Szerző: Katona József Feltöltés dátuma: 2020.07.27.

Nyitás a digitalizáció felé az egészségügyben

A COVID-járvány hosszú távú hatásait még nem ismerjük, de számos kártétele mellett legalább egy pozitív következménye lesz: az eddiginél nagyobb szerepet és elismerést kaphat a távkonzultáció a gyógyításban. Így nem lesz szükség személyes orvos-beteg találkozásokra akkor, ha a terápia szempontjából más megoldások is megfelelnek.
A járvány során ezt a fertőzési kockázat mérséklése kényszeríti ki, de az új technológiák használata óvhatja mindkét felet az idejük elfecsérlésétől is.

Illusztráció

Bár távkonzultációra néhol eddig is volt lehetőség, új szakaszt nyitott az idei tavasz. Ezt jelzi a Medical Online beszámolója: a magánegészségügyi intézmények mintegy felében a koronavírus hatására indították el az online szakorvosi konzultációkat. A lapban közölt elemzés szerint ennek hosszabb távú hatásai is lesznek. Akik a mostani kényszerhelyzetben ehhez az új eszközhöz nyúltak, várhatóan a későbbieken is komolyan veszik a digitális szolgáltatásokat.

Ha a rendelők mai kínálata ezt még nem is tükrözi, a diabéteszterápia lehet az egyik legnagyobb nyertese a távgyógyászat terjedésének. „A diabetológia szerencsés terület – írta a Magyar Diabetes Társaság honlapján dr. Domboróczki Zsolt márciusban, a COVID-19-járvány apropóján –, hiszen az eredmények áttekintése, értékelése, a terápia módosítása az esetek jelentős részében telefonon és elektronikus úton is megtörténhet.” Biztatta is a betegeket, különösen az idősebbeket, hogy éljenek a telemedicina lehetőségeivel, akár a személyes orvoslátogatások helyett.

A technika és a szolgáltatások e fejlődéséből akkor származik a legtöbb haszon, ha az orvosok és a betegek is kihasználják a lehetőséget. Ha a betegek nem csak rendszeresen mérnek, vezetik a vércukornaplójukat, hanem az adatokat el tudják juttatni digitálisan az orvosukhoz, s ő azt tudja is fogadni, majd a távkonzultáción együtt kielemzik, s ha szükséges, korrigálják a terápiát.

A digitális feldolgozás, a számítógépek, illetve az okostelefonok lehetőségeinek kiaknázása a diabétesz esetében nem csak egyszerűen az adatok „postázását” teszi könnyebbé. Ha jól használják, nagy előrelépés lehet a konkrét betegség jobb megismerésében is. A gyűjtött adatok (mozgás, étkezés, inzulinfelhasználás, vércukorértékek) tömegének különféle szempontok szerinti összevetése, illetve grafikus megjelenítése segíthet felismerni a szervezet sajátos reakcióit. Olyan tendenciákat, ingadozásokat is észlelhetővé tehet, amelyek egyébként elvesznének az adattengerben.

Az ehhez szükséges technológia már létezik egy ideje. A COVID-19-veszély most új – igaz kéretlen – ösztönzést kínál e lehetőségek okosabb kihasználására.

A cikket az Accu-Chek vércukormérők gyártója, a Roche Magyarország Kft. támogatta.

Katona József

Megjelent a diabetes2020/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!