Szerző: Dr. Rakk Erika Feltöltés dátuma: 2021.03.22.

Az orvosi elmélet

A kisétkezések szerepe a cukorbetegek étrendjében

Illusztráció

A cukorbetegek diétájában megkülönböztetjük a főétkezéseket (reggeli, ebéd, vacsora) és a kis- vagy köztes étkezéseket (tízórai, uzsonna, utóvacsora).

A diabetológia hajnalán azért volt szükség napi 5-6-szori étkezésre, mert még nem volt hatékony vércukorszintcsökkentő kezelés, ezért a napi szénhidrát-mennyiséget több, kisebb részletben volt célszerű elfogyasztani, hogy kivédjük a nagyobb mennyiségű szénhidrát vércukoremelő hatását.

A humán gyors hatású inzulinok használata esetén, azok 5-6 órás hatástartama miatt szükséges az étkezést több kisebb részletre elosztani. A gyorsabb csúcshatást elérő, de rövidebb, csak 3 óra hatástartammal rendelkező inzulinanalógok megjelenésével lehetővé vált a kisétkezések elhagyása, ami sok betegnek – főleg a rohanó életvitelűeknek – jelentős könnyebbséget hozott.

Utóvacsora fogyasztása csak nagyon ritkán indokolt, mivel a késő esti órákban elfogyasztott szénhidrátok előnytelenek a testsúly szempontjából.

Korábban azt tartottuk, a napi többszöri étkezés egészséges, de ezt már számos diétás irányzat megkérdőjelezi, és saját betegeimen is azt tapasztalom, hogy van, aki „többször enni szerető” típus, és van, aki csak napi kétszer étkezik, és rendben van az anyagcseréje! Van, aki, ha nem eszik 2-3 órán át, már éhségérzete van, de van, akinek nyűg a többszöri étkezés. Mindenkinek meg kell találnia ebben is a saját útját, életmódjához és persze a terápiájához igazodva.

A még inzulinkezelésben nem részesülő 2-es típusú cukorbetegek étrendjében ma is szükséges a szénhidrátmennyiség elosztása 5 alkalomra, hiszen a gyógyszerekkel nem lehet kivédeni a több szénhidrát vércukoremelő hatását. A napi többszöri étkezés veszélye az, hogy túl sokszor eszünk és ezáltal sok kalóriát viszünk be, ami megnehezíti a kívánatos testsúly elérését. Nagyon fontos tudatosan odafigyelni a kisétkezések kalóriatartalmára! A „kisétkezés” tényleg kis étkezés legyen!

Kisétkezésekre szorulhatnak az inzulinnal kezelt betegek bármilyen elhúzódó intenzívebb fizikai aktivitás közben – sportolás, túrázás, kertészkedés, nagytakarítás – a hipoglikémia megelőzése céljából. A cukorbeteg gyermekeknél mindenképpen indokolt a napi 5-6-szori étkezés a megfelelő energia- és tápanyagbevitel szempontjából.

Enni szinte mindenki szeret, ha finomat kínálnak! Tény, hogy az evés örömforrás. Ez az öröm a cukorbetegeknek is jár! A finom és egészséges kisétkezések összeállítása tudást és kreativitást igényel! Ehhez ad segítséget Kicsák Mariann dietetikus gyakorlati útmutatója, és ehhez nyújtanak segítséget önök egymásnak a CEOSZ receptpályázatára beérkező ötleteikkel. Fontos, hogy egymástól is tanuljunk! Jó egészséget és jó étvágyat kívánok a receptek kipróbálásához!

szerzo

Dr. Rakk Erika

Belgyógyász-diabetológus szakorvos. 1995 óta dolgozik a Veszprém Megyei Kórház belgyógyászati és diabetológiai szakrendelésén. Érdeklődési területe a diabétesz és társuló betegségei: az elhízás, a hipertónia és a lipidanyagcsere-zavarok kezelése, valamint a páciensoktatás és a diabétesz megelőzése. 1998 óta orvos tanácsadója a Veszprémi Diabétesz Klubnak, valamint a Magyar Diabetes Társaságot képviseli az Európai Diabétesz Társaság (EASD) Edukációs Munkacsoportjában.

Megjelent a diabetes2021/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!