Feltöltés dátuma: 2020.07.13.

A Szenzoros cukormonitorozás támogatásának új rendszere – III.

Korábban esett már szó a tb-támogatott eszközök igénylésének feltételeiről, és előző számunkban kicsit részletesebben is foglalkoztunk ezekkel az eszközökkel. Bemutattuk az önálló szenzoros cukormonitorozó rendszert, illetve az inzulinpumpához kapcsolódó integrált cukormonitorozó rendszert és annak előnyeit.

Illusztráció

Távoktatással a szenzorhasználat elősegítéséért

A januártól életbe lépő új támogatás hatására jelentősen megnőtt az érdeklődés az önálló cukormonitorozás és az inzulinpumpához kapcsolódó cukormonitorozó rendszer iránt. 1-es típusú gyermek és felnőtt cukorbetegek számára kezdtek el igényelni ilyen eszközöket januártól az inzulinpumpa-centrumokban kezelőorvosuk támogatásával. Sajnos azonban a COVID-19 járványhelyzet erőteljesen kihatott erre a területre is, hiszen a járóbeteg-ellátás szünetelt március elejétől ezekben az intézményekben, így a szenzorra váró betegeknek nem volt lehetőségük elkezdeni a folyamatos cukormonitorozó rendszer használatát, mivel nem tudott fogadni az illetékes centrum, illetve az ehhez kapcsolódó személyes oktatásra sem volt lehetőség.

A COVID-19 hatására kialakult helyzetben, a beteggel való személyes találkozás lehetőségének megszűnése miatt az orvosok és a támogatott szenzoros technológiát forgalmazó cég együttműködésével kidolgozásra került ezen a területen is az iskolákból és egyéb területekről már jól ismert online távoktatás lehetősége, hogy ezzel is elősegítsék a betegek mielőbbi hozzájutását a 2020. január 1-jétől támogatásba került szenzoros cukormonitorozó technológiához (CGM).

„Iratkozz be” a Szenzorsuliba! https://www.facebook.com/groups/medtronicdiabetesz

Legelső lépésként a szenzoros centrumban dolgozó szakorvos hozzájárulása és javaslata alapján a forgalmazó értesül az új beteg szenzoros kezelésének indításáról. Az ezt követő online távoktatás 2 részből tevődik össze: a betegek egy önálló elméleti felkészülés, majd az azt követő online oktatás és a gyakorlati termékhasználat virtuális demonstrációja során tudják elsajátítani a CGM használatát.

Az EU-ban érvényben lévő Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) követelményeinek megfelelően a betegek előzetesen írásban hozzájárulnak a csoportos távoktatáshoz, majd ezt követően megkapják az elméleti felkészüléshez szükséges oktatási anyagot. Ennek elvégzése után kitöltenek egy online tesztet, és a sikeres tesztet követően be tudnak jelentkezni az interaktív, csoportos online képzésre, ahol bemutatásra kerül az adott centrum edukátorának közreműködésével a szenzor felhelyezése, és a betegek „élőben” kérdéseket tehetnek fel a rendszer használatával kapcsolatban. Az online képzés elvégzését követően megkezdhetik a szenzoros technológia használatát. A távoktatás ezen a területen is működésképesnek bizonyult, hiszen az elmúlt 2 hónapban a szigorú korlátozások mellett is sok beteg juthatott így szenzorhoz. A távoktatás mellett több szakorvos részvételével „Szenzorsuli” néven indult egy új edukációs sorozat, ahol a betegek egy internetes felületen (Zoom webinar) tudnak konzultálni a részt vevő szakorvosokkal, miután azok gyakorlati tanácsokat adnak a kezdő és haladó szenzor- és pumpahasználóknak, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

További támogatás az inzulinpumpákra és tartozékaikra

Újabb támogatás lépett életbe az egyes típusú cukorbetegséggel élő gyermek és fiatal felnőtt betegek számára 2020. június 1-től.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 2020. június 1-jétől megváltoztatta bizonyos gyógyászati segédeszközök támogatásának feltételeit. Ennek értelmében a fent említett időponttól „Eü. emelt” támogatás feltételeinek fennállása esetén az inzulinpumpa, az inzulinpumpa-tartozékként használt infúziós szerelék és az inzulintartály már közgyógyellátás jogcímen is rendelhető.

Ez az újabb kedvezmény lehetővé teszi mostantól, hogy az egyes típusú cukorbetegséggel frissen diagnosztizált gyerekek és fiatal felnőttek (18–24 év között, nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok esetén) közgyógyellátási igazolvánnyal térítésmentesen juthassanak hozzá ezekhez az eszközökhöz.

A szenzoros technológia esetében ez a kedvezmény már január 1-jétől életbe lépett, de most kiterjesztésre került az inzulinpumpákra és tartozékaikra is.

Évente hazánkban több mint 400 gyermeket diagnosztizálnak egyes típusú cukorbetegséggel. Nekik és családjuknak óriási segítséget jelent, hogy az eddigi több tízezer forintos havi kezelési költség helyett térítésmentesen juthatnak hozzá a legmodernebb terápiás eszközökhöz.

Az új, június 1-jétől érvényes tb-támogatás részletei a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő oldalán érhetőek el.

Megjelent a diabetes2020/3. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!