Feltöltés dátuma: 2021.07.17.

A harmadik hullám után

2019 végén egy új koronavírust (egy különleges vírus, amely emberi és állati betegségeket okoz) azonosítottak Kína Hubei tartományának Vuhan városában. A vírus tüdőgyulladást okoz, és gyorsan terjedve járvány alakult ki egész Kínában, majd világszerte. 2020. májusi adatok szerint akkor a világban már több mint 3,5 millió ember fertőződött meg, több mint egymillióan gyógyultak, és közel negyedmillió ember hunyt el a fertőzés következtében. Magyarországon ismertté vált több mint 3000 fő fertőződöttsége, elhunyt 351, gyógyult 630 beteg. A koronavírus-járvány első, majd második hulláma után harmadik hullám is kialakult.

Magyarország sikerrel megbirkózott a koronavírus-járvány harmadik hullámával is. 2021 márciusában még volt olyan nap, amikor 11 000 feletti új esetet regisztráltak, közel 300 beteg hunyt el, több mint 11 000 beteg feküdt kórházban a fertőzés miatt, és több mint 1400 beteg szorult gépi lélegeztetésre.

2021. június 23-án 69 új fertőzöttet észleltek, 1 beteg vesztette életét a vírusfertőzés miatt, 215 beteget kezeltek kórházban és 31-en szorultak gépi lélegeztetésre. A látványosan javuló statisztikák mögött a társadalom korábbinál nagyobb fegyelmezettsége, a járványügyi hatóságok hatékony intézkedései mellett minden bizonnyal a védőoltások elérhetősége játszott döntő szerepet.

A védőoltások szerepe

Az első oltások 2020. december 26-án érkeztek hazánkba (Pfizer/BionTech), majd a hatékony oltásbeszerzési politika következtében egyre hamarabb kaphatták meg az oltásra jelentkezők a vakcinát. Valamennyi Magyarország által beszerzett védőoltás hatékony és biztonságos! Kijelenthető, hogy az a legjobb vakcina, amelyik a leghamarabb elérhető és amelyiket a leghamarabb beadják. 2021. június végére már csaknem 5,5 millióan kaptak védőoltást hazánkban, ami az egyik legjobb európai átoltottságnak felel meg. Megkezdődött a 18 év alattiak immunizálása és Magyarország segítséget nyújt a határainkhoz közel élő magyar és nem magyar lakosság beoltásához is.

Diabétesz és COVID

Jelenlegi ismereteink szerint a cukorbetegek különösen veszélyeztetettek a SARS-COV-2 vírus által okozott COVID-19-re. Kínai és franciaországi adatok szerint a diabéteszes betegeknél a fertőzés súlyosabb betegséget okozott és magasabb volt a halálozás, mint a nem cukorbetegeknél. A vírus direkt károsíthatja a hasnyálmirigyet és vérrögképződésre hajlamosít. A cukorbetegség önmagában is veszélyeztetettséget jelent a vérrögök, trombusok kialakulása szempontjából, és COVID-19 kialakulása esetében ez a veszély még nagyobbá válik. Ez különösen igaz túlsúlyos, elhízott cukorbetegeknél. Azon cukorbetegeknél, akiknél a diabétesz kezelése nem volt sikeres, magasak voltak a vércukorértékeik, lett a legmagasabb a halálozás. Ezek alapján a cukorbetegség jó kezelése önmagában is csökkenti a fertőzés veszélyét és a halálozást.

A távolságtartás, a maszkhasználat, a gyakori kézmosás mellett döntő a védőoltás beadatása. Minden cukorbetegnél fontos a vakcináció!

A földön június végéig mintegy 179 millió ember fertőződött meg a koronavírussal és 3,8 millióan vesztették életüket. Sajnos Magyarországon csaknem 30 000 ember hunyt el. Ennek hátterében valószínűleg a magyar lakosság rossz egészségi állapota állhat. Népegészségügyi szakemberek szerint a lakosság egészségi állapotát alapvetően nem az egészségügyi ellátórendszer határozza meg (csak kb. 11%-ban), hanem az életmód (mintegy 43%-ban). Ennek megfelelően az egyén sokat tehet az egészségének megőrzéséért vagy a már ismert betegség, pl. cukorbetegség esetén a szövődmények kialakulásának megelőzéséért.

2020 márciusa óta sokat bővültek ismereteink a koronavírus által okozott betegségről. Míg korábban csak az idősebb, alapbetegségekben szenvedőknél tartották súlyosnak a fertőzést, addig ma már tudjuk, hogy ez így nem igaz. Több embernél, akár a klasszikus légúti tünetek hiányában is, a fertőzés állhat a hirtelen állapotromlás mögött. Több, korábban nem ismert cukorbetegség klinikai megjelenése mögött is állhat COVID-19, és például nagyon magas vércukorértékekkel válik ismertté a 2-es típusú diabétesz. Előfordul, hogy a korábban egyensúlyban lévő diabétesz felborulása mögött is a SARS-COV-2-fertőzés áll.

Mit javasolhatunk a cukorbetegeknek?

Magyarországon adottak a diabétesz kezelésének legmodernebb gyógyszerei, de ne feledje el, hogy a gyógyszer, az orvos, a szakdolgozó önmagában nem lehet sikeres. Ön tehet a legtöbbet az egészségéért!

 • Ha még nem oltatta be magát, akkor jelentkezzen, regisztráljon védőoltásért! Adassa be a védőoltás második adagját is, ha két adag szükséges a megfelelő védettséghez! Az oltás életet ment!
 • Továbbra is próbálja megelőzni a fertőzést más eszközökkel is: tartson távolságot, zárt térben használjon megfelelő védőmaszkot, és mosson gyakran kezet!
 • Az ön kezeléséért felelős csapat tanácsainak megfelelő számban végezzen vércukor-önellenőrzést és/vagy használjon szöveti glükózmonitort, CGMS-t!
 • Az észlelt glükózértékeknek megfelelően módosítsa kezelését, pl. inzulinadagját, étkezését!
 • Rendszeresen mozogjon az önnek megfelelő mozgásformában és a korábbiaknál még jobban figyeljen étkezésére!
 • Kérje kezelőorvosa vagy a kezelésében részt vevő szakdolgozó, pl. diabetológiai szakápoló és edukátor tanácsát, ha nem sikerül az optimális vércukortartományban maradnia, ha romlik a HbA1c-értéke!
 • Ha nem lehetséges még személyes vizit, akkor vegye igénybe az ún. telemedicina lehetőségeit! Keresse kezelőorvosát vagy a gondozását végző csapatát telefonon, vagy e-mailben kérjen tanácsot!
 • Ügyeljen arra, hogy kellő mennyiségű, minimum 6 hónapra elég gyógyszer, tesztcsík álljon rendelkezésére!
 • Az egyéb betegségeire is fordítson a korábbinál nagyobb figyelmet, pl. mérje rendszeresen vérnyomását, ha ön hipertóniás!
 • Amint lehetségessé válik, jelentkezzen a szűrővizsgálatokra, pl. tüdőszűrésre, vastagbélszűrésre, méhnyakszűrésre, emlőszűrésre, prosztataszűrésre!
 • A koronavírus-járványt még nem sikerült felszámolni, újabb veszélyek alakulhatnak ki, újabb vírusvariánsok jelenhetnek meg. Tájékozódjon, és keressen fel mérvadó, megbízható forrásokat, pl. a www.diabet.hu, a www.idf.org, a www.who.int és a koronavirus.gov.hu oldalakat!

Jó egészséget kívánunk!

Dr. Gaál Zsolt

A cikk lezárásának dátuma: 2021.06.28.

A Magyar Diabetes Társaság és a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége teljes iránymutatása cukorbetegek részére elérhető a diabetes.hu/koronavirus weboldalon.

Megjelent a diabetes2021/3. számában

Kiadványaink

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!