Szerző: József Attila Feltöltés dátuma: 2020.12.20.

Sok múlik az ápolókon!

2020-ban a Diabétesz Világnapja az ápolók szerepére koncentrált, hiszen a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében legalább akkora szerepük van, mint a diabetológusoknak. Az egészségügyben dolgozók több mint fele szakápoló, akik kiemelkedő munkát végeznek. A diabétesszel és a diabétesz előállapotaiban élők egyaránt rá vannak utalva az ápolók segítségére.

Illusztráció.

2019-ben 11 emberre legalább egy diabéteszes jutott, a cukorbetegek száma világszerte elérte a 463 millió főt. Tíz éven belül ez a szám 578 millió is lehet. A diabéteszesek számának folyamatos emelkedése miatt a szakápolók és egyéb egészségügyi dolgozók támogatása különösen fontos.

Ugyancsak a tavalyi évben több mint 4 millió ember halálát hozták összefüggésbe a diabétesszel, a cukorbetegséggel kapcsolatos egészségügyi ráfordítások pedig elérték a 760 milliárd dollárt, ami a globális egészségügyi kiadások 10 százaléka.

Illusztráció.

Kevés a szakképzett ápoló

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte több mint 27 millió ember dolgozik ápolóként, közülük azonban 20 milliónál is kevesebben szakképzettek.

A kvalifikált ápolók hiánya 2018-ban elérte az 5,9 millió főt, de ami ennél is súlyosabb: a hiány közel 80 százaléka az alacsony és közepes jövedelmű országokra esik. Ez azért is elszomorító, mert itt él a világ cukorbeteg népességének háromnegyede. Évente 8 százalékkal kellene növelni az ápolók képzését és foglalkoztatását ahhoz, hogy egy évtized alatt felszámolható legyen a szakemberhiány.

A világméretű cél elérése mintegy 4 milliárd USA dollárral valósítható meg, aminek 40 százalékát a szakemberek bérezésére kell fordítani – áll a WHO előrejelzésében. A világszervezet szerint az egészségügyre fordított befektetés más társadalmi fejlesztési célokra is kedvezően hatna: a szegénység felszámolására, a befogadó és igazságos oktatásra, a fenntartható gazdasági fejlődésre, a nemek egyenjogúságára és a nők foglalkoztatására. Utóbbihoz kapcsolható, hogy világszinten mindössze az ápolók 9 százaléka nő.

Nélkülözhetetlen a munkájuk

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) nem csak a politikai döntéshozókkal, de magukkal az egészségügyi szakemberekkel is folyamatos egyeztetést folytat arról, miként tudja az egészségügy leghatékonyabban segíteni a cukorbetegeket: jobb oktatással és megfelelő finanszírozással.

A diabéteszesek közösségének nagyra tartott tagjaiként a szakápolók nélkülözhetetlen munkát végeznek. A cukorbetegeknek nagy szükségük van az ő szakértelmükre, szakmai támogatásukra. Az IDF ezért a jövőben szeretne minél több forrást biztosítani az ápolók diabéteszoktatására, hiszen az ápolókon sok múlik!

Az IDF online tanfolyamot indított The Role of Diabetes Educator (A diabéteszoktató szerepe) címmel, ami segít az ápolóknak felmérni, hogy mennyit tudnak a diabéteszről, ezenkívül új ismereteket is szerezhetnek az oldalról. A honlapon elérhetők ingyenes kurzusok olyan különleges témákkal kapcsolatban is, mint például a cukorbetegség és a ramadán kapcsolata. Ugyanitt költségtérítéses tanfolyamok is rendelkezésre állnak, amelyekért kedvezőbb árat kell fizetniük az alacsonyabb jövedelmű országok szakembereinek.

Illusztráció.

Akikkel a betegek beszélgetnek

Az ápolók szerepe azért is fontos a cukorbetegek ellátása során, mert rendszerint ők az első – és sok esetben sajnos az egyetlen – szakemberek, akikkel a betegek beszélgetnek. Az ápolók kulcsszerepet játszanak a diabétesz korai diagnózisa és a megfelelő kezelés megválasztása terén. Ők készítik fel az érintetteket a megfelelő önellátásra, és sokszor lelki támogatást is nyújtanak, így a szövődmények megelőzésében is szerepet játszanak. Sokszor a 2-es típusú diabétesz kockázati tényezőit is ők ismerik fel.

A cukorbetegek és a cukorbetegség küszöbén állók kellő támogatásához több oktatásra és a képzés finanszírozására van szükségük a szakápolóknak. Az egészségügyi szolgáltatóknak és a politikai döntéshozóknak fel kell ismerniük, hogy mennyire fontos az egészségügyiek képzésébe és oktatásába invesztálni. A megfelelő szakértelem birtokában az ápolókon sok múlik!

A betegápolás valószínűleg egyidős az emberiséggel, és a jövőben sem fog csökkenni az igény a betegápolók iránt. Cukorbetegként hálásak vagyunk, hogy szakápolóink ezt a hivatást választották és elkötelezetten dolgoznak egészségünk megőrzéséért, visszaállításáért. Reméljük, hogy társadalmi szinten is egyre nagyobb megbecsülés övezi munkájukat, képzésüket pedig egyre nagyobb prioritásnak tekintik a döntéshozók!

Az IDF online tanfolyama elérhető az alábbi címen:
https://www.idfdiabeteschool.org/Short-Course/diabetes-educator

József Attila

Megjelent a diabetes2020/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!