Szerző: Dr. Bakó Barnabás Feltöltés dátuma: 2021.12.27.

Egészségünk szolgálatában

Elektronikus kütyük, mobiltelefonos alkalmazások

Hazánkban körülbelül 6 millióan használnak okostelefont. Ezeket az eszközöket már nem csak telefonálásra használjuk, sok egyéb funkciójuk is van. Az App Store (iOS), a Google Play Áruház (Android), az App Gallery (Huawei) milliós nagyságrendben kínál applikációkat, amelyek számos feladat megoldására alkalmasak. Ezek egy része ingyenes, más részük fizetős, az utóbbiak reklámmentesek, illetve több szolgáltatást nyújtanak. Arra vállalkoztam, hogy összegyűjtök néhány alkalmazást, amelyek segítik egészségünk megőrzését vagy betegségünk menedzselését.

Illusztráció

Mobilalkalmazások

Fogyást segítő applikációk

A magyar lakosság 60 százaléka túlsúlyos vagy kövér. Sokan szeretnének a felesleges kilóktól megszabadulni, de a fogyás nem könnyű. A fogyókúra sikerének kulcsa a megfelelően felépített, kalóriaszegény étrend.

Testsúlycsökkenést akkor tudunk elérni, ha tartósan kevesebb kalóriát fogyasztunk, mint amennyit a szervezetünk felhasznál. Ha például 1200–1500 kcal napi energiabevitelt tűzünk ki célul, az már kevesebb, mint a szervezetünk napi energiaigénye, így testsúlycsökkenésre számíthatunk. Csak akkor lehetünk eredményesek, ha pontosan vezetjük a bevitt kalóriát, illetve a sporttal, mozgással elért kalórialeadást is.

A kalóriabevitel naplózására az egyik legjobban használható telefonos alkalmazás a Yazio, ami megkímél bennünket a kalóriatáblázatok böngészésétől. Telefonunk kamerájával beolvashatjuk az elfogyasztani kívánt élelmiszer csomagolásán lévő vonalkódot, meg kell adnunk az étel tömegét, ezekből a program kiszámolja és rögzíti a bevitt kalóriát. A Yazio azt is jelzi, hogy mennyi kalóriát fogyaszthatunk még aznap a kitűzött cél eléréséig.

Magyar fejlesztő készítette a Kalória Bázis nevű applikációt, ami ugyancsak kitűnően alkalmas a kalóriabevitel nyomon követésére.

A kalórialeadást növelhetjük a fizikai aktivitás fokozásával, ami segíti az izomtömeg megőrzését is. A fogyókúrázóknak heti 150 perc (5×30, vagy 3×50 perc) aerob típusú mozgás ajánlott olyan intenzitással végezve, ami a pulzusszámot, légzésszámot megemeli. Fontos a sporttevékenység típusának, időtartamának regisztrálása is. Számos telefonos applikációt (Google Fitnesz, GPS Sport Tracker, Strava, Komoot) letölthetünk, amelyek naplózzák a mozgást és kiszámítják a leadott kalória mennyiségét is. Fitneszkarkötő, okosóra a legalkalmasabb a fizikai aktivitás mérésére, ezek szenzoraik segítségével a pulzusszámot is mérik.

Sportolás során a maximális pulzusszám 60–70 százalékát ajánlott elérni, illetve fenntartani. A maximális pulzus kiszámítása az alábbi képlettel történik: 220−életkor. Az optimális pulzusszámot, és az attól való eltérést az okoseszközök színkódokkal jelzik.

Alvásfigyelő applikációk

Az alvászavarok sok ember életét nehezítik, a leggyakoribb ezek közül az inszomnia (álmatlanság), ami a hazai lakosság 9 százalékát érinti. Inszomniáról beszélünk, ha akkor sem tudunk aludni, ha egyébként lenne rá lehetőségünk. A kialvatlanság másnap hangulati ingadozást, ingerlékenységet, csökkent koncentrálóképességet okoz. Délutáni kávé, tea fogyasztása, stressz, kényelmetlen fekhely, túl meleg vagy túl hideg hálószoba segíti az alvászavar kialakulását.

Újabban nagy jelentőséget tulajdonítanak a szervezetünkben precízen működő biológiai órának, ami követi a nappal és az éjszaka változásait, irányítja az alvás és az ébrenlét ciklusait. A rendszertelen életvitel megzavarja a belső óránk által szabályozott ritmust, ami hosszabb távon betegségek forrása lehet. Váltott műszakban dolgozók között gyakoribb a 2-es típusú diabétesz, nagyobb a szív- és érrendszeri kockázat, bizonyos daganatok előfordulása is növekszik.

Rendszeres életmóddal, a több műszakos munkarend kerülésével, megfelelő minőségű és mennyiségű alvás biztosításával elkerülhetjük a bennünk működő biológia óra megzavarását, ezzel a fent említett betegségek kockázatát csökkenthetjük. Mivel jó közérzetre, megfelelő teljesítőképességre csak akkor számíthatunk, ha alvásunk mennyisége és minősége megfelelő, érdemes tanulmányozni az alvásunkat.

Ehhez elegendő egy okostelefon, de az elemzés sokkal pontosabb, ha a telefont okosórával vagy fitneszkarkötővel kapcsoljuk össze. Az alváselemzéshez számos programot használhatunk, ezek közül a Sleep as Android, Sleep Cycle vagy a Sleep Plus Stages a legnépszerűbb. A program megméri a teljes alvásidőt (felnőtteknek 7-8 óra alvás ajánlott, az alvásigény idősebb korban csökken). A telefon mikrofonja rögzíti az alvás közben keletkező zajokat (horkolás, légzéskimaradás), így felismerhető az alvási apnoénak nevezett súlyos betegség is.

A mini alváselemző rendszer képes felismerni az alvás ciklusait: REM-alvás, mélyalvás, könnyű alvás, illetve detektálja az alvásmegszakításokat is. Az alvásciklusok az éjszakai pihenés alatt általában 4-5-ször ismétlődnek. Az alvás fontos szerepet játszik a mentális regenerálódásban, az alvás mennyisége és minősége kihat a tanulásra és a memóriára, de hatással van a hangulatra, illetve a motiváltságra is. Az alváselemzés általában 3 tényezőt vizsgál: az alvás mennyiségét, a stabilitását és az alvási regenerációt. Ha az alvásszerkezet eltér az élettanitól, akkor javaslatot kapunk annak javítására.

Alkoholfogyasztás, altatók, nyugtatók használata megváltoztatja az alvás fiziológiás szerkezetét, az alvás pihentető jellege elvész. Az elmondottakból az is következik, hogy a lefekvés előtt sokak által ajánlott 1-2 pohár bor nem javítja, hanem kifejezetten rontja alvásunk minőségét.

Papíralapú vércukornapló helyett e-napló?

A diabéteszes betegek ellenőrzésének fontos kelléke a vércukornapló. Ebben rögzíti a beteg a mért vércukoreredményeket, azok étkezésekhez való viszonyát. A diabetológus számára ezek az adatok nélkülözhetetlenek az anyagcsereállapot pontos megítéléséhez. Felmerülhet a kérdés, hogy szükséges-e még papíralapú naplót vezetni a XXI. században? Ha szeretnénk a korral haladni és kevesebb időt áldozni a vércukoreredmények rögzítésére, akkor érdemes elektronikus napló használatára áttérni. Ezt a törekvést számos alkalmazás segíti.

Magyarország legnagyobb vércukormérő-gyártója, a 77 Elektronika Kft. már évek óta biztosítja az adatfeltöltés lehetőségét, elektronikus napló használatát. A vércukormérő készülékben tárolt adatokat a betegek feltölthetik a dcont.hu weboldalra, ezzel időt spórolnak meg, illetve a diabetológus átfogóbb elemzést végezhet. Színkódok jelzik a magas vagy alacsony értékeket és számos statisztikai adat (átlagos vércukor, vércukoringadozások mértéke, számított HbA1c) is megjeleníthető. A Dcont nevű mobiltelefonos alkalmazás segítségével naplózhatjuk azokat a tevékenységeket, amelyek a vércukorértékeket befolyásolják (étkezés, inzulinbeadás, fizikai aktivitás).

Elektronikus napló vezetéséhez más hasonló alkalmazást is találunk (MÉRYkék, Glucose tracker & Diabetic diary, DKP-Diabétesz Kliens Program), érdemes több applikációt is megnézni, majd kiválasztani a számunkra megfelelőt.

Mit válasszunk?

Remélem, sikerült kedvet csinálnom néhány olyan mobiltelefonos alkalmazás használatához, amelyek egészségünk megőrzését segítik, mindennapjainkat megkönnyítik. Ha valaki további egészségüggyel összefüggő applikációk között szeretne válogatni, az alkalmazásokat kínáló áruházak keresőjébe elegendő beírni a „health” vagy az „egészség” szavakat, ezt követően már több száz program közül teheti.

Azokra az alkalmazásokra érdemes figyelmet szentelni, amelyek a felhasználóktól jó minősítést kaptak (★★★★ felett), illetve letöltési számuk magas (a népszerű alkalmazások letöltési száma több százezer, vagy akár 1 millió feletti is lehet).

file

COVID-19-járvány és az oxigéntelítettség

A COVID-19-vírusjárvány kapcsán felértékelődött a pulzoximéternek nevezett egyszerű eszköz, amely az ujjbegyre csíptethető, a pulzusszám mellett megmutatja a kapilláris vér oxigéntelítettségét (szaturációját). A normál érték egészséges személyek esetében 95 százalék feletti. Tüdőgyulladás esetén a tüdőben romlik a gázcsere, az oxigéntelítettség csökken.

Az eszköz 5–10 000 Ft közötti áron beszerezhető. Használata életmentő lehet, mivel kialakulóban lévő tüdőgyulladás esetén időben jelzi az orvosi beavatkozás szükségességét (90 százalék alatti oxigénszaturáció esetén mielőbbi orvosi vizsgálat, kórházi felvétel, oxigénbelégzés biztosítása javasolt).

Érdemes tudni, hogy a modernebb okosórák, fitneszkarkötők szenzoraik révén alkalmasak az oxigéntelítettség mérésére, vagyis helyettesíteni képesek a pulzoximéterek funkcióját. Ezek az eszközök biztonságot jelentenek az otthonukban kezelt, háziorvosukkal csak telefonos kontaktust tartó koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek számára.

A COVID-19-járvány csúcsán nem volt ritkaság, hogy súlyos tüdőgyulladással, 50–60 százalékos oxigénszaturációval kerültek kórházba betegek. Ilyen esetben a lélegeztetőgép alkalmazása már nem kerülhető el. Az említett eszközök használatával a betegség súlyosbodását időben fel lehetett volna ismerni.

EKG a zsebben?

EKG-vizsgálat a ritmuszavarok felismeréséhez elengedhetetlen, de a koszorúérbetegség, szívinfarktus diagnosztikájában is kulcsfontosságú eszköz. A többcsatornás EKG-készülékek drágák, ezeket kórházakban, kardiológiai szakrendeléseken használják rutinszerűen. A technológiai forradalom eredménye, hogy 45 000–70 000 Ft-ért zsebben elférő, otthoni diagnosztikai eszközt vásárolhatunk. A bankkártya méretű eszköz érintkezőihez a jobb és a bal kéz ujjait kell hozzáérinteni. Egycsatornás EKG-görbe készül, amit az eszköz továbbít a felhasználó okostelefonjára, az arra telepített applikáció egy intelligens algoritmus segítségével részletes értékelést végez.

A mobil EKG elsősorban ritmuszavarok felismerésére alkalmas. Előnye, hogy panaszok esetén a beteg azonnal, az egészségügyi személyzet segítsége nélkül képes EKG-görbét rögzíteni, ezt később kezelőorvosa kiértékelheti. Hátránya, hogy egycsatornás készülékről van szó, ami szívinfarktus diagnosztikájára nem alkalmas.

szerzo

Dr. Bakó Barnabás

1986-ban végzett a Debreceni Egyetem Általános Orvosi Karán summa cum laude eredménnyel. Az egyetemi évek után a B.-A.-Z. Megyei Kórház II. Belgyógyászatán kezdett el dolgozni, munkahelye azóta sem változott. 1991-ben belgyógyászatból, 1994-ben endokrinológiából tett szakvizsgát. 1998-ban szerezte meg a Magyar Diabetes Társaság diabetológus orvosa minősítést.

Megjelent a diabetes2021/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!