Feltöltés dátuma: 2020.05.21.

Pest megyei diabéteszegyesületek

GÖCE Klub – Göd

Illusztráció

2004-ben Pinke Sándor – CBE Gödi Cukorbetegek Klubja néven – alapította közel 30 fővel klubunkat dr. Kékesi Gábor diabetológus, nefrológus támogatásával.

2009-től vezetésemmel, GÖCE Klub néven, a Gödi József Attila Művelődési Ház támogatásával működünk. Településünkön mintegy 900 cukorbeteg él, a klubnak 35 tagja van.

Vácon működik diabéteszgondozó két diabetológussal, Dunakeszin három diabetológus rendel váltva hetente 1-2 alkalommal.

Havonta egy alkalommal találkozunk, interaktív előadás, aktualitások és tapasztalatcsere a program. A nyári hónapokban kirándulni megyünk, részt veszünk a helyi szervezésű „Madarak és fák napja” eseményen – vércukorméréssel – és a „Botra fel!” országos rendezvényen. Ősszel nyilvános szűrőprogramot szervezünk, amelyet nagy érdeklődés kísér: BMI-, vérnyomás-, vércukor-, koleszterinméréssel. Emellett egy-egy speciális vizsgálat is szerepel a „kínálatban”: hangvillás neuropátiavizsgálat vagy szemfenékvizsgálat. Decemberben színházba szoktunk menni.

Büszkék vagyunk arra, hogy alapító tagjaink közül csupán egy társunktól kellett búcsút vennünk, a többiek a klubban szerzett tudásuk, tapasztalatuk segítségével késleltetni, illetve lassítani tudták a súlyos szövődmények megjelenését. „Jól lát, két lábon jár, és jól működik a veséje, szíve.”

Klubunk célja, hogy a gödi cukorbetegekhez minél hatékonyabban jussanak el a tapasztalatok, aktuális szakmai információk. A cukorbetegek élethossza és életminősége az érintettek kezében van elsősorban, ezért nagy hatással van a kezelésükre, hogy milyen tudással rendelkeznek, mennyire motiváltak az egészségügyi ellátórendszerrel való együttműködésben. Támogatást és segítséget kapnak a megszerzett ismeretek gyakorlati alkalmazásában, az egészséges életmódra törekvésben. A klubfoglalkozásokon megosztott szakmai információk és a tapasztalatok – jó példák – segítik a tagokat a mindennapi életükben.

Közösségként olyan programokon veszünk részt, amelyeken mi is és minden érdeklődő jól érzi magát, akár cukorbeteg, akár nem. Szűrővizsgálataink segítségével több, még nem felfedezett társunkat irányítottuk szakellátó helyre.

Barabásné Fekete Ildikó

Megjelent a diabetes2020/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!