Feltöltés dátuma: 2021.09.12.

„TájékozottBeteg” applikáció

A magyarok 92 százaléka nem, vagy csak nagyon röviden készül fel az orvossal történő találkozásra, közel ötödük pedig soha nem jár szűrővizsgálatokra – derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) közvéleménykutatásából.

Illusztráció

Az országos közvéleménykutatás szerint nem igazán készülünk tudatosan az orvosi vizitekre, a kelleténél ritkábban megyünk szűrővizsgálatokra, és gyakran fordulunk az internethez a kézhez kapott leleteink magyarázatáért.

A betegek tájékozottságának növelése érdekében hazai szakemberek bevonásával új mobiltelefonos alkalmazás készült. Az AIPM által fejlesztett TájékozottBeteg applikáció segít alaposan felkészülni az orvosunkkal történő találkozásra, a speciális űrlap előzetesen segít átgondolni a felmerülő kérdéseket, amelyeket – az azokra kapott válaszokkal, a szedett gyógyszerekkel és a következő találkozó időpontjával együtt – el is menthetünk, az űrlapot e-mailben elküldhetjük vagy kinyomtathatjuk, és a találkozóra magunkkal vihetjük.

Az applikáció összesíti a kor alapján ajánlott, személyre szabható szűrővizsgálatokat, amelyeket vizsgálatonként a naptárunkba is elmenthetünk. Ezen felül tartalmaz laborlelet-értelemző szótárt, különböző betegségekkel kapcsolatos tényeket és tévhiteket, a magyar onkológiai betegút állomásait a tünetek jelentkezésétől, illetve a szűréstől kezdve a gyógyult beteg utánkövetéséig, valamint gyermekkori és felnőttkori védőoltásokkal kapcsolatos információkat.

Orvostalálkozások: a magyarok 8 százaléka készül fel alaposan

A kezelőorvosunknak átadott információ kulcsfontosságú a diagnózis felállításakor, és jó tudnunk azt is, milyen kérdéseket teszünk majd fel a szakembernek. Éppen ezért fontos, hogy lehetőség szerint minden előzményt összeszedve, kérdéseinket jó előre átgondolva érkezzünk egy vizsgálatra vagy konzultációra.

Az AIPM kutatásának eredményei alapján a magyarok 6 százaléka jelezte, hogy jóval a találkozó előtt átgondolja, mit fog mondani, és mindössze 2 százalék volt azok aránya, akik össze is írják kérdéseiket. A legtöbben (48 százalék) egyáltalán nem szoktak készülni, 44 százalék pedig csak a találkozó előtt röviddel gondolja át, mit mond és kérdez majd. A TájékozottBeteg alkalmazás egyik fontos funkciója éppen ezen a területen segít: egyszerű kérdésekre válaszolva tudunk alaposan felkészülni az orvossal történő találkozásra, majd a kitöltött adatlapot e-mailben elküldhetjük magunknak.

Fontos a megbízható információforrás

A betegségekkel kapcsolatos tévhitek, félinformációk alapvetően befolyásolhatják, hogy miként reagálunk egy-egy tünetre, milyen kezelést alkalmazunk, illetve milyen gyorsan fordulunk szakemberhez.

A kutatás eredményei alapján a magyarok számára nagyon fontos a háziorvos és a szakorvos véleménye: a megkérdezettek háromnegyede háziorvosához, 36,6 százaléka pedig szakorvosához fordul segítségért laboreredménye kézhezvételét követően. Az is látszik ugyanakkor, hogy a többség az internetről, illetve ismerősöktől is gyűjt információt. A megkérdezettek körülbelül felével időnként előfordul, hogy online keres segítséget laboreredménye értelmezéséhez, illetve családtagokat, barátokat kérdez meg.

A TájékozottBeteg alkalmazás a felhasználók hiteles egészségügyi tájékoztatását is segíti. Többféle betegségről, azok kezdeti tüneteiről részletes ismertetőt, laborleletszótárt és a magyar onkológiai betegút állomásait is tartalmazza.

Az alkalmazás letölthető Android és IOS rendszerű készülékekre

Megjelent a diabetes2021/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!