készítmények

A cukorbetegek gyakran kérdezik, hogy gyógyhatású készítmények, vitaminok befolyásolhatják-e kedvezően a cukorbetegséget? Az alapvető válasz erre: nem tudjuk! A cukorbetegségre adott gyógyszerekről több ezer ember többéves követésével kialakított ismereteink vannak. A gyógyhatású készítményekkel senki nem végez ilyen vizsgálatot. Mivel nem ismerjük ezeket a készítményeket, sokszor azt sem tudjuk, mi a hatóanyag bennük, nem tudunk nyilatkozni a hatásfokukról. Az áruk viszont gyakran olyan, mint a hatásos gyógyszereké.

A vitaminok között vannak olyanok, amelyeket célszerű szedni, például nem napos időben a D-vitamin fogyasztása kedvező lehet. Nem azért, mert a cukorbetegség kockázatát csökkentené – bár találtak összefüggést a D-vitamin szintje és az inzulin hatásossága között –, hanem azért, mert az bizonyított, hogy a csontbetegségekkel szemben a D-vitamin védi az embereket.

Dr. Tabák Gy. Ádám

PC-HU-102298 Lezárás dátuma: 2021.10.26.

A kampány weboldala: www.szivugyunkadiabetesz.hu
A kampány weboldala: www.szivugyunkadiabetesz.hu

Megjelent a diabetes2021/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!