Feltöltés dátuma: 2020.05.21.

Pest megyei diabéteszegyesületek

Gödöllői Cukorbetegek Egyesülete

Illusztráció

Dr. Kiss Éva diabetológus főorvos kezdetektől az egyesület szakmai vezetője. 1988-ban, még egyetemistaként határozta el, hogy diabetológus lesz. Javaslatára alakult a Flór Ferenc Kórház SÜFER-Belgyógyászati Osztályán a diabetológia, majd 2000-ben az ő vezetésével elindult a diabetológiai szakrendelés. Környékünkön most hat helyen működik szakellátó hely: Aszód, Hatvan, Gödöllő, Kistarcsa, Veresegyház, javascript:;Vác.

Egyesületünket szintén dr. Kiss Éva főorvos asszony kezdeményezésére, a Gyáli Cukorbetegek Egyesületének mintájára alakították meg 1999-ben, mintegy 20 fővel. Első elnöke Nyári Istvánné Ica lett, aki fáradtságot nem kímélve, rendkívüli kreativitással, tenni akarással szervezte a havi találkozókat, programokat.

A mintegy 130 ezres kistérségben statisztikai adatok alapján 10 000 főre becsülhető a cukorbetegek száma. Egyesületünknek jelenleg 73 tagja van. A Gödöllői Civil Kerekasztal Egyesület tagszervezeteként működik, kapcsolatot tartva a többi gödöllői klubbal.

Havi rendszerességgel tartunk összejövetelt, ahol szakmai – orvosi, gyógyszerészi, dietetikusi – előadásokat tartunk, kötetlen beszélgetésekkel. Rendszeresen jelen vagyunk a városi rendezvényeken, s aktívan veszünk részt az országos betegrendezvényeken is.

A kezdetektől színvonalasan szervezett és rendezett összejövetelek eredményeként 2002-ben egyesületünk a Tiszaújvárosban rendezett betegtalálkozón megnyerte az országos versenyt. Így a következő évben mi rendezhettük meg az országos betegtalálkozót és versenyt. Mintegy 700 cukorbeteg vett részt rajta.

A városban működő többi egyesülettel szoros a kapcsolatunk, különösen a Gödöllői Városi Nyugdíjas Egyesülettel és a hozzájuk tartozó klubokkal. Az Életmód Csontritkulásos Klubbal gyógytornász vezetésével napi tornán vehetünk részt, a Margita Turisztikai és Sport Egyesülettel közösek a heti nordic walking alkalmak. A Pedagógus Klubbal több közös rendezvényt szerveztünk.

A másutt tevékenykedő cukorbeteg-egyesületek, -klubok közül a Jászárokszállási Cukorbetegek Egyesületével, az Egri Cukorbetegek Egyesületével és a Budaörsi Cukorbetegek Egyesületével szoros a kapcsolatunk.

Az egyesület célját megfogalmaztuk az alapszabályunkban: „A diabétesz késői szövődményei kialakulásának megakadályozása, illetve késleltetése, helyes életmódbeli-étrendi iránymutatással.” Ehhez fontos a tagok ismereteinek elmélyítése, bővítése. Rendszeres szakmai előadásokat szervezünk dietetikusok, egyéb szakorvosok bevonásával. Jelenleg a CEOSZ által kiadott Lépésről lépésre oktatóanyag szerint haladunk.

Meglátásom szerint a tagság nagyon összetartó, nyitott és érdeklődő az új dolgokra. Többnyire fegyelmezett és igyekszik egészségesebben étkezni, élni. A korösszetétele 60 és 91 év közötti. Büszkeséggel tölt el minket, hogy két 91 éves tagunk is aktív résztvevője programjainknak.

A 73 fős tagság magas életkora mellett is mintegy 20–30 fős aktív csoport biztosítja a közös rendezvényeken, városi és országos programokon való részvételünket.

Fejéregyházi Péterné

Megjelent a diabetes2020/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!