Szerző: Cseh Tamás Feltöltés dátuma: 2021.04.19.

Tévhitek a cukorbetegségről

„Ismerem a cukorbetegséggel és inzulinrezisztenciával járó mindennapi kihívásokat. Személyes tanácsadással, étrendtervezéssel, edzéstervkészítéssel, egy kifejezetten cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek létrehozott webshoppal, számos videóval és blogposzttal szeretném minden sorstársam életét könnyebbé tenni.”

Junior magazinunk olvasói már találkozhattak Cseh Tamás 1-es típusú diabéteszessel. Idén rendszeresen szemezgetünk az általa működtetett DiabNavigátor weboldal és YouTube-csatorna anyagaiból. Első alkalommal az általa felsorolt, diabétesszel kapcsolatos tévhitek közül válogattunk.

Tévhit: Az inzulin hizlal

Valójában nem az inzulin hizlal, hanem a túl sok szénhidrát, amihez muszáj beadni a túl sok inzulint is. Többen esnek abba a hibába, hogy fogyniuk kellene, de nem tudnak, mert csak arra figyelnek, hogy a vércukorszintjük rendben legyen, és ezt könnyen meg lehet oldani a szénhidrátra beadott megfelelő (nagy) mennyiségű inzulinnal. Ha sok szénhidrátot eszünk, sok inzulint is kell adnunk, ekkor a vércukorszintünk rendben lesz, de az összkalória-bevitelünk túl magas lesz, ami további hízáshoz vezet. Tehát nem az inzulin hizlal, hanem a túl sok szénhidrátra beadott túl sok inzulin együtt!

Tévhit: Az 1-es típusú cukorbetegség csak fiatalkorban alakul ki

Az 1-es típusú diabéteszesek döntő többségét valóban gyermek- vagy fiatalkorban diagnosztizálják, ám előfordulhat, hogy csak 30–35 éves korban jelentkezik a betegség. Ezt egy ismereten okokból beinduló autoimmun folyamat alakítja, ami miatt elpusztulnak a hasnyálmirigyben lévő béta-sejtek, amelyek az inzulintermelésért felelősek. Innentől kezdve a cukorbeteg kívülről, injekció formájában kell hogy bejuttassa a szervezetébe az inzulint.

Tévhit: A 2-es típusú diabétesz csak időskorban alakul ki

A 2-es típusú cukorbetegek döntő többsége valóban felnőttkorban lesz cukorbeteg, de sajnos egyre gyakoribb jelenség, hogy gyerekeknél is kialakul. Ez a helytelen étrendnek, a mozgásszegény életmódnak és persze genetikai hajlamnak köszönhető.

Tévhit: A gyerekek kinőhetik a cukorbetegséget

1-es típusú diabétesz esetében a szervezet inzulintermelő béta-sejtjei örökre elpusztulnak, így ez a betegségtípus egy életre szól. A 2-es típusú cukorbeteg gyerekeknek a pubertáskor után javulhat a vércukorszintjük, azonban valószínű, hogy mindig hajlamosak lesznek a magas vércukorszintre, ha nem mozognak eleget, vagy ha elhíznak, és időskorban újra előjön náluk a diabétesz.

Cseh Tamás diabnavigator.hu

DiabNavigátor webshop: diabnavigator.hu/shop

Illusztráció

Ha benézel a webshopba, akkor szuper cukorbeteg- és inzulinrezisztencia-barát élelmiszerek, étrendkiegészítők, eszközök és kellékek várnak rád, azaz minden, amire a cukorbeteg- és inzulinrezisztens életmódhoz szükséged lehet.

A Diabetes magazin előfizetőinek kedvezmény jár!

Megjelent a diabetes2021/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!