Szerző: Somfai Katalin Feltöltés dátuma: 2021.03.18.

Diabéteszes oltástesztelő

Zoe Cook diabéteszesként részt vett a Moderna koronavírus elleni oltásának tesztelésében.

Illusztráció

Zoe a vírus megjelenésekor a texasi Austin Egyetem végzős pszichológia szakos hallgatója volt. Azt tervezte, hogy egy év szünetet tart a tanulásban, mentősként dolgozik, utazik és közben készül az orvosi egyetem felvételijére.

A koronavírus-világjárvány azonban alaposan átírta a terveit.

Hozzá akart járulni a vírus megfékezéséhez

1-es típusú diabéteszesként a magas kockázatú csoportba tartozik, ahogy különböző betegségek miatt családja többi tagja is, ezért önkéntes karanténba vonultak, elzárkóztak a világ elől. Az egyetemet online folytatta, sikeresen lediplomázott, majd néhány hónappal később munkát vállalt egy gyermekkórházban. Nagyon szerette, de aggodalommal töltötte el, hogy a sajátján kívül a családja egészségét is kockáztatja.

Augusztusban hallott róla, hogy a helyi kutatóközpontban az új koronavírus-vakcina teszteléséhez keresnek frontvonalban dolgozókat. Ismerősei közül sokaknak nem tetszett, hogy be akarja adatni magának a kísérleti fázisban lévő oltást. Ő azonban orvosi előtanulmányainak köszönhetően tudja, mi az mRNS és tisztában van a klinikai vizsgálatok szigorú biztonsági előírásaival, ezért nem érezte veszélyesnek a vizsgálatban való részvételt. Tenni akart a vírus megfékezéséért, a vakcina kifejlesztéséért. Azért amikor aláírta a beleegyező nyilatkozatot, remegett a keze, de tudta, jó döntést hozott.

Tapasztalatok az első oltás után

Augusztus közepén hosszú előkészítés, számtalan tesztkérdés megválaszolása után megkapta az injekciót, ami 50 százalék eséllyel placebo volt. Másnap csalódott is volt, mert semmilyen mellékhatást nem tapasztalt azon kívül, hogy a karja picit sajgott. Pár nap múlva viszont bíztató jelnek vélte, hogy a nyaki nyirokcsomói kissé megduzzadtak.

A második adag vakcina után

Egy hónappal az első után kapta meg a második injekciót, és semmilyen mellékhatást nem érzett, sem a szúrás után közvetlenül, sem később. Arra azonban felfigyelt, hogy mindkét oltást követően négy napon át csökkent az inzulinszükséglete, a negyedik napra közel 30 százalékkal. Arcán kijött az ekcéma, ez azonban várható volt, mert családjában sokféle bőrbetegség előfordult korábban.

Októberben antigéntesztet csináltak Zoenak, ami pozitív lett. Ez abban erősítette meg, hogy nem placebót kapott, mivel az injekciók után továbbra is igyekezett elkerülni minden felesleges kontaktust, csak akkor hagyta el az otthonát, ha feltétlenül szükséges volt.

Valóban vakcinát kapott

Amikor megtudta, hogy valóban vakcinát kapott és az 95 százalékban hatásos, rendkívül felszabadító érzés volt számára, szinte teljesen visszatért a normál életéhez. Mégsem volt könnyű leépíteni azt a szorongást és félelmet, ami az elmúlt 10 hónapban mindennapi életének a részévé vált. Az apró változásoknak is nagyon örül, nyugodtan bevásárolhat vagy megihat egy kávét barátjával.

A legértékesebb a családdal töltött minőségi idő

Azt gondolta, 2020 az ő éve lesz, miután lediplomázik teljesíti a triatlont, keményen dolgozik, élvezi az életet és készül az orvosi egyetemi felvételire. Végül az önkéntes karanténban azt tanulta meg, hogy az ember becsülje meg azt, amije van. Ugyan nem mentősként dolgozott, de talált munkát, sikeresen befejezte az egyetemet, a felvételire is sor került online interjúk formájában, és teljesítette a saját tervezésű triatlonját is. Rájött, hogy mennyire értékes a családdal töltött minőségi idő, milyen jó könyvet olvasni – hajlamosak vagyunk a jó dolgokat maguktól értetődőnek venni.

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes2021/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!