Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2020.05.20.

Még mindig aktuális?

Illusztráció

Magazinunk április első napjaiban készült. Most különösen fontos ezt rögzíteni, hiszen ekkortájt a reggel friss és aktuális hír délutánra elavulttá vált. A harmadik hetet kezdtük otthon, az új koronavírus fenyegetettségében.

Nagyon szeretném, ha mire az önök kezébe kerül ez az újság, első része, amelyet a vírus kapcsán készítettünk, érdektelen lenne. (Sajnos, nem csak azért kicsi a valószínűsége, mert lapunk készítői, a nyomda, a lapterjesztők változatlanul dolgoznak, így remélhetőleg időben megérkezik postaládájukba a Diabetes. Azért inog optimizmusom alapja, mert a vírus nem távolodik tőlünk, sőt egyre nagyobb teret nyer.)

Azonban gondoltunk a jövőre, összeállításunkban olyan cikkeket olvashatnak, amelyek később is hasznosak lehetnek.

Krízishelyzetbe nemcsak világjárvány alkalmával kerülünk, egy súlyos betegség, haláleset is beletaszít bennünket. Ennek kezeléséhez kapnak szakembertől tanácsot. A koronavírussal szembeni védekezés eszközeit – amelyekről szintén írunk – egyéb fertőzések esetén is használhatjuk, sőt használnunk kell!

A jelenlegi, korlátozott személyes találkozások időszakában végre elindult egy kezelési módszer, a távvizit technikája. Valószínű, hogy úgy járunk vele, mint a pedagógustársadalom az online oktatással. Évek óta tervezték, készülgettek rá, majd egy hétvégén megcsinálták. Hol jobban, hol gyengébben, de működik, a gyerekek okosodnak. Ugyanígy működik – inkább jobban, mint gyengébben – a távvizit módszere. Legyünk őszinték: egy jól képzett, magát ügyesen menedzselő cukorbeteggel mit csinál az orvos a rendelőben a kontroll alkalmával? Beszélget. (Na, jó, megméri a vérnyomását, a vércukrát, súlyát. Ezeket mi is mérjük.) Válaszol kérdéseinkre, tanácsot ad, receptet ír – ma már a rendelőben is e-receptet. Szerintem egyetértenek velem: a távvizit később is lehessen alternatíva! Ahogy működhet később is a Cukorbetegek Országos Szövetségének online adása.

Még mindig a vírus: megkértük három sorstársunkat, meséljék el, hogyan telnek napjaik a karanténban. Hogyan vigyáznak magukra, mit éreznek, mit gondolnak? (A véletlen hozta, hogy a Sopron – Törökszentmiklós – Szeged tengellyel átlósan elfeleztük az országot.) Következő számunkban szívesen folytatnánk e sorozatot. Kérem, írjanak, meséljenek nekünk (diabetes@tudomany-kiado.hu) jelenlegi, nem épp szokványos életükről!

Természetesen egyéb témákkal is találkozhatnak a Diabetesben. Tanácsokat kapnak sportoláshoz, beszámolókat olvashatnak sportsikerekről. Folytatjuk a megyékben működő egyesületeket bemutató sorozatunkat, most Pest megyében jártunk (virtuálisan). És nem maradnak el az ételreceptek sem.

Vigyázzunk magunkra! Egymásra! Együtt erősebbek vagyunk!

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2020/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!