Feltöltés dátuma: 2020.07.27.

Szurikáták szorgoskodása a karantén alatt

Az új koronavírus magyarországi megjelenésével a Szurikáta Alapítványt új kihívások elé állította és a tennivalói megsokszorozódtak, de a családok segítése így is folytatódott.

Illusztráció

Ismeretterjesztés a neten

Márciusban az alapítvány rengeteg cikket osztott meg a közösségi oldalán, amelyekből a szülők tájékozódhattak, hogy az addigi ismeretek, kutatások alapján milyen hatása van a COVID-19-nek a gyermekekre, milyen eséllyel indulnak az új típusú vírussal szemben az olyan krónikus betegséggel élők, mint a diabéteszesek. A visszajelzések alapján ezek a szakcikkek támaszt jelentettek az információhiányos kezdeti bizonytalanságban.

Az egészségügy korlátozott hozzáférhetősége kényszerű, de hatékony megoldásokat hívott életre. Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna házi gyermekorvos, gyermekdiabetológus heti rendszeres online konzultációt nyújtott a karantén ideje alatt.

Sokak számára kimaradt a karantén idején esedékes diabéteszkontroll, ezért segítséget jelentett dr. Körner Anna gyermekdiabetológus rendszeres online konzultációja, amelyen a hipó kezelésétől az alacsony szénhidráttartalmú diétán át a legújabb kutatási eredményekig sok téma került szóba. A program olyan népszerű lett, hogy folytatjuk a szerdai konzultációkat.

Májusban szintén az online térbe költözött a diabTanoda elnevezésű program. A diabéteszes gyerekek iskolai, óvodai fogadására felkészítő tanfolyamra pedagógusok, nevelők, védőnők jelentkeztek. A huszonhat résztvevő betekintést nyert a gyermekdiabetológiába, a diabéteszes táplálkozás alapjaiba, gyakorlati ismereteket szerzett a vércukormérésről, az inzulinbeadásról, az inzulinpumpa és a szenzor használatáról, illetve a jogokról és kötelezettségekről is szó esett.

A következő diabTanoda időpontja: 2020. szeptember 23. Jelentkezni a diabTanoda@gmail.com címen lehet.

Szájmaszkkal támogatták

Adománygyűjtés keretében 100 db tartós szájmaszkkal támogatta az alapítvány a Bókay Gyermekklinikát. A maszkok Gyovai-Farkas Edina keze munkáját dicsérik.

Kampány a tünetekről

Sajnos azzal a tapasztalattal kellett szembesülni, hogy a „Maradj otthon” felhívás koronavírussal szembeni visszatartó ereje és a háziorvosok nehezebb elérhetősége miatt több esetben súlyos állapotban kerültek diagnosztizálásra a diabéteszes gyerekek. Ezért Kocsisné Gál Csilla, az alapítvány elnöke aktív kampányba kezdett, hogy felhívja a tünetekre a figyelmet. A közösségi média-, a televízió- (TV2 Mokka, Tények Plusz, M1 Család’20) és a sajtószerepléseknek (Fanny magazin) köszönhetően több százezer emberhez vitte el a kis plüss-szurikátákkal a hírt: az 1-es típusú diabétesz nem várhat másnapig!

A karantén ideje alatt az újonnan diagnosztizált gyermekekkel és szüleikkel a személyes találkozás helyett telefonon, e-mailen és Facebookon tartották a kapcsolatot az alapítvány tagjai.

Él még a 2019 őszén indult program, hogy azok a friss diabosok, akik felveszik a Szurikáta Alapítvánnyal a kapcsolatot (szurikataUjratervezes@gmail.com), ajándékba kapják a Deliága Éva és Lovász Hajnalka által írt Újratervezés című kötetet.

Ha 2019. 10. 04. után diagnosztizálták gyermeked diabéteszét, kérd ajándékkönyvedet!

A karantén alatt több mint 30 gyerekhez vitte el Tücsök történetét a postás. A megküzdést, feldolgozást segítő könyv egyrészt pszichológiai útmutató arról, hogyan lehet feldolgozni a fájdalmas tényt, milyen válaszokat érdemes adni a problémás helyzetekre, másrészt egy diabéteszes kisfiúról szóló mese, aki átmegy ugyanazon az érzelmi hullámvasúton, mint a legtöbb friss diabéteszes, de szépen megállja a helyét az új élethelyzetben is.

Diab diéta a la Panka

Az alapítvány folyamatosan frissülő weboldalán tavasszal új rovat debütált. Ez a Diab diéta a la Panka. Gódor Panka 12 éve süt, főz a családjára és vendégeire úgy, hogy a menü diabéteszes lányának is megfeleljen. Állítása szerint eddig még senki nem panaszkodott, hogy diétásat evett nála – ami valljuk be, nagy szó! Heti rendszerességgel megosztja egy-egy jól bevált receptjét, egy adag, illetve darab pontos szénhidráttartalmának megadásával.

Legyen szó raffaello süteményről, kókuszgolyó-variációkról, gofriról vagy babgulyásról, Panka vallja, a diétás igenis finom, és nem kell, hogy a diéta lemondásokkal járjon.

Tóbiás LillaSzurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért

Megjelent a diabetes2020/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!