Szerző: Dr. Bakó Barnabás Feltöltés dátuma: 2020.07.03.

A betegoktatás nehézségei

Egy évvel ezelőtt, a Diabetes magazin születésnapi Civil Fórumán a diabetológus orvosok vetélkedőjének feladata volt, hogy meséljenek vicces történetet praxisukból. Bakó Barnabás doktor úr ezt mesélte:

Illusztráció

Egy tablettás kezelésben részesülő 2-es típusú cukorbeteg anyagcsereállapota romlott, ezért korábbi kezelésének kiegészítését javasoltam, bázisinzulinnal. A problémával a beteg is szembesült, hiszen vércukrát rendszeresen mérte, a mért eredmények magasak voltak, így a napi egyszeri inzulinkezelés szükségességét elfogadta. Az inzulinkezelés bevezetésének módját röviden összefoglaltam, majd a szakasszisztensünktől az apróbb részletekre is kiterjedő tájékoztatást kapott.

A betegtől azt kértük, hogy naponta egyszer adjon be inzulint 10 egység kezdő dózisról indulva, majd minden reggel mérjen vércukrot. A hét két napján (hétfőn és csütörtökön) az előző három nap méréseinek átlaga alapján döntsön a dózisemelés szükségességéről. Ha az átlagérték 6,0 mmol/l feletti, akkor 2 egységgel emelni kell a dózist, ha 5–6 mmol/l közötti, akkor nincs szükség változtatásra. A beteg figyelt, bólogatott, úgy gondoltuk, hogy mindent megértett.

Egy hónap múlva hívtuk vissza vércukornaplóval, az otthoni mérési eredményekkel. A javasolt dózisemelést a beteg követte, 10-ről 16 egységre emelte az inzulinadagot. A reggeli vércukorértékek csökkentek ugyan, de nagyobb mértékű javulást vártam. Bíztattam, hogy a hét kijelölt napjain további dózisemelés szükséges. Megbeszéltük a következő ellenőrzés időpontját is.

A beteg távozni készült, majd Columbo hadnagyhoz hasonlóan az ajtóból visszafordult: Van egy ismerősöm, aki ugyanezt az inzulint használja, de ő naponta adagolja, nem csak hétfőn és csütörtökön. Nem lenne jobb eredményem, ha én is naponta adnám? Ekkor derült ki, hogy a beteg félreértésből csak a dózisemelésre kijelölt napokon adagolt inzulint, hetente mindössze kétszer.

Az esetből tanultam, azóta tudom, hogy az edukáció során bólogató, semmit nem kérdező beteg nem biztos, hogy mindent megértett. A betegoktatásban jártas kollégák hangsúlyozzák is, hogy beszélgetés közben ajánlott visszakérdezni, ami segít feltárni a hiányosságokat. A betegeket pedig arra bíztatom, hogy kérdezzenek, ha valami nem világos.

szerzo

Dr. Bakó Barnabás

1986-ban végzett a Debreceni Egyetem Általános Orvosi Karán summa cum laude eredménnyel. Az egyetemi évek után a B.-A.-Z. Megyei Kórház II. Belgyógyászatán kezdett el dolgozni, munkahelye azóta sem változott. 1991-ben belgyógyászatból, 1994-ben endokrinológiából tett szakvizsgát. 1998-ban szerezte meg a Magyar Diabetes Társaság diabetológus orvosa minősítést.

Megjelent a diabetes2020/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!