Szerző: Dr. Bakó Barnabás Feltöltés dátuma: 2021.07.03.

Mit ajánl az orvos, és mit fogad el a beteg?

Gondolatok a terápiahűségről

Ebben a cikkben arra szeretnék fókuszálni, hogy milyen tényezők befolyásolják a betegek gyógyszerszedési szokásait, milyen veszélyekkel jár az ajánlott terápia abbahagyása vagy szüneteltetése, illetve hogyan lehetne javítani a betegek ragaszkodását egy adott terápiához.

A diabetológiában az orvos-beteg kapcsolat jelentősen megváltozott. Számos új gyógyszer jelent meg, így lehetőségünk van olyan személyre szabott kezelésre, amely messzemenően figyelembe veszi a beteg igényeit, társbetegségeit, edukációs szintjét.

Fontos alapelv, hogy a kezelés kiválasztása, megtervezése során a beteggel együtt kell közös döntést hoznunk. Az orvos és beteg közötti kommunikációban a beteg alárendelt, függő viszonyát egyre inkább partneri viszony váltja fel, hiszen a beteg csak ahhoz a terápiához lesz hűséges, amelyet nem ráerőltetnek, hanem maga is elfogad. A terápiahűség kulcskérdés a gyógyításban, hiszen ha a beteg nem veszi be a gyógyszert, nem megfelelően adagolja az inzulint, akkor állapota rosszabbodhat, akár életveszélyes helyzetbe is kerülhet.

Milyen következményei lehetnek a hiányos betegegyüttműködésnek?

A terápiahűség romlásának, a hiányos betegegyüttműködésnek súlyos következményei lehetnek. Egy tanulmány eredményei azt mutatják, hogy ha szívinfarktus után a betegek nem szedik azokat a gyógyszereket, amelyek bizonyítottan képesek megelőzni egy újabb infarktust, akkor a halálozás kockázata közel négyszeresére növekszik.

Diabéteszben a pontatlan gyógyszerszedés a halálozási rizikót 80 százalékkal emeli. A rossz terápiahűségnek komoly gazdasági kihatásai is vannak. A terápiát nem követő betegek állapota romlik, emiatt kórházba kerülnek (a kórházi beutalások 10 százaléka függ össze a korábban beállított terápia elhagyásával), ennek költségei rendkívül megterhelők az egészségügyi rendszerek számára. Ugyanakkor a pontos gyógyszerszedéssel évi 125 000 haláleset megelőzhető lenne (USA-ra vonatkozó, becsült adat).

Milyen tényezők befolyásolják a betegek terápiahűségét?

Betegtől függő tényezők

Az életkornak meghatározó szerepe van a pontos gyógyszerszedés vonatkozásában. Serdülőkorban, illetve időskorban romlik leginkább a terápiahűség. Az idős betegek többsége több krónikus betegségben is szenved, számos gyógyszert ­kell(ene) szedniük. A 60 év feletti betegek a vényköteles gyógyszerek legnagyobb fogyasztói. A terápia betartása elengedhetetlen az idős betegek jóléte szempontjából. A romló terápiahűség, az orvosi ajánlások be nem tartása felelős lehet a szövődmények kialakulásáért, ami a beteg életét is veszélybe sodorhatja. A legtöbb esetben nem a felelőtlenség, hanem a romló memória, a szellemi hanyatlás eredményezi a pontatlan gyógyszerszedést. Előfordul olyan is, hogy a beteg az orvos által javasolt kezelésnél jobban bízik az alternatív gyógymódokban, és emiatt utasítja vissza a kezelést. Sokakat megtévesztenek az interneten reklámozott paramedicinális készítmények, amelyeknek bizonyított hatása nincs.

Terápiától függő tényezők

Bonyolult, összetett kezelést (pl. a napi négyszeri inzulinterápia) sok beteg nem tud pontosan követni, ezért gyakran hibázik (dózistévesztés, kihagyott gyógyszeradag). Ilyen esetben sokat segít a terápia egyszerűsítése. A beteg önmenedzselési képességéhez igazított kezelés (főként idősebb, feledékeny betegek esetében) eredményesebb lehet.

Ha a bevezetett gyógyszeres kezelésnek potenciális mellékhatásai vannak, az a kezelés visszautasítását jelentheti. Fontos tudni, hogy a gyógyszerekhez mellékelt betegtájékoztatón még a legritkább lehetséges mellékhatásokat is részletezik. Ezektől nem kell megijedni, viszont érdemes odafigyelni egy új gyógyszer szedése során újonnan megjelenő tünetekre. Ha ilyet tapasztalunk, kérjük ki a gyógyszert felíró orvos véleményét.

Társadalmi, gazdasági tényezők

Terápiahűség szempontjából fontos szerepe van a betegek egészségügyi műveltségének. A betegségéről tájékozott beteg jobban elfogadja és betartja a szükséges kezelést. Érdemes megemlíteni a családi támogatás jelenlétét vagy hiányát is. Egy segítő családtag, aki kiváltja a gyógyszert, felügyeli a gyógyszeradagolást, sokat tehet a terápia pontos betartása érdekében.

Az anyagi tényezőket sem szabad figyelmen kívül hagyni. A diabetológiában az utóbbi években korszerű, innovatív készítmények jelentek meg, de ezek még a társadalombiztosítási támogatás ellenére is drágák. Jónéhány beteg azért hagyja abba a kezelést, mert hosszabb távon nem tudja vállalni a magas költségeket.

Egészségügyi ellátástól függő tényezők

Míg a jó orvos-beteg kapcsolat javíthatja a terápiahűséget, számos tényező negatív hatása említhető. Gondot jelent, ha a túlterhelt egészségügyi dolgozók időzavara miatt elmarad a betegek részletes tájékoztatása (nem derül ki a terápia fontossága, a kezelés abbahagyásának veszélye). Hosszú várólista, a szakrendelésekhez való nehéz hozzáférés megakadályozhatja a rendszeres gyógyszerszedést (például elmarad a szakorvosi javaslat időben történő megújítása).

A beteg egészségi állapotával összefüggő tényezők

A rendszeres gyógyszerszedés vonatkozásában problémát jelent, ha olyan betegség miatt kell gyógyszert szedni, ami a beteg számára nem okoz panaszt. Ilyenek például a koleszterincsökkentők. A magas koleszterinszint aktuálisan semmilyen panaszt nem okoz a betegnek, de ha nem kezeljük, évek múlva érrendszeri katasztrófa kialakulása (szívinfarktus, szélütés, alsóvégtagi érelzáródás) fenyeget. Ilyenkor fontos szerepe van a tájékoztatásnak, hiszen a betegnek is tudnia kell, hogy az adott gyógyszert később kialakuló, akár az életet veszélyeztető kórképek megelőzése céljából szedi.

Néhány betegség (pl. elbutulás, depresszió, alkoholizmus) jelentősen rontja a gyógyszerszedési hajlandóságot, ezeket a társbetegségeket minél előbb kezelni javasolt.

Javítható-e a betegek terápiahűsége?

A pontatlan gyógyszerszedés a beteg egészségi állapotának rosszabbodását okozhatja. Diabéteszben romlik az anyagcsereállapot, felgyorsul a szövődmények kialakulása. Amennyiben kiderül a terápiahűség romlásának oka, azon lehet javítani. A gyógyszerszedéssel kapcsolatos problémákat javasolt a kezelőorvossal megbeszélni.

Idősebb beteg számára nehézséget okozhat egy bonyolult kezelés (például napi többszöri inzulinadagolás), amit sok esetben lehet egyszerűsíteni. Ha feledékenység okozza a pontatlan gyógyszerszedést, akkor a heti gyógyszeradag előre történő kiporciózásával, vagy valamelyik családtag segítségével oldhatjuk meg a problémát, de megoldást hozhat okostelefonra beprogramozott, gyógyszerbevételre figyelmeztető üzenet is.

Ha egy gyógyszer kiváltása, szedése azért marad el, mert túlságosan drága, akkor erről feltétlenül tájékoztassuk a kezelőorvost! Fontos, hogy a beteg olyan gyógyszert kapjon, amelynek ára nem haladja meg anyagi lehetőségeit. Megoldást jelenthet közgyógyellátási igazolvány kiváltása is, amennyiben a beteg jogosult rá. Az azonos hatóanyag-tartalmú, generikus készítmények olcsóbbak az eredetieknél, financiális problémák esetén ezek alkalmazása is segíthet.

Bizonyos betegségek (hangulatzavar, depresszió, demencia, alkoholizmus) jelenléte egyértelműen rontja a terápiahűséget, ilyen esetben fontos az említett társbetegségek egyidejű kezelése is.

Összegzés

A korábbi alá-fölérendelt orvos-beteg kapcsolat az utóbbi években jelentősen megváltozott. A partneri viszony kialakítása, a megosztott döntéshozatal jelentősen javítja a betegek együttműködését és a terápia elfogadását. A terápiaválasztásnál fontos szempont az optimális terápiahűségre, a pontos gyógyszerszedésre való törekvés, ami krónikus betegségekben a páciensek jólléte, a szövődmények elkerülése szempontjából alapvető fontosságú. A gyógyszerszedéssel kapcsolatos nehézségeket beszéljük meg kezelőorvosunkkal, hiszen a problémákra csak akkor találunk megoldást, ha feltárjuk a terápiahűséget rontó tényezőket!

szerzo

Dr. Bakó Barnabás

1986-ban végzett a Debreceni Egyetem Általános Orvosi Karán summa cum laude eredménnyel. Az egyetemi évek után a B.-A.-Z. Megyei Kórház II. Belgyógyászatán kezdett el dolgozni, munkahelye azóta sem változott. 1991-ben belgyógyászatból, 1994-ben endokrinológiából tett szakvizsgát. 1998-ban szerezte meg a Magyar Diabetes Társaság diabetológus orvosa minősítést.

Megjelent a diabetes2021/3. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!