Feltöltés dátuma: 2020.07.27.

Az alapbetegségünkre is ügyeljünk!

Az utóbbi hónapok eseményei arra kényszerítettek mindenkit, hogy a megszokottól eltérően élje a mindennapjait. Fokozottan kellett és a jövőben is szükséges figyelniük az egészségükre azoknak, akikre a vírus különösen veszélyes. De nemcsak a koronavírus elkerülésére kell ügyelni, hanem az általános egészségi állapotunkra, a meglévő alapbetegségünk szinten tartására is.

Illusztráció

Dr. Rozsos István 25 éve foglalkozik cukorbetegek sebeinek gyógyításával, vele beszélgettünk arról, mit tehetünk otthon az egészségünkért.

– Mind a vírusveszély, mind az izoláció fokozott terhet ró az emberre. Kizökkenünk a megszokott ritmusunkból, megváltozik a szabadon felhasználható idő aránya, hirtelen eltűnik a többszereplős kontroll. Nem mehetünk az orvosi vizsgálatokra, nem történnek laborvizsgálatok, emellett keveset vagy egyáltalán nem járhatunk közösségekbe – emiatt pedig a visszajelzések is elmaradnak, amelyekre eddig támaszkodtunk az állapotunkkal kapcsolatban.

Nagyon fontos tudni, hogy a járványveszély miatt háttérbe szorult krónikus betegségeket nem gátolja meg a vírus abban, hogy rosszabbodjanak, különösen, ha nem fordítunk figyelmet magunkra. Krízis alatt is prioritásként kell tekinteni az egészségünk karbantartására! A járványveszély egyszer elmúlik, de a cukorbetegség velünk marad.

– Milyen veszélyt rejthet magában, ha a pár hónapos izoláció alatt nem figyelünk oda a cukorbetegségre?

– Lehetséges, hogy megismétlődik a jelenlegi helyzet, ezért nem mondhatjuk, hogy belátható időn belül biztosan vége lesz, és majd utána jobban figyelünk. A kérdés egyrészről nyitva van, vajon lesz-e második hullám, lesz-e szükség újabb izolációra? Ha lesz, hogyan fogjuk ezt pszichésen viselni? Az első alkalom időszaka újdonságként hatott sokaknak, az ajándék szabadidő még jól is jött, de ismétlődés esetén már kisebbek az anyagi és pszichés tartalékok.

Itt kapcsolódik be a krónikus betegségek gondozása: ha akár lelki, akár financiális okokból elhanyagoljuk a pontos diétát, a cukorháztartásunk biztosan felborul. Ha az otthoni alkoholfogyasztási adatokba betekintenénk, látnánk, hogy igen erőteljes italfogyasztás volt megfigyelhető a karantén idején, ami újabb veszély. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, a folyadékfogyasztás mindig alkoholmentes italok – leginkább víz és energiaszegény italok – fogyasztását jelentse a cukorbeteg személyek számára.

Az izoláció veszélye még a kevés mozgás. Mozgás nélkül megáll a vénás izompumpa, lelassul a vénás keringés, és ha a cukorbetegség mellett visszérbetegségünk is van, akkor többszörösére növekszik a trombózis kockázata, és sajnos a tüdőembólia napjainkban is lehet halálos kimenetelű.

– Mit tehetünk az egészségünk érdekében ebben a helyzetben?

– A legfontosabb, amit tehetünk, és amit tennünk kell, hogy figyelünk rá, foglalkozunk vele, rendszeresen monitorozzuk az állapotunkat. Ebben segíthet az otthonunkban is elérhető telefonos Végtagmentő applikáció. Ez olyan telefonos tudástár, amelyben a regisztráció után azonnal el lehet végezni az állapotfelmérést, s konkrét tanácsokkal lát el minket. Az állapotfelmérés többször, akár hetente elkészíthető az aktuális adatokkal, ez segít nekünk, hogy időben észrevegyük, ha esetleg romlana az állapotunk. Az applikáció szakemberek által ellenőrzött, megbízható támogatást ad.

– Ha valakinek nincsen okostelefonja, számára is elérhető a segítség?

– Természetesen számukra is elérhető, a Végtagmentő applikáció honlapján, a Segédanyagok menüpontban számos információt találnak. Ezenkívül, ha a környezetükben másnak van okostelefonja, azon is el lehet végezni az állapotfelmérést, ott is meg lehet nézni a tornagyakorlatokat, a tanácsokat – az állapotfelmérés kiértékelése pedig elküldhető, és kinyomtatható a későbbiekre.

Nagyon fontosnak tartom megemlíteni, hogy bár rengeteg hasznos információhoz juthatunk az internetet böngészve, legyünk kritikusak, óvatosak. Sajnos akadnak rossz tanácsok, megpróbálnak valami hatástalant eladni nekünk csodaszerként, és az még a jobbik eset, ha „csak” hatástalan, sokszor kifejezetten veszélyes lehet az a valami, visszafordíthatatlan károkat is okozhat.

– Milyen konkrét tanácsai vannak?

– A betegségeinket tiszteletben kell tartanunk, ismernünk kell a célértékeket és figyelemmel kell követnünk az állapotunkat!

  • A cukorbetegek csak speciális, számukra megfelelő cipőt viseljenek!
  • Ha igazolódott a neuropátia, mindennap gondosan vizsgálják meg lábaikat!
  • Sokszor halljuk, de nem elégszer: figyeljünk a folyadékfogyasztásra! Az átlagsúlyú, keringési zavarral együtt élő cukorbeteg személyek számára az ajánlott napi mennyiség 3 liter!
  • Figyeljünk a mozgásra! A lábszári izompumpa segíti a szívünk működését, a fizikai aktivitás segíti a bélműködést is, így a rendszeres testmozgás elengedhetetlen. Természetesen figyelve arra, hogy a betegségspecifikus mozgásformák a legkedvezőbbek.
  • Fontos az étkezések megszervezése: a napi ötszöri étkezés mellett a terheléshez igazított energiabevitel, a minőségi diéta fontos része a jól karbantartott cukorháztartásnak!
  • Ne dőljenek be hamis ígéretekkel kecsegtető csodaszereknek!
  • Használják a Végtagmentő applikációt, fedezzék fel a benne rejlő lehetőségeket!

Az újdonságokról a vegtagmento.hu oldal blogján és közösségimédia-oldalain tájékozódhat (Facebook/vegtagmento)

Komolyan kell venni, hogy ilyen kritikus időszakban még szorosabbra kell fogni saját egészségünk védelmét, és ez nem csak a maszkviselést és a másfél méteres távolságtartást jelenti, hanem a komplex figyelmet: a vitaminokat, a friss zöldségeket, a gondosan megválogatott, szénhidrátszegény élelmiszereket kellő alkoholmentes folyadékkal és minden testrészünket megmozgató mozgással. Ha ezeket a tanácsokat betartjuk, rengeteget tettünk az egészségünkért.

R.R.

Megjelent a diabetes2020/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!