Szerző: Kerekes Andrea Feltöltés dátuma: 2021.04.19.

Elengedni a rosszat – befogadni a jót

Illusztráció

Kedves 2020!

Sajnálom, ami történt, téged is, magunkat is. Biztos vagyok benne, hogy nem így akartad. Összeszedtem, amiket hoztál, aztán elengedlek.

Minden jót a továbbiakhoz. T.

Pszichológus kurátorunk, Bóta Tímea így búcsúzott 2020-tól Nő a tükörben című blogján. Azt reméltük, az új év már nem hoz rossz dolgokat, magunk mögött hagyhatjuk a nehézségeket – de ez a vágyunk csak részben vált valóra.

Legtöbbünk emlékezetében úgy marad meg a tavalyi év, mint különösen nehéz időszak, ami fizikálisan és pszichésen is megviselt minket. Nem hagyhatjuk, hogy így maradjon! Meg kell találnunk az elmúlt időszakban is a jó dolgokat, és tudatosítanunk kell azokat, hogy igaz lehessen a régi dal: „Csak a szépre emlékezem”! (A nehézségekből pedig talán érdemes tanulni, építkezni – ezt mindenképpen fontoljuk meg.)

Mindenki másképp alakítja azokat a stratégiáit, amelyekkel elengedi a „rosszat”, és amelyekkel beengedi a „jót”. Lehet, hogy ezek jönnek ösztönösen, különösebb erőfeszítés nélkül, szinte észrevétlenül. Sokunknak azonban meg kell dolgoznunk ezzel, és át kell gondolnunk, mit is tehetnénk.

Eltűnődhetünk azon, mi történt, mi esett rosszul, mi volt nehéz, mi fájt, mi okozott kudarcélményt. Ugyanígy előhívhatjuk a képzeletünkben, mi működött jól, milyen pozitívumok estek meg velünk, mi ment könnyedén, mi okozott örömet, mi hozott sikert. De lehet, hogy ez nem elég.

Ez esetben kipróbálhatjuk például, hogy milyen az, ha leírjuk mindezt. Nekem ez mindig beválik, kiírom a rosszat, és leírom, mi lenne jó. Vagy csak összeírom, mi az, ami jóleső volt. Általában sokkal több pozitívumot találok, mint negatívumot, és ez mindig jó érzéssel tölt el. Az írást kivitelezhetjük digitálisan is, remek játék szófelhőket gyártani! A figyelmünk arra az időre másra terelődik, hiszen válogatjuk a színeket, a betűtípusokat, próbálgatjuk a szófelhőalakzatokat – ez is segíti az elengedést vagy a befogadást. Vizuálisan erős üzenethalmazt hozunk létre saját magunknak, ami szinte „beéghet” az agyunkba, hiszen a képeket könnyebben előhívjuk.

Az is érdekes játék, hogy a különböző formákban a véletlen szógenerátor segítségével mi kerül a fókuszba, mi emelkedik ki, vagy éppen mi „tűnik el”. Illusztrációként hozom a MentaPRO Alapítvány 2020-as évének pozitívumaiból felépített szófelhőt (mielőtt ezt az egyszerű négyzetet megalkottam, én is játszottam az alakzatokkal – jó volt látni, hogy két fontos projektünk, a MentaHÁLÓ és az új honlapunk felváltva ugrott előtérbe).

A vizualizáció más módon is segíthet: alkothatunk a képzeletünkben egy képet, ami a „rosszat” jeleníti meg, majd elképzelhetjük, hogyan győzzük le. A „jót” is megteremthetjük ily módon, és gondolhatunk arra, hogyan szegődik társunkká. Ezek a képzeletgyakorlatok becsukott szemmel, halk, nyugtató zene mellett még nagyobb hatásúak lehetnek.

A fenti egyszerű módszerek nem minden esetben segítenek. Ha azt tapasztaljuk, egyedül nem tudunk megválni a nyomasztó, fájdalmat okozó dolgoktól, érzésektől, netán nem tudunk szívből örülni a pozitívumoknak, akkor érdemes szakemberhez fordulnunk, hogy segítsen a meg­küzdésben.

Kerekes Andrea

közösségfejlesztő

MentaPRO Alapítvány
Elérhetőség: kerekes.andrea@mentapro.hu

Számlaszám: 16200151-18540075
Adószám: 18734081-1-43

Megjelent a diabetes2021/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!