Feltöltés dátuma: 2020.10.10.

Diabéteszegyesületek Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Kunsági Cukorbetegek Egyesülete

Illusztráció

Egyesületünk 1998-ban alakult. Az első években dr. Hajdú László főorvos és dr. Telek Judit főorvos biztosították az orvosi hátteret. Jelenleg dr. Gáll András belgyógyász, diabetológus, nefrológus főorvos van segítségünkre.

Környékünkön 5 diabétesz-szakellátó működik: Szolnokon, Törökszentmiklóson, Karcagon, Mezőtúron és Tiszafüreden. A karcagi Kátai Gábor Kórház mintegy 110 ezer ember ellátásáról gondoskodik, területileg közel 8 ezer diabéteszes beteg tartozik az intézményhez. A diabéteszgondozó 4 orvossal dolgozik.

Egyesületünknek 42 tagja van, a pártoló tagok száma 25, és 15-20 önkéntes segít nekünk, hozzánk tartozik az almáskamarási cukorbetegek klubja is. Rendszeresen részt veszünk a karcagi programokon, a városi esélyegyenlőségi rendezvényen, a Civilek Éjszakáján.

2005-ben vettem át az egyesületet, akkor 15 idős tagja volt, azóta a tagok kicserélődtek, számuk évről évre nő. 2010-ben alakítottuk meg a szűrőcsoportot, azóta rendszeresen végzünk kiscsoportos edukációt. Elindítottuk a mozgószűréseket, az első időszakban 2-3 fő vette igénybe, most már évente 1200–1500 között van a szűrt személyek száma.

Minden szerda délután ügyeletet tartunk az egyesületben, itt lehetőség van pen- és vércukormérő-cserére, életmódi tanácsadásra. A vírus időszakában is dolgoztunk, több mint 3500 szájmaszkot, műtős köpenyt készítettünk klinikák, kórházak, az OMSZ, a Zsaruellátó kéréseit teljesítve. Köszönet a varrónőinknek!

Egyéb támogató tevékenységet is folytatunk: anyaotthonokat, rászoruló családokat segítünk. Az egészségügyi ellátóval igen szoros a kapcsolatunk, hiszen a szűrőcsoport tagjai is az intézményből kerültek az egyesületbe tagként vagy pártoló tagként.

A városban megalakítottuk a Kunsági Civilfórumot, amely egyesíti a Karcagon lévő egyesületeket. Együttműködési szerződésünk van többek között a rákbetegek helyi klubjával, a Mindig Van Remény Alapítvánnyal, a Vöröskereszt helyi és kisújszállási csoportjával, a túrkevei rákbetegek szervezetével. Az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület helyi és országos közösségével ápolunk jó kapcsolatot. Ebben az évben mozgáskorlátozottak helyi csoportjával is sikerült együttműködési szerződést kötni az elkövetkezendő 3 évre.

Sok diabéteszes egyesületi vezetővel tartom a kapcsolatot, Nyíregyházától Tabdin keresztül Makóig. A megyén belül a megyei egyesülettel, a jászberényi, a törökszentmiklósi egyesülettel tartjuk a kapcsolatot. A határon túl Déván és Kárpátalján vannak barátaink, Visken magyar óvodás és iskolás gyerekeket támogatunk a helyi tanárok alapította egyesülettel.

Pár szó a terveinkről: nagy vágyunkat szeretnénk megvalósítani (a pályázatunk folyamatban van), a civil közösségi élet támogatására rendezvényközpontot alakítanánk ki, hogy helyszínt biztosítsunk tréningek, családbarát programok ­számára.

A városban lévő 42 civil szervezetnek egészség-megtartó programokat szeretnénk szervezni, szükséges az egyesületi létszám és az önkéntesek létszámának növelése. A mozgószűréseket egyre jobban kiterjesztenénk a környező, elmaradott térségekbe, a kistelepüléseken élő emberek szemléletformálására is időt, energiát kell szánnunk. A halmozottan sérült cukorbetegek és hozzátartozóik életmódi és pszichés vezetése is távlati céljaink között szerepel.

Kovács Istvánné

Megjelent a diabetes2020/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!