Szerző: Tóbiás Lilla Feltöltés dátuma: 2021.07.19.

A tudás magabiztosságot ad

A köznevelési törvény legújabb változásával az óvodák, iskolák intézményvezetőinek biztosítaniuk kell a 14 évnél fiatalabb diabéteszes gyermekek ellátását. A Szurikáta Diabétesz Tanoda által nyújtott komplex tudás magabiztosságot ad a feladatot felvállalók számára.

Mindannyian tapasztaljuk, hogy egy betegséggel együtt élve bizonyos szempontból hátrányt szenvedünk a közösségekben. Fokozottan igaz ez egy diabéteszes gyermekre, aki a szocializációjának legfontosabb időszakában a napjának jelentős részét óvodában, iskolában tölti, kiszolgáltatva a pedagógusok jóindulatának.

Egy szeptemberben életbe lépő törvénymódosítás nyomán a diabéteszes gyermekek ellátására kijelölt óvodai, iskolai alkalmazottaknak – a jelenlegi rendelkezés szerint – az Oktatási Hivatal által szervezett képzést kötelező elvégezni. A Szurikáta Alapítvány félnapos, gyakorlatorientált Diabétesz Tanodája továbbra is várja azokat a pedagógusokat, akik további ismeretekkel is szeretnék felvértezni magukat a diabéteszes gyermek fogadására.

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért két foglalkozással is segíti az ő beilleszkedésüket: a Szurikáta Foglalkozás hozzájárul, hogy társaik elfogadóbbá és az egészségügyi problémák iránt érzékenyebbé váljanak; míg a Szurikáta Diabétesz Tanoda azoknak a kisgyermekgondozóknak, dajkáknak, óvodapedagógusoknak, védőnőknek, intézményvezetőknek, pedagógiai asszisztenseknek, illetve pedagógusoknak szól, akiknek intézményébe diabéteszes gyermek nyert felvételt.

Az oktatóprogramon szembesülünk azzal, hogy még mindig mennyi tévhit és előítélet van a cukorbetegséggel kapcsolatban, amit csak azzal tudunk felülírni, ha minél többen megismerik a betegség valódi arcát.

Információk első kézből

A szülő joga és kötelessége átadni a tudnivalókat a gyermeke diabéteszének kezeléséről. Míg korábban kizárólagosan a szülő informálta a pedagógusokat, 2015 óta lehetőség van a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikája szakembereitől tanulni a Szurikáta Alapítvány szervezésében. A klinika a gyermekkori diabéteszellátás első országos központja, jelenleg is a gyermekek ötödét ők kezelik, így komoly tapasztalattal rendelkeznek a diabéteszellátásban.

Dr. Tóth-Heyn Péter gyermekdiabetológus osztályvezető szerint sokkal hatékonyabb, ha első kézből ők adják át az információkat a pedagógusoknak, azzal a kikötéssel, hogy a szülőknek a gyermek ellátásának sajátosságairól minden esetben tájékoztatni kell azokat, akikre rábízzák gyermeküket.

A Szurikáta Diabétesz Tanoda képzésén dr. Tóth-Heyn Péter alapismereteket ad át az 1-es típusú diabéteszről; Zeher Zsuzsanna főnővér a vércukorvizsgálat és inzulinbeadás eszközeit és módszerét mutatja be két aranyos plüss szurikátafigura segítségével, továbbá ismerteti a kezelés legújabb formáit, a folyamatos cukormérő szenzort és az inzulinadagoló pumpát; Horváth Csilla dietetikus a diabéteszes diéta rejtelmeibe vezeti be a pedagógusokat. A Szurikáta Alapítvány elnöke, Kocsisné Gál Csilla a mindennapok során felmerülő kérdéseket, teendőket mutatja be: Hogyan ismerhetem fel, hogy a rám bízott gyermek cukorbeteg lett? Mit csináljak, ha leesik a gyermek vércukra, mozoghat-e, ha magas a cukra? Hogyan kezelhetjük tapintatosan a betegségét? A tanfolyamon azt is tisztázzák, mik a gyerekek, szülők, pedagógusok és az intézményfenntartó jogai és kötelezettségei.

Dr. Tóth-Heyn Péter egy korábbi Diabétesz Tanodában
Dr. Tóth-Heyn Péter egy korábbi Diabétesz Tanodában

Hasznos tudás birtokában

Vaczó Renáta óvodapedagógus-jelölt 2021-ben leadott szakdolgozata az óvodáskorú cukorbeteg gyermekek helyzetét vizsgálta a köznevelésben. Három kérdőívvel kereste meg a pedagógusokat, hogy felmérje ismereteiket és félelmeiket a betegséggel kapcsolatban.

A válaszokból kiderült: az esetek harmadában gondot okoz a diabéteszes gyermek felvétele az óvodákba. A kutatás szerint a pedagógusok leginkább a magas és az alacsony vércukorértékek nem megfelelő kezelésétől tartanak, félelmet kelt a diabéteszkezelés speciális eszközeinek (pen, inzulinpumpa, szenzor) használata, valamint a gyermek evése feletti kontroll – holott ezek a szülők által könnyen átadható és elsajátítható ismeretek.

Az egyik kérdőívet a Szurikáta Diabétesz Tanoda résztvevői a képzés után töltötték ki. A résztvevők mind úgy nyilatkoztak, hogy hasznos volt számukra a tanfolyam (egyetlen kitöltő jelezte, hogy benne még maradt megválaszolatlan kérdés), és mindenki ajánlja az oktatóprogramot másoknak is. A képzés a válaszok szerint magabiztosságot ad, a résztvevők számos új, illetve teljes mértékben új információval gazdagodtak, és száz százalékban motiváltak, hogy a későbbiekben is bővítsék a tudásukat. A visszajelzések visszatükrözik a Szurikáta Diabétesz Tanoda elhivatott szakembereinek áldozatos és felkészült munkáját, amivel a pedagógusok vállalását és a diabéteszes gyermekek beilleszkedését támogatják.

Tóbiás Lilla

szerzo

Szurikáta Alapítvány
szurikataalapitvany.hu
Számlaszám: 11710088-20002963
Adományoddal a diabétesszel élő gyermekek mindennapjait segítjük!
Adószám: 18524710-1-13

Megjelent a diabetes2021/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!