Szerző: Somfai Katalin Feltöltés dátuma: 2020.09.29.

Koronavírusos diabéteszesek a világban

Nem tudjuk, Magyarországon eddig hány cukorbeteg kapta el a COVID-19-vírust, és hogyan reagáltak rá. Az interneten azonban kolléganőnk talált néhány beszámolót. Azt hiszem, ez a téma most mindenkit érdekel.

Illusztráció

Cynthia sikeresen megküzdött a vírussal

Cynthia Katsingris New York külvárosában él férjével és két gyermekével. Sokat dolgozik, de nem bánja, munkája a szenvedélye, olyan termékeket tervez, amelyek megkönnyítik a diabétesszel élők mindennapjait. 30 éve 1-es típusú cukorbeteg.

file
Cynthia Katsingris

Felismerte magán a tüneteket

A vírusról szóló hírek aggódással töltötték el, de szinte azonnal, amint a tüneteket észrevette magán, minden félelme elszállt, megkérdőjelezhetetlen bizonyossággal tudta, le fogja győzni ezt a vírust. Mint minden cukorbeteg, ő is kiváló ismeretekkel rendelkezik arról, hogy az étkezés, az alvás, a stressz, a betegség és még sok más tényező hogyan befolyásolja testünk működését és a vércukorszintet. Ebből a tudásból előnyt tudott kovácsolni a vírussal való küzdelme során. Az első tünetek a rossz közérzet és a kínzó fejfájás volt, majd jelentkezett a láz és a köhögés, ezután hamarosan elveszítette szag- és ízérzékelését.

Hiába várta a magas vércukrot

A betegségek és a láz gyakran rossz hatással vannak a vércukorszintre, ezért arra számított, hogy most is emelkedni fog a cukra, azonban nem így történt. A szokásos dózist alkalmazta a hosszú és a rövid hatású inzulinjából is, ami elégnek bizonyult a betegség hatásának korrigálására. Igaz, nem volt étvágya, ezért enni nagyon keveset evett. Folyamatos vércukormonitort használ, mérőjével mégis rendszeresen ellenőrizte a vércukrát, mert attól tartott, hogy az egész napos fekvés helytelen adatokat produkálhat a szenzoron. Szerencsére csak két napig volt lázas, és ahogy elmúlt, egyre jobban érezte magát. A negyedik napon elkezdett köhögni, de egy hét elteltével, mire a pozitív teszteredményt megkapta, már túl volt a nehezén.

Harcedzett amazonként győzött

A cukorbetegek valójában maguk végzik el egy szervük munkáját. Ez megtanít arra, hogy figyeljük a testünket, megértsük, mi mit okoz és reagáljunk a változásokra. Cynthia az orvosoktól nem kapott semmilyen tanácsot, vitaminokat és ásványi anyagokat szedett, hogy megállítsa a vírusos sejtek szaporodását a szervezetében, és támogassa tüdejét. A diabétesz edzett harcossá képezte, ami most az élet egy olyan területén vált hasznossá számára, amire korábban nem is gondolt. Diabéteszesként megtanulta, mennyire fontos, hogy mit eszik, milyen a hozzáállása és mekkora jelentősége van annak, hogy proaktív legyen minden pillanatban.

Tazul Islam 3 hét alatt gyógyult meg

Bangladesben, Dhakában él a 27 éves Tazul, 10 éve 1-es típusú diabéteszes, a Nemzetközi Diabétesz Szövetség Fiatal Vezetők programjának egyik mentora.

file
Tazul Islam (középen) dr. Bedowra Zabeennel (balra) és Kamrul Hudával

Első tünete a láz volt

Tazul a COVID-19 miatt bevezetett intézkedések óta otthonról dolgozott, a lakást három barátjával együtt bérli. Lakótársai közül ketten továbbra is eljártak dolgozni. Igyekeztek mindent megtenni annak érdekében, hogy ne kapják el a vírust, maszkot és kesztyűt hordtak, odafigyeltek a személyes higiéniára, hárman mégis belázasodtak pár nap különbséggel. Mivel minden óvintézkedést megtettek, más tünetük pedig nem volt, arra gondoltak, csak a szezonális influenza támadta meg őket. Néhány nappal később azonban az egyik lakótársa légzési nehézségről számolt be, illetve elvesztette íz- és szagérzékelését. Úgy döntöttek, felhívják az egészségügyi vonalat, hamarosan mintát vettek tőlük, két nap múlva ketten kaptak pozitív eredményt.

Vércukrát kibillentette a vírus

Közel három hét telt el az első tünetektől számítva, mire Tazult gyógyultnak nyilvánították. A lázon kívül fájt a feje, háta, végtagjai, gyengének és levertnek érezte magát. Enyhe formában légzési nehézséget is tapasztalt néhányszor. Gyakran volt magas a cukra, extra inzulint kellett adnia a pumpa használata mellett. Az orvostól azt a tanácsot kapta, hogy igyon sok folyadékot, egyen sok gyümölcsöt és fogyasszon sok fehérjét, ami fokozza az ellenanyagtermelést, ezért a bázist korrigálnia kellett és alkalmanként pluszbólust adott.

Szerencsésnek érzi magát

A koronavírus-részlegen dolgozó orvosoktól folyamatosan kapott tanácsokat és endokrinológusa is minden nap felhívta, hogy ellenőrizze állapotát, illetve segítségére legyen, amikor vércukorszintje fel-le ugrált. Lelki támaszt is nyújtott számára, ezen kívül a koronavírus okozta tüneteit is nyomon követte, légzési gyakorlatokat ajánlott és alváshoz megemelt pozíciót a légzés könnyítésére.

Szerencsére nem voltak olyan komoly panaszai, ami miatt kórházba kellett volna mennie, de aggodalmát mutatja, szüleinek nem merte elmondani, hogy elkapta a koronavírust, egészen addig, amíg jobban nem lett.

Ashlee Erns enyhe tüneteket tapasztalt

A 25 éves filigrán hölgy Denverben, Coloradóban él, 15 éve 1-es típusú diabéteszes, nővérként dolgozik, diabéteszes betegeket lát el.

file
Ashlee Erns

A tesztelés mellett döntöttek

Valószínűleg fiatal kora miatt nagyon enyhe tünetei voltak: neki is fejfájással kezdődött, amit először egyáltalán nem talált gyanúsnak. Nem sokkal később azonban üzenetet kapott egy barátjától, aki családjával együtt pozitív lett. Mivel előző héten közeli kontaktusba került velük, nem hezitált, felhívta az egészségügyi vonalat, ott a tesztelés mellett döntöttek. Bár pozitív eredményt kapott, továbbra sem voltak komoly tünetei, nem volt láza, nem köhögött, viszont fáradt volt, arcürege fájt, lépcsőzés után pedig szaporábban vette a levegőt.

A karantén pozitív hatással volt a cukrára

Otthon töltötte a karantént, nem találkozott senkivel, a vásárlásban és a gyógyszerkiváltásban családja segített neki. Diabétesz-menedzsmentjét nem befolyásolta negatívan a vírus, inkább jó hatással volt rá, hogy otthon volt, pihent, oda tudott figyelni magára. Háromóránként mérte a cukrát, szerencsére mindannyiszor jó eredményt kapott. Annak ellenére, hogy nem volt éhes, mégis evett eleget és sok folyadékot is fogyasztott orvosa javaslatára. Azt tanácsolja mindenkinek, aki valamilyen tünetet észrevesz magán, hívja fel az információs vonalat, akkor is, ha nem érzi magát rosszul, mert attól még lehet pozitív.

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes2020/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!