Szerző: Katona József Feltöltés dátuma: 2020.12.20.

Látás hónapja – december végéig

Már mintegy másfél évtizedes a hagyomány: az optikusok októberben különféle kedvezményekkel várják az embereket a szemük, illetve szemüvegük felülvizsgálatára. Ebben a furcsa, COVID-os évben még a Látás hónapja sem olyan, mint máskor.

Illusztráció

Az idei ajánlatuk különlegessége, hogy tekintettel a járványverte életünkre, a látás- és szemüveg-ellenőrzés ingyenességét egészen az év végéig élvezhetjük.

Egy ilyen vizsgálat nem csak az éleslátás visszaszerzésében segíthet, nagyobb bajra is rámutat. Előfordulhat, hogy a diabétesz először a szemek kisereinek rombolásával ad hírt magáról. Úgy, hogy a betegség még nem is okozott semmilyen panaszt, a látást sem rontotta, egy szemfenék-vizsgálatnál már látszódhatnak a kezdődő retinopátia jelei.

A cukorbetegeket a zöld- és a szürkehályog is nagyobb eséllyel fenyegeti – emiatt is indokolt a sűrűbb szemészeti kontrolljuk –, de a legtöbbször a retinopátia teszi tönkre a látásukat. Ahogy dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója az egyetem honlapján fogalmazott: „A 30 és 65 éves kor között kialakuló vakság leggyakoribb oka a fejlett országokban a diabéteszes retinopátia.” Ugyanitt arról is beszélt, hogy a hazai cukorbetegek közül több mint 32 ezer vak vagy súlyosan látássérült, s évente mintegy ezerrel nő a számuk.

Holott megfelelő prevencióval az esetek 95 százalékban megelőzhetőek lennének ezek az állapotok. A hazai adatok nemzetközi összevetésben is elkeserítőek: a megvakuló cukorbetegek aránya nálunk háromszorosa a Nyugat-Európában jellemző átlagnak.

A retinopátia sokáig nem okoz panaszt. A tartósan magas, illetve erősen ingadozó vércukorszint azonban az évek során tönkreteszi a szem kisereit: elvesztik a rugalmasságukat, a faluk áteresztővé válhat, szivároghat, vagy éppen elzáródnak. Az előbbi látásromlást eredményező ödémát és vérzéseket okozhat. Az eldugult erek helyett ugyan újak képződnek, de azok az eredetieknél sokkal sérülékenyebbek, könnyebben nyílnak meg, s okoznak a látást hirtelen rontó bevérzést a szemgolyóban. A folytonos kóros érképződés pedig hegesedéssel is jár, ami az ideghártya elmozdulását okozva fenyeget vaksággal.

Ezeket a rossz kimeneteleket elkerülni a vércukorszint gondos menedzselésével, valamint a rendszeres szemészeti kontrollal lehetséges.

A cikket az Accu-Chek vércukormérők gyártója, a Roche Magyarország Kft. támogatta.
BGM/SP/1/1/PRART/C/2020/04v.

Katona József

Megjelent a diabetes2020/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!