Körtetorta törökmézzel és eperrel
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
549 kcal | 7 g | 30 g | 60 g |
Hozzávalók 8 szelethez (egy kisebb tortakarika):
- 200 g vaj
- 200 g búzaliszt
- 200 g zabliszt
- 100 g kristálycukor
- 350 g tejföl (20%-os)
- 20 g vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 400 g körte
- 200 g eper
- 50 g méz
A törökmézhez:
- 30 g méz
- 50 g kristálycukor
- 1 csapott ek. szódabikarbóna
A desszert készítését a törökmézzel kezdjük. A mézet és a cukrot egy serpenyőbe tesszük, majd keverés nélkül hevítjük. Mikor olvadni kezd a cukor, körbeforgatjuk a serpenyőt, hogy mindenhol egyenletesen kezdjen pirulni, de nem szabad megvárni, hogy teljesen karamellszínű legyen. Levesszük a tűzről, gyorsan megszórjuk a szódabikarbónával, és rögtön össze is keverjük. A szódabikarbónától az egész kicsit felhabzik, ilyenkor rögtön ki is kell önteni a serpenyőből egy olajjal kikent tepsire.
A vajból, lisztekből, cukorból morzsalékos tésztát készítünk. Fél órára hűtőbe tesszük. Közben megmossuk a gyümölcsöket, a körtét meghámozzuk, magját eltávolítjuk, és szeletekre vágjuk, az epret megmossuk, kicsumázzuk, apró kockákra vágjuk, és elkeverjük citromlével, valamint a mézzel. A tésztát tortaformába simítjuk. Szépen elrendezzük rajta a körtét, és 30 percig sütjük 180 fokon. A sütőből kivesszük, ráöntjük a tojással, vaníliával elkevert tejfölt, és újabb 20-25 percig sütjük. Amikor kihűlt, szeletekre vágjuk. Tálaláskor mellé halmozzuk az apróra vágott, citromhéjjal, citrommal és eperpürével elkevert epret és a törökmézdarabkákat. Az eperpürét az egyharmad mennyiségű eperből készítjük.