Szerző: Somfai Katalin Feltöltés dátuma: 2020.10.06.

A vírus árnyékában

Körkép a világból

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség negyedévi magazinja, a Diabetes Voice (Diabétesz Hang) arról kérdezte tagjait, milyen hatással van mindennapi életükre cukorbetegként az új koronavírus. A világ különböző részein élő sorstársak rövid beszámolóiból olvashatnak egy válogatást.

Illusztráció

Francesca Ulivi, Olaszország

Francesca egy diabéteszkutatást támogató alapítvány vezetője, a vírus megjelenése után legfontosabb feladatává az álhírek felkutatása és a helytálló tények minél szélesebb körű terjesztése vált. Olaszországban az egészségügyi ellátás regionális, a lakóhelyen kívüli régióban nem érvényes az egészségbiztosítás, a lezárások miatt azonban sokan otthonuktól távol kényszerültek maradni. Részt vett annak a segítő csapatnak a munkájában, amely megszervezte a rászorulók számára a gyógyszerellátást. Aggasztónak találja, hogy kevesebb forrás marad a diabéteszkutatásra, egyrészt a koronavírus kutatásának finanszírozása, másrészt a kedvezőtlen gazdasági folyamatok miatt. A helyzet okozta pozitív hatás, hogy jobban odafigyelünk az egészségünkre.

Ehab Ali, Bahreini Királyság

A Perzsa-öbölben található országban él Ehab Ali, aki a vírus megjelenése óta otthonról dolgozik. Azt mondja, rá jó hatással van a helyzet, mert otthon jobban odafigyel az egészségére, rendszeresen táplálkozik, és arra is ügyel, mit eszik, napjai részévé vált a testmozgás is. Nem fél a COVID-19-járványtól jobban, mint az „egészségesek”, soha nem tartotta magát másnak attól, hogy diabéteszes. Arról gondoskodnia kell, hogy gyógyszerei és eszközei pár hétre elegendőek legyen. A vírus kedvezően hatott az otthoni munkavégzési lehetőségek bővülésére és a távoktatás fejlődésére is.

Patricia Gómez Medel, Mexikó

Patricia kislánya 1-es típusú diabéteszes, a vírus ráirányította figyelmüket, hogy maguk is még többet tanuljanak a diabéteszről és változtassanak az életmódjukon, ugyanis minél többet tudunk a betegségről, annál jobb döntéseket tudunk hozni. Azt szeretné, ha a jövőben az orvosok kommunikációjának fókuszában az oktatás állna, a megelőzés sokkal költséghatékonyabb is, mint a szövődmények kezelése.

Nupur Lalvani, India

A teljes lezárások miatt nem tudtak a patikákhoz sem eljutni az áruszállító cégek autói, ezért nehezen jutott hozzá az inzulinhoz. Az is megterhelő számára, hogy nem mehet ki futni, illetve a csoportos edzésekre sem jut el. Otthon persze edz, de az unalmas számára, közel sem olyan motiváló. Sokszor átragad rá a közhangulatból áradó nyugtalanság.

Sara Abbasian, Irán

Először nagyon félt attól, mi lesz, ha elkapja az új koronavírust, illetve a családjáért is nagyon aggódott, de miután informálódott és orvosával is beszélt, jelentkezett a légzési nehézségekkel küzdő COVID-19-ben szenvedő betegeket ellátó osztályra nővérként. Jobban odafigyel magára, többször megméri a cukrát, 6–10 alkalommal naponta, többször és alaposabban mos kezet, és sok folyadékot fogyaszt. Édesanyja gondoskodik helyes táplálkozásáról, étrendjének megfelelő, friss ételeket készít számára. A vírus pozitív következményeként értékeli, hogy jobban figyel az egészségére, a családjára és pácienseire is. Abból az információból kiindulva, amit összegyűjtött a vírusról, azt a következtetést vonta le, hogy a diabéteszesek, amíg vércukrukat kontroll alatt tartják, nincsenek nagyobb veszélyben, mint bárki más.

Heather Koga, Zimbabwe

Rengeteget aggódik és fél, mert mindenhonnan azt hallja, hogy a diabéteszesek számára az új vírus nagyobb veszélyt jelent. 2-es típusú diabéteszesként néha pánikszerű félelem tör rá. A járványhelyzet jótékony hatása számára is abban jelentkezik, hogy még jobban figyel az egészségére, még több figyelemmel tartja karban betegségét. Az ország teljes lezárását 3 nappal korábban jelentette be a kormány, ami kevés volt ahhoz, hogy a diabétesz kezeléséhez szükséges gyógyszereket beszerezhessék, különösen azok, akiknek sokat kell utazniuk a legközelebbi patikáig. A pánikfelvásárlás és a magas árak miatt sokan nem jutottak hozzá az inzulinjukhoz.

Weronika Burkot, Lengyelország

Az első dolog, amiről gondoskodott, a 2-3 hónapra elegendő inzulin és a szükséges eszközök beszerzése volt. Önkéntes karantént vállalt, a lehető legkevesebbre csökkentette az érintkezést másokkal. Bevásárolni a férje megy el kéthetente, mindent fertőtlenítenek, amit vesz. Ha futni vagy sétálni mennek, olyan időpontot választanak, amikor senki nincs az utcán, és olyan helyre mennek, ami nem frekventált.

Alessio Liguori, Olaszország

Március elején elrendelte a kormány, hogy csak dolgozni, vásárolni és a patikába lehet kimenni. A megszorítások miatt rendszerezett életet él, aminek jótékony hatása a vércukoreredményeinek javulásán is látszik. Azóta ugyanis nem volt komolyabb hipója vagy kiugróan magas értéke. Mióta otthonról dolgozik, az étkezések rendszerességére is jobban oda tud figyelni, edzeni ugyan nem mehet el, de otthon tornázik minden másnap. Úgy gondolja, az országban mindenki megértette a helyzet komolyságát, és betartják a biztonsági intézkedéseket. Diabéteszesként annyival tesz többet, hogy sok C-vitaminban gazdag ételt és omega-3 zsírsavat fogyaszt az immunrendszerének erősítése érdekében.

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes2020/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!