Szerző: Füzesi Brigitta Feltöltés dátuma: 2021.09.07.

A változás rajtunk is múlik

Megváltozott az életünk. Az elmúlt másfél évben nagyot fordult a világ és a COVID-nak köszönhetően számtalan váratlan helyzetben kellett mindannyiunknak helyt állnunk, megoldásokat találnunk, problémákat kezelnünk. Rengeteg, eddig jól működő, megszokott gyakorlat hirtelen megszűnt, és helyettük korábban soha nem használt, ismeretlen eszköz, módszer és technika kéretlenül tolakodott be a mindennapjainkba. Az elején talán próbáltunk ellenállni, remélni, hogy nem tart sokáig és jön a visszarendeződés, de aztán be kellett látnunk, hogy a dolgok visszafordíthatatlanul megváltoztak. Ez persze nem feltétlenül mindig rossz, de az biztos, hogy sokszor kényelmetlen, szokatlan és rákényszerít bennünket arra, hogy folyamatosan új dolgokat tanuljunk meg akkor is, ha éppen nincs kedvünk hozzá.

Megváltozott az életünk, ám rajtunk múlik, hogy a legtöbbet és legjobbat tudjuk-e kihozni belőle. Ehhez arra is szükség van, hogy megoszthassuk tapasztalatainkat, véleményünket az elmúlt időszakban megélt különböző eseményekkel kapcsolatban, hiszen csak így lesz esély arra, hogy a legoptimálisabb gyakorlatok működjenek a mindennapokban. Különösen fontos ez a beteg és az egészségügy viszonylatában.

Az orvos-beteg találkozások száma jelentősen lecsökkent a pandémia miatt, és egy új kapcsolati forma kialakulása kezdődött meg, amit telemedicinának is szokás nevezni. Azonban, mint minden újdonság, ez is számos kérdést, bizonytalanságot és problémát okoz úgy a betegek, mint a szakemberek körében. Annak érdekében, hogy személyes találkozás nélkül is megfelelő egészségügyi ellátást lehessen biztosítani, nélkülözhetetlen a telemedicina működésének minden részletre kiterjedő átgondolása és kidolgozása. Ehhez pedig egyaránt szükség van a betegek és a szakemberek tapasztalatainak ­feltérképezésére.

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) rendkívül fontosnak tartja, hogy a diabétesszel élők a kezelésükben közreműködő valamennyi szakemberrel együtt a leghatékonyabb módon tudjanak együttműködni a megfelelő ellátás biztosítása céljából. Az elmúlt időszak tapasztalatait, módszereit, megoldásait szeretnénk összegyűjteni, elemezni és a döntéshozók számára segítséget nyújtani a legoptimálisabb gyakorlat kidolgozásához, ezért a CEOSZ a Magyar Diabetes Társaság szakmai támogatásával kutatást indít.

Kérjük, ön is töltse ki kérdőívünket, ossza meg velünk tapasztalatait, hiszen nagyon fontos, hogy cukorbetegként a lehető legtöbben hozzájáruljunk válaszainkkal a rólunk szóló és velünk kapcsolatos tények alátámasztásához. Minden egyes beteg válasza közelebb visz a hatékony kezelés és a szakemberekkel való eredményes együttműködés kialakításához, ezért rendkívül értékes számunkra az ön tapasztalata és véleménye!

A kérdőív kitöltéséhez nem kell semmilyen személyes adatot megadnia. Az összesítés utáni eredményt a CEOSZ honlapján (www.ceosz.hu) és a Diabetes magazinban fogjuk közzétenni.

A kérdőív elérhető innen. Akinek nincs számítógépe, internetes elérhetősége, segítséget kérhet a CEOSZ bármelyik tagszervezetétől.

Füzesi Brigitta a CEOSZ elnöke

Megjelent a diabetes2021/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!