Feltöltés dátuma: 2021.01.05.

Lang Gusztáv-díj a Sportos Cukorbetegek Egyesületének

Ebben az évben az Alapítvány a Cukorbetegekért által létrehozott Lang Gusztáv-díjat a Sportos Cukorbetegek Egyesületének ítélte oda az alapítvány kuratóriuma.

A Civil Fórumon terveztük átadni az elismerést, mint mindig, ez azonban nem valósulhatott meg. Végül nem sokkal a Diabétesz Világnapja előtt Veszprémben vehette át Muskát Erika és Bosev Edina a herendi plakettet és az oklevelet dr. Vándorfi Győzőtől, a veszprémi alapítvány elnökétől.
A Civil Fórumon terveztük átadni az elismerést, mint mindig, ez azonban nem valósulhatott meg. Végül nem sokkal a Diabétesz Világnapja előtt Veszprémben vehette át Muskát Erika és Bosev Edina a herendi plakettet és az oklevelet dr. Vándorfi Győzőtől, a veszprémi alapítvány elnökétől.

A Sportos Cukorbetegek Egyesülete 2012-ben azzal a céllal jött létre, hogy segítse a sportolni vágyó 1-es típusú cukorbeteg gyerekeket és felnőtteket. Az első sporttábort jó hangulatú családi kirándulások követték, majd életre hívtak egy kiscsoportos beszélgetés-sorozatot – Kamasz-panasz néven – pszichológus támogatásával.

Már egyesületként Hogyan sportoljon a cukorbeteg? címmel rendeztek edukációs programot. Azóta évről évre megszervezik ezeket a megszokott programokat, de folyamatosan találnak ki újakat is. 2017-től például a nyári, velencei-tavi találkozóra várják a családokat.

Az egyesület első elnöke Dávid Zsuzsanna volt, őt követte Muskát Erika. Nagylánya diabéteszes, de amikor kisebbik – nem cukorbeteg – gyermekével volt otthon, akkor tudott elegendő időt, energiát fordítani a közösségre. Három éve csatlakozott hozzá Bosev Edina, azóta együtt tevékenykednek az egyesületért. Ma már havonta 3-4 programjuk van.

A Sportos Cukorbetegek Egyesületének 302 tagja van:

  • A tagoknak csak harmada fővárosi.
  • A tagoknak csak a fele cukorbeteg, a többiek a diabéteszesek családtagjai.
  • 150 cukorbetegből 30 gyermek, 120 felnőtt.
  • Legidősebb tagjuk 71 éves, 67 éve diabéteszes.
  • Legfiatalabb tagjuk 5 éves, és 3 éve diabéteszes.

A diabétesszel kapcsolatos ismeretek bővítésére rendszeresen tartanak klubfoglalkozásokat (ebben az évben ők is az online térbe szorultak) és egész napos edukációs rendezvényeket, ahol a család minden tagja találhat magának programot. Eleinte kifejezetten a sporttal foglalkoztak, ma már szélesebben értelmezik az edukációt, a diabosok mindennapjait is igyekeznek segíteni.

Nem kell sportolónak lenni ahhoz, hogy valaki az SCE tagja legyen, de azt tudnia kell, hogy a mindennapos mozgás nagyon fontos. Mindenkinek, de a diabéteszeseknek különösen. Az egyesület az ottalvós sporttábor mellett napközis tábort is szervez a gyerekeknek, edzőtábort a felnőtt cukorbeteg sportolóknak, valamint tavaly nyáron az Erzsébet-tábor partnereként 100 diabéteszes családnak adtak lehetőséget egy élményekkel teli hétvége eltöltésére. Mindezekről a Diabetes újságban is rendszeresen beszámolnak, ahogy rendszeresen olvashatóak lapunkban az egyesület tagjainak lenyűgöző sportteljesítményei.

A díj visszaigazolás számukra, hogy jó, amit csinálnak, hogy érdemes folytatni.

Megjelent a diabetes2020/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!