Feltöltés dátuma: 2021.09.19.

Öngondoskodás

Évek óta egyre több fórumon lehet arról hallani, hogy a jelenlegi felosztó-kirovó típusú nyugdíjrendszerek – amilyen Magyarországon is van – az elöregedő társadalmak miatt a következő évtizedek folyamán nagy valószínűséggel összeomlanak. Ennek legfőbb oka, hogy az aktív dolgozók száma kevesebb lesz, mint az eltartott nyugdíjasoké. Jelenleg amekkora összeg havonta befolyik nyugdíj-, illetve társadalombiztosítási „adóként”, az kifizetésre is kerül a magyarországi nyugdíjasok részére. Mi a megoldás?

Illusztráció

Önkéntes nyugdíjpénztár

Hosszú távú megoldás lehet az öregkori megélhetés biztosítására valamely személyijövedelemadó-visszaigénylést támogató termék.

Az egyik ilyen az önkéntes nyugdíjpénztár, amely nem összetévesztendő a 2011-ben az állami kasszába beolvasztott magánnyugdíjpénztárral. Ezen típusú termék már évtizedek óta lehetőséget nyújt a befizetett összeg évi 20 százalékának szja-ban való visszaigénylésére.

Az önkéntes nyugdíjpénztárakban évente maximum 150 ezer forintot lehet visszaigényelni, amelyet az ügyfél pénztári egységszámláján írnak jóvá. Ehhez 750 ezer forint befizetés szükséges. Természetesen ennél alacsonyabb összeg esetén is köthető ilyen típusú ­termék.

Ezt a fajta gondoskodást gyakran választják cégek cafeteria-rendszerben a dolgozóik számára, ám azt tudni kell, hogy a munkáltatói befizetésekre szja-kedvezmény nem vehető igénybe. A termék úgy épül fel, hogy 10 év várakozási idő után a hozamok 3 évente felvehetőek. Ilyen esetben szoktuk javasolni az ügyfeleknek a hozamok visszafizetését a szerződésbe, mivel arra is megkapják az adókedvezményt.

Ahhoz hogy a teljes összeg adókedvezményekkel együtt kifizetésre kerüljön, két lehetőség van: a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor, valamint halál esetén a kedvezményezett kapja meg az összeget.

Nyugdíjbiztosítás

A másik öngondoskodási lehetőség a nyugdíjbiztosítás, amely 2014. január 1-je óta elérhető országunkban. Ebben a típusú termékben az évente maximálisan kihasználható adókedvezmény 130 ezer forint, amelyhez évi 650 ezer forint befizetés szükséges. Természetesen itt is van lehetőség alacsonyabb összegű szerződést kötni.

Az önkéntes pénztárral ellentétben itt a szerződés aláírásának pillanatában hatályos nyugdíjkorhatár a mérvadó. Tehát, ha valaki most választ ilyen lehetőséget, hölgyeknél 40 év munkaviszony után, uraknál a 65 éves kor betöltésekor vehető fel az összeg. Halál esetén itt is a szerződésben megnevezett kedvezményezett kapja meg az összeget, minimum 40 százalékos rokkantság esetén pedig a teljes összeg kifizetésre kerül.

A termék a 20 százalékos adókedvezményen felül jelentős hozamokkal bír. Így, ha olyan életszituáció adódik, hogy szükség van a bennlévő összegre, akkor az adókedvezmény nélkül a hozamokkal megnövelve bármikor kivehető.

Az egyösszegű kifizetés adókedvezménnyel együtt legalább 10 éves futamidőnél valósul meg. Ha ennél rövidebb időre szerződik az ügyfél, akkor járadék formájában fizetünk.

Minél fiatalabban

A tapasztalatok és a statisztikák azt mutatják, hogy még mindig nagyon kevesen rendelkeznek ilyen megtakarítással, illetve gondolnak a nyugdíjas éveikre.

Azonban jó jel, hogy a 35 év alattiak egyre gyakrabban fordulnak hozzánk nyugdíjcélú megkereséssel. Ez javuló tendenciát mutat, hiszen 5 évvel ezelőtt a 45 év alatti korosztályt alig lehetett elérni ilyen típusú termékekkel. Azt javaslom, hogy mindenki a saját lehetőségeihez mérten, időben kezdjen el gondoskodni az időskori éveiről.

B.T.

Megjelent a diabetes2021/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!