Veszélyben a tesztcsíkok!?

Az évet két, a vércukormérőkhöz használatos tesztcsíkokkal kapcsolatos hírrel, rémhírrel kezdjük. Az elsőre egy olvasónk hívta fel a figyelmünket.

Illusztráció

Tesztcsík a felhőben

A COVID idején „bevezették, hogy nem kell elmenni a háziorvoshoz receptekért, telefonon lehet intézni, s miután felrakták a ’felhőbe’, ki lehet váltani a patikában. Ez jól működött egészen a múlt hónapig, de akkor közölték a patikában, hogy a tesztcsíkot már csak papíralapú receptre tudják kiadni. Mi szükség volt erre, miért szívatják a cukorbetegeket?

Utánanéztünk a dolognak, mert ha igaz, amivel olvasónk a patikában szembesült, akkor valóban hátrányosabb helyzetbe kerülnek a diabéteszesek. Mint kiderült, nem jó tájékoztatást adtak olvasónknak a gyógyszertárban, ez a hír rémhírnek minősül.

Az előírás

A vírus miatti átmeneti időszakban a gyógyszerekhez hasonló módon lehetett az elektronikus rendszerbe (felhőbe) felírni a gyógyászati segédeszközök egy meghatározott körét, így a vércukormérőkhöz használatos tesztcsíkokat is, 22-es számmal kezdődő vényazonosítóval. Erre minden orvosi számítógépes program alkalmas volt.

2021. november 1-jétől valamennyi gyógyászati segédeszközt egy másik elektronikus programban, az eGYSE (elektronikus Gyógyászati SegédEszköz) nevű rendszerben lehetne a felhőbe juttatni, 27-essel kezdődő vényazonosítóval. Ez kötelező, kivéve azt az esetet, amikor az EESZT nem működik. Csak ebben az esetben engedélyezett papírreceptet írni.

A valóság

Kiderült azonban, hogy nagyon sok egészségügyi szolgáltató programja nem felel meg az új elvárásnak, vagyis nem tud 27-essel kezdődő vényazonosítóval felhőbe küldeni receptet. Ezért fordulhat elő, hogy sok orvos, aki korábban tudott e-receptre írni tesztcsíkot, most nem képes erre. Az orvosi vényíró programok átállítása miatt az átmeneti időszakot meghosszabbították három hónappal, 2022. január 30-ig, tehát addig lehet hagyományos receptre is írni gyógyászati segédeszközt. Ezt követően remélhetőleg a gyógyászati segédeszközök teljes köre is csak e-receptre lesz írható, hasonlóan a gyógyszerekhez.

Eltűnhetnek a tesztcsíkok?

Több százezer gyógyászati segédeszközt használó honfitársunk maradhat segédeszköz nélkül. Az ok egyszerű: a finanszírozási árak 18 éve (!) változatlanok, így mostanra sok eszközt már csak drágábban lehet beszerezni, mint amennyiért eladhatják őket a szaküzletek.

A gyógyászati segédeszközöket gyártó, fogalmazó szervezetek – a Forgalmazók az Egészségért Szövetség, az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége, az Ortopedikusok Magyarországi Ipartestülete, az Ortetika, Protetika, Rehabilitáció Szövetség és az Orvostechnikai Szövetség – fogalmazták meg aggodalmukat. Az alább leírtak nem csak az ő gondjaik, 2022. nyár elejére a cukorbetegek is tapasztalhatják az ellátási zavarokat, ha a kormányzattal elkezdett, de megakadt tárgyalások nem folytatódnak, illetve nem hoznak eredményt.

Magyarországon több mint egymillió ember szorul időszakosan vagy állandóan gyógyászati segédeszközökre, tehát nem „pár ember” problémájáról van szó!

A szektorban mintegy ezer cég közel harmincezer munkavállalót foglalkoztat, a hazai orvostechnikai cégek (többségében kis- és középvállalkozások) közel 80 százaléka magyar tulajdonban van. Az érintetteket közel 700, gyógyászati segédeszközöket árusító üzletben, szakképzett munkatársak szolgálhatják ki.

A fő probléma, hogy a finanszírozási árak 2003 óta gyakorlatilag változatlanok!

Az elmúlt 18 évben a támogatotti termékkörben megvalósult áremelés nem volt, miközben

  • az összes importált terméket érintő euróárfolyam 253 forintról 365 forintra nőtt,
  • a szektorban dolgozók minimálbére 50 ezerről 167000 forintra (januártól 200000 forintra) nőtt,
  • az összesített fogyasztói árindex (infláció) változása +98,8 százalék (azaz 19880 forint szükséges ma ahhoz, hogy a 2003. évi 10000 forint értékénél legyünk).

A drasztikus költségnövekedés a változatlan eladási árak mellett lassan ellehetetleníti az egész euróárfolyam-ágazatot.

Jó néhány termék beszerzési ára már magasabb (!), mint a hazai közfinanszírozás alapjául szolgáló ár!

A hatósági ár már most sem fedezi a szaküzletek beszerzési árát a járóbotok, járókeretek, rollátorok (kerekes járókeretek), szobai WC-k, standard kerekesszékek esetén. Mivel ezen termékeknél minden egyes eladott darab után veszteség keletkezik, a gyógyászati segédeszközöket árusító szaküzletek nem forgalmazzák, illetve tb-támogatással nem forgalmazzák ezeket a termékeket.

Ráadásul a gyógyászati segédeszközöket importálók szállítási készsége is romlik, egyszerűen másik, magasabb árat adni tudó EU-országba adják el a készleteket, ami az árak további emelkedését, készlethiányt és ellátási zavarokat okoz. E termékek köre tavaly az ötszörösére duzzadt.

Ellátási zavar várható

Ellátási zavar várható az inhalátorok, szívók, kompressziós harisnyák, pólyák, tesztcsíkok, penek, fecskendők, TENS terápiás eszközök, sztómaterápiás eszközök, katéterek, vizeletgyűjtő zsákok, tájékozódási segédeszközök, antidekubitusz párnák és alátétek körében is.

Érdemes külön megemlíteni az egyedi méret alapján gyártott termékeket és ezek hazai gyártóit. E mintegy 300 magyar kis- és középvállalkozásban közel 1000 fő egészségügyi szakdolgozói szakképesítéssel rendelkező szakember dolgozik, akik nélkül nem jutnának például a cukorbetegek sem speciális cipőkhöz. E magyar cégek az európai finanszírozási átlagár 30–40 százalékát kapják meg jelenleg támogatásként, miközben ugyanazoknak az uniós előírásoknak kell megfelelniük, mint bármely más, az EU-ban dolgozó cégnek.

Megakadt a párbeszéd a kormányzattal

A problémát érzékelte a magyar kormány is, egy, a Pénzügyminisztérium által összehívott megbeszélésen a minisztériumok és a finanszírozó szervezet képviselői is egyetértettek a szakmai szervezetekkel abban, hogy az ellátást veszélyeztető akut problémákat haladéktalanul meg kell oldani. A kormányzat képviselői hangsúlyozták, hogy a kritikus árrésű és a közfinanszírozott fogyasztói árnál magasabb áron beszerezhető termékek hiánya nem akadályozhatja a gyógyászati segédeszközzel való ellátást.

Mindazonáltal a gyógyászati segédeszközök támogatási rendjének korrekciója és modernizálása tárgyában megkezdett konstruktív tárgyalássorozat (részben a pandémia okán is) megszakadt, érdemi intézkedés sajnos nem történt. A kormányzat tehát ismeri és elismeri a problémát, de egyszerűen kifutunk az időből! Amennyiben haladéktalanul nem módosítja a kormány a segédeszköz-finanszírozás szabályait, pár hónapon belül a betegek tömegei számára is érzékelhető ellátási hiány lép fel!

A szakmai szereplők továbbra is készek az együttműködésre, a javaslattételre és az ellátást veszélyeztető problémák egyszerűen megvalósítható és Magyarország költségvetését kímélő megoldására.

Összeállította:

Herth Viktória

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!