Feltöltés dátuma: 2022.01.10.

A Medtronic MiniMed 780G rendszer

2021. szeptember 1-től támogatott Magyarországon a MiniMed 780G önszabályozó inzulinpumpa-rendszer új, automatikus korrekciós algoritmussal, távmonitorozási lehetőséggel és személyre szabott célérték-beállításokkal, amelyet az 1-es típusú diabétesz kezelésére fejlesztettek ki.

Illusztráció

A Medtronic Hungária Kft. 2021. szeptember 1-től bevezette a MiniMed™ 780G rendszert Magyarországon. Az új eszköz megkapta a társadalombiztosítási támogatást, így felnőttek számára 80 százalékos támogatással, gyermekek és 24 év alatti, felsőoktatásban tanuló diákok részére pedig 98 százalékos támogatással elérhető.

Ez az új generációs, fejlett hibrid, zárt láncú („AHCL”) inzulinpumpa-rendszer új automatikus korrekciós adagolást, okostelefon-csatlakozást, valamint ennek segítségével távmonitorozást és választható célérték-beállítást tesz elérhetővé (5,5, 6,1 vagy 6,7 mmol/l értéken). A technika fejlődése és a folyamatos cukormonitorozás (CGM) egyre szélesebb körben való elterjedésének ellenére sok cukorbeteg – különösen serdülőkorban – küzd a glikémiás kontrollal és a cukorbetegség kezelésének napi kihívásaival.

A 7–80 év közötti páciensek számára engedélyezett MiniMed™ 780G rendszer előre jelzi az inzulinigényt, és használja a ­Medtronic legfejlettebb SmartGuard™ algoritmusát, amely ötpercenként automatikusan szabályozza mind a bázisinzulin, mind a korrekciós bólusok adagolását. Ezzel segíti a cukorbetegséggel élőket abban, hogy elkerüljék a túlzottan magas és alacsony értékeket, és kevesebb erőfeszítéssel érjék el glikémiás célkitűzéseiket. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy az AHCL-rendszer kevesebb erőfeszítést igényel a használótól a magas értékek és a mélypontok kezelésére, biztonságos és hatékony a betegcsoportok széles körében, beleértve a fiatalabb, kevésbé kontrollált és kevésbé tapasztalt pácienseket.

A rendszer elemei

MiniMed 780G inzulinpumpa, amely ceruzaelemmel működő eszköz, egyéni igény szerint adagolja a pumpában elhelyezkedő tartályban lévő inzulint egy kanül segítségével, a bőr alatti szövetbe.

A Guardian szenzor a bőr alatti szövet cukorszintjét folyamatosan méri, és az 5 percenkénti átlagos értéket továbbítja a pumpára, ami alapján a pumpa egy meghatározott algoritmus szerint adagolja az inzulint – hol többet, hol kevesebbet, sőt akár teljesen le is állíthatja az adagolást, hogy megakadályozza a veszélyesen alacsony cukorszintet. A szenzor 7 napig használható, utána cserélni kell.

A Guardian Link 3 távadó pénzérme nagyságú, a szenzorra csatlakoztatott eszköz, ez biztosítja a szenzorból érkező jelek vezeték nélküli továbbítását a pumpára.

A Medtronic vállalatról

A Medtronic (www.medtronic.com), amelynek székhelye Írországban, Dublinban található, a világ egyik legnagyobb orvostechnikai eszközöket gyártó, szolgáltató és egészségügyi megoldásokat kínáló innovatív vállalata. Küldetése, hogy enyhítse a fájdalmat, helyreállítsa az egészséget és meghosszabbítsa az emberek millióinak életét. A ­Medtronic világszerte több mint 90 000 embert foglalkoztat, akik körülbelül 150 ország orvosait, kórházait és betegeit szolgálják ki. A vállalat arra összpontosít, hogy az egész világon együttműködjön az egészségügyi partnerekkel az egészségügyi ellátás folyamatos fejlesztése érdekében.

Time in Range (TIR)

A céltartományban eltöltött idő arra az időtartamra vonatkozik, amit az 1-es típusú cukorbetegséggel élők az optimális glikémiás tartományban (3,9–10,0 mmol/l) tartózkodnak. A cukorbetegség kezelésének célja az ebben az egészséges tartományban töltött idő növelése, valamint a túlzottan magas és alacsony vércukorszint elkerülése, mivel ezek akár azonnali, akár hosszú távú szövődményekhez vezethetnek, például az erek károsodását eredményezhetik, növelve a koszorúér-betegség, a szívroham és a stroke előfordulásának kockázatát. Az erek károsodása emellett látásvesztéshez, vesebetegséghez és idegrendszeri problémákhoz is vezethet.

Az olyan fejlett technológiák, mint a szenzoros inzulinpumpa és az automatikus inzulinadagolást biztosító, zárt láncú rendszerek, valamint a prediktív terápiás algoritmusok megkönnyítik a betegek életét azáltal, hogy a folyamatos cukormonitorozó rendszerből (CGM) nyert adatok alapján automatikusan beállítják a beadott inzulin mennyiségét, csökkentik a hipoglikémiától való félelmet, elősegítik a célértékeken belül maradást mind a céltartományban eltöltött idő, mind a HbA1c tekintetében.

Az eszközzel kapcsolatos további információkat a kezelőorvos adhat, a rendszer használata minden esetben előzetes orvosi konzultációt és állapotfelmérést igényel.

A használati útmutatóval, a javallatokkal, az ellenjavallatokkal, a figyelmeztetésekkel, az óvintézkedésekkel és a lehetséges nemkívánatos eseményekkel kapcsolatos részletes információkért olvassa el a készülék kézikönyvét. További információkért forduljon a Medtronic területileg illetékes képviselőjéhez.

Megjelent a diabetes2021/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!