Szerző: Katona József Feltöltés dátuma: 2020.05.20.

Világnap járvány idején

Éppen hetven esztendeje, 1950. április 7-én tartották meg az első Egészségügyi Világnapot. Az ENSZ – napra pontosan két évvel korábban született – egészségügyi szervezete, a WHO arra találta ki ezt az ünnepet, hogy egy-egy problémára ráirányíthassa a nagyközönség figyelmét. Minden évben kiválasztották ehhez az emberek jólléte szempontjából éppen legaggasztóbbnak tartott jelenséget.
Így lett az elmúlt évtizedben téma a magas vérnyomás, a depresszió, valamint az antibiotikum-rezisztencia fenyegetése, valamint 2016-ban a diabétesz rohamos terjedése. 2020-ra az ápolók és szülésznők kerültek a WHO figyelmének fókuszába. Az ő szerepüket gyakran alábecsülik, holott nagyon sokat segíthetnek az embereknek az egészségük megőrzésében, illetve a betegek ápolásával.

Illusztráció

Amikor az idei ünnep témáját kiválasztották, még nyoma sem volt az új koronavírus okozta járványnak. Ám mára ez szinte minden, a megelőzéssel és az egészségüggyel kapcsolatos figyelmet leköt. Különösen indokolt most erre fókuszálniuk azoknak, akik valamely veszélyeztetettebb csoportba tartoznak. Csak nehezíti a helyzetet, hogy a gyógyításhoz egyelőre kevés az ismeretünk a COVID-19-ről. Ki-ki abban bízhat leginkább, hogy neki sikerül elkerülnie a kórokozót, vagy ha mégsem, akkor az ő szervezete majd jól dolgozik, s csak könnyebb tüneteket enged a vírusnak.

Az új koronavírus által jobban fenyegetettek között rendre megemlítik az idősebbeket, s a krónikus betegeket, köztük a diabéteszeseket.

A cukorbetegség szövődménye lehet az immunrendszer gyengébb teljesítménye, s azzal a különféle fertőzések gyakoribb kialakulása. Amíg például egy influenza-járványra van célzott védelem – határozottan ajánlják is a diabéteszeseknek a szezonális oltást –, addig a COVID-19-re ilyen egyelőre nem létezik.

Az önvédelemre nincs más, mint a higiéniás és távolságtartási rendszabályok betartása mellett maximálisan kihasználni az immunrendszer támogatásának lehetőségeit.

Noha mostanság a leggyakrabban hallott egészségügyi tanács, hogy „Maradj otthon!”, ettől még kell a napi mozgás az immunrendszer ébrentartásához. Ahol és ameddig lehet, menjenek ki a szabadba! Ha pedig beszorulnának egy időre a lakásba, akkor is marad valamennyi lehetőség: a rendszeres, legalább félórányi könnyű torna, vagy a lépések gyűjtögetése, ha lehet, naponta legalább tízezerig. Minden hasznos, ami az ülésnél több mozgással jár!

A körülmények miatt most nagyobb a tétje a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, benne legalább napi 40 dkg zöldségfélével, gyümölccsel. Ajánlják a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülését, amelyek jelentősen rontják a szervezet önvédelmét.

Régóta tudjuk azt is, hogy egyes vitaminok és nyomelemek hiánya gyengítheti az immunrendszert. S bár a kiegyensúlyozott étrend eleget tartalmaz ezekből is, tavaszra szinte törvényszerűen alakul ki némelyikből hiány a legtöbb ember szervezetében. Az útmutató most különösen a C- és a D-vitamin tudatos pótlását ajánlja. Az ezeket tartalmazó étrend-kiegészítők még karantén-körülmények között is elérhetőek.

A cikket az Accu-Chek vércukormérők gyártója, a Roche Magyarország Kft. támogatta.
BGM/SP/1/1/PRART/C/2020/02v

Katona József

Megjelent a diabetes2020/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!