Feltöltés dátuma: 2021.01.11.

Húsz éve a cukorbetegek szolgálatában

A Cukorbetegek Egri Egyesülete 2000-ben alakult országos működési körű, közhasznú egyesületként a cukorbeteg-gondozó lelkes betegeinek kezdeményezésére, dr. Juhász Elek szakmai irányításával, 60 fővel. Előtte már két évig sikeres klubként működtünk. Jelenleg több mint 1000 cukorbeteggel állunk kapcsolatban. Taglétszámunk folyamatosan nő, egyre több a fiatal is.

Illusztráció

Barátok is vagyunk

Munkánkhoz szakmai hátteret nyújtanak a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet, valamint a cukorbeteg-gondozó szakorvosai, sőt az ország legkiválóbb diabetológusai fogadják el meghívásunkat, akik rendezvényeinken oktatják a nagy létszámú hallgatóságot.

Bárki ingyen eljöhet a havi betegoktató foglalkozásokra, megméretheti vércukrát, kérhet tanácsot és meghallgathatja a szakemberek előadásait. Megalakulásunk óta még egyetlen klubfoglalkozás sem maradt el, a veszélyhelyzet idején online formában tartottuk meg őket.

Nem csak sorstársak, hanem barátok is vagyunk. Egyesületünk vezetői közül többen is 4-5 évtizedes cukorbetegmúlttal rendelkezünk. Tapasztalatainkkal segítjük a betegséggel most szembesülő társainkat.

2014-ben alakult meg a cukorbeteg fiatalok kezdeményezésére egyesületünk ifjúsági tagozata. Számukra nyári táborokat és külön programokat is szervezünk.

Már több megyei és kistérségi településre is kiterjesztettük betegoktató tevékenységünket, sőt a szomszédos megyében, Szomolyán már 12 éve működik klubunk. Eger főként romák lakta Szala városrészében is számíthatnak ránk az ott lakók.

Kék séta

A havi betegoktató foglalkozásainkon kívül minden évben több nagy városi, országos és nemzetközi rendezvényt is tartunk, például az Egri Cukorbeteg Napot, a Nemzetközi Cukorbeteg Találkozót. Egerben is kék fénnyel világítunk meg nevezetes épületeket a Diabétesz Világnapja alkalmából, és a Városháza erkélyéről nagy transzparens hívja fel a figyelmet a cukorbetegségre. Figyelemfelkeltő „kék” sétát is tartunk a belvárosban, szórólapokat osztogatva, hogy figyelmeztessük az embereket a járványszerűen terjedő diabétesz veszélyeire.

A cukorbetegség alattomos betegség, sokáig rejtve marad, de közben kialakulhatnak a súlyos szövődményei. Ezért fontos feladatunk a betegség időben történő felismerése. Évente – szakemberek segítségével – több mint 3000 embernek mérjük meg ingyenesen a vércukrát, sok új cukorbeteget kiszűrünk. A Dobó téri irodánkban előzetes bejelentkezés alapján kaphatnak tanácsot az érdeklődők.

Kedvezmények

Tagjaink egyesületi kártyájukkal több szolgáltatást is igénybe vehetnek, például a város több boltjában és patikájában kedvezményesen tudnak vásárolni, a mátraderecskei mofettában kedvezményesen vesznek részt értágító kúrákon. A veszélyhelyzet idején az egyik patikával együttműködve tagjainknak ingyenesen kerültek kiszállításra az eReceptre felírt gyógyszerek, inzulinok és tesztcsíkok.

Jelszavunk a jókedv és a derű, mert ez is gyógyít. Összejöveteleinket betegségünk ellenére vidámság jellemzi. Kórusunk 2009-ben alakult – a Diabetes magazin 20 éves jubileumára –, azóta nagy sikerrel lépnek fel bel- és külföldön egyaránt. Egyesületünk ifjú tehetségei is mindenhol nagy sikerrel szerepelnek.

Sok szabadidős programot és kirándulást is beiktatunk a tevékenységünkbe. A hazai partnerkapcsolatokon kívül széleskörű nemzetközi együttműködéssel is rendelkezünk.

Minden rendezvényünkről beszámoló és fotók láthatók a honlapunkon, Facebook-oldalunkon és a Youtube-csatornán. Rendszeresen jelennek meg cikkeink a sajtóban, többször szerepeltünk a helyi és országos televíziókban.

Érdekvédelem

Érdekvédelmi tevékenységünk kiemelkedő, véleményünknek mindenhol hangot adunk. Tagjai vagyunk a Magyar Diabetes Társaságnak, az Országos Betegfórumnak, a Diabetes újság szerkesztőbizottságának, vezetői az egri Markhot Ferenc Kórház Felügyelő Tanácsának, alapítói és ügyvivői a Diabetes Civil Társaságnak, amely mögött több ezer cukorbeteg áll országhatáron innen és túl. Az Egri Civil Kerekasztal Egészségügyi, Szociális és Karitatív Szekció vezetőjeként 16 városi egészségügyi szervezet munkáját fogjuk össze.

A társadalmi támogatottságot jelzi, hogy elsőként kaptuk meg a veszprémi alapítványtól a Lang Gusztáv-díjat, az Eger Csillaga díjat a város polgáraitól, a határon túli partner egyesületektől a Civil Partnerségért díjat.

Jakabné Jakab Katalin elnök

XV. Cukorbeteg Találkozó

Az idei, XV. Cukorbeteg Találkozót szeptember végén tartotta egyesületünk, a város Civil Ünnepéhez és az Egri Szüreti Fesztiválhoz csatlakozva.

Miksi István jászárokszállási betegtársunk festménykiállítása, az Agria Táncklub – amelynek diabetológusaink is tagjai – társastánc-bemutatója és tánctanítása várta vendégeinket. Dr. Domboróczki Zsolt diabetológus főorvos szakmai előadása arról szólt, hogyan kell élniük a cukorbetegeknek a pandémia idején.

2015-ben az Egri Gyermekdiabétesz Napon vendégünk volt Ambrus Flóra, aki az akkor megjelent Candy könyve kapcsán mesélte el cukorbetegsége kezdeti, nehéz időszakát. Akkor épp a felvételijére készült az orvosi egyetemre. Az idei találkozóra már diplomás gyermekgyógyászként tért vissza hozzánk. Sok hasznos tudásanyagot, erőt, biztatást és jó példát adott kis sorstársainak.

Vacsora után az Egri Szimfonikus Zenekar koncerttel ajándékozott meg bennünket. Másnap a 2017-ben kialakított Diabétesz Emlékparkban a betegegyesületek képviselőivel koszorúkat és mécseseket helyeztünk el azon társaink, támogatóink emlékére, akiket a múlt évben veszítettünk el.

Az 1-es típusú, fiatal cukorbeteg társaink különleges időutazáson és kalandtúrán is részt vettek a „Város a város alatt” föld alatti labirintusban.

Baranyi Évavezetőségi tag

Megjelent a diabetes2020/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!