Szerző: Dr. Vándorfi Győző Feltöltés dátuma: 2020.04.10.

A távvizitről

Illusztráció

A mostani járvány mindent megváltoztatott. A rendelkezések a minél ritkább ember-ember közötti kontaktust célozzák. Ennek velejárója, hogy az egészségügyi ellátás csak a sürgősségi viziteket vállalja. Sok orvos, nővér 65 év felett nem rendelhet. Mindezen lépések nélkülözhetetlenek a járvány lefolyásának lassításához, ne egyszerre kelljen sok súlyos, életveszélyes beteget ellátni. Erre ugyanis egyetlen ország ellátórendszere sincs felkészülve. Így a magyar sem, amely jelentős orvos- és nővérhiánnyal küzd, nem beszélve az intenzív terápiás eszközök szűkösségéről.

Ugyanakkor a krónikus betegségek, ideértve a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a szív- és vesebetegségeket, tovább zajlanak, megfelelő kezelés nélkül gyorsan rosszabbodhatnak. A járványtól és a már meglévő betegségeinktől való félelem, a meghozott és meghozandó intézkedések alapvetően változtatják meg életvitelünket, megélhetésünket és lelki egyensúlyunkat. Szükség van orvosi segítségre, tanácsra, esetleg betegségeink gyógyszeres beállításának változtatására.

Mit tehetünk?

Korábban annyit beszéltünk, próbáltuk oktatni a hozzánk fordulókat az otthoni önkontroll szükségességéről. Aki már rendszeresen alkalmazza, előnyben van. Hiszen vannak adatai állapotáról, az odafigyelők a megtanult készségek alkalmazásával ezen adatok alapján önálló döntésekre is képesek, akár gyógyszerelésük vagy életrendjük változtatására. De senkinek sem késő elkezdeni!

Mit tudunk otthon mérni?

Többnyire a testsúlyunkat, a vércukrot, a vérnyomást, az elfogyasztott ételek szénhidrát- és kalóriatartalmát, a mozgás mennyiségét és minőségét, a napi folyadékfogyasztást, az ürített vizelet mennyiségét. Ezen adatok akkor válnak értékessé, ha naplóban feljegyezzük őket. Akik még nem tették meg és van rá lehetőségük, érdemes csatlakozni mielőbb a vércukormérő készülékük gyártója által biztosított ingyenes internetes naplóhoz. Ha nincs, akkor a kézzel írt napló is nagyon hasznos.

Mit kezdjünk az adatokkal?

Erre való a távvizit, ha magunk nem tudunk dönteni. Egyre több, a közvetlen betegellátásban már nem dolgozó orvos választotta vagy fogja választani ezt a lehetőséget. Én egyelőre csak a magunk példáját tudom bemutatni.

A Vanderlich Egészségcentrum is kénytelen volt minimalizálni tevékenységét. A még működő néhány szakrendelés is csak sürgős esetekben látja el a hozzánk fordulókat. Ezek között még dolgozik a Diabetes Központ egyik szakrendelése, de jómagam (életkorom okán) és másik kolléganőm részlegesen a távvizitet választottuk. Én itthonról dolgozom, ugyanúgy előjegyzéssel, amit a még bent dolgozó munkatársaim biztosítanak.

Régóta tervezzük távolban lakó pácienseink kontrollvizsgálatainak egy részét távvizittel megoldani, most a kényszer gyors cselekvésre késztetett bennünket. Itthonról elérem az Egészségcentrum felületeit. Pácienseim a vizit előtt elküldik leleteiket, vércukor-, vérnyomásnaplójukat elektronikusan (szkennelve), és a megadott időpontban telefonon hívhatnak. Terveinkben szerepel valamely videoalkalmazás használata is, de még nem tudtuk felmérni, kinek mi elérhető. Aki elektronikus vércukornaplóval rendelkezik, jóval könnyebb a helyzete. Ha arra sincs mód, hogy elektronikusan elküldje naplóját, akkor beolvassa vizit közben.

Szakorvosi javaslatok, új gyógyszerek

Még nekem is szoknom kell az új helyzetet, nem beszélve pácienseinkről. De működik. Ha rendelkezik e-mail címmel, a leletet vagy új, emelten vagy kiemelten támogatott gyógyszer beállításánál a szakorvosi javaslatot és a számlát (jelentősen csökkentett árakat vezettünk be) is el tudjuk küldeni.

A korábbi szakorvosi javaslatokat nem kell meghosszabbítani, a vészhelyzet lejártáig érvényesek. Receptet még nem tudunk elektronikusan küldeni, a magánszolgáltatókat korábban a nyárig kötelezték erre. Informatikusunk gőzerővel dolgozik ezen is. A recepteket a háziorvosok megírják eddigi tapasztalataink szerint többnyire már elektronikusan.

Eddigi tapasztalatok alapján nemcsak a betegség, hanem a hozzánk fordulók problémáinak teljes kibeszélése is fontos, sokszor fontosabb. A megnyugtatás, a szakszerű tanácsok, a kérdésekre adott őszinte válaszok most mindennél többet jelentenek. Eddig is így volt, vagy így kellett volna lennie. Munkatársaim az utóbbi években többször elmondták, hogy sokkal megértőbb vagyok azon pácienseimmel is, akik úgymond „nem tartják be az orvosi utasításokat”. Vallom, hogy nem lehet csak szigorral gyógyítani.

Magamról is tudom, hogy sok lelki tényező, körülmény befolyásolja, hogy fogadom az orvos vagy a nővér véleményét. Ebben, az eddig egyikünk által sem tapasztalt helyzetben még több megértésre, odafigyelésre van szükség egymás iránt.

Jelenleg itt tartunk mi. Részleteket megtudhat honlapunk nyitó oldalán: http://egeszsegcentrum.vanderlich.hu/

Tudom, hogy az állami ellátásban is sok helyütt működik a távvizit lehetősége. Érdeklődjön diabetológusánál!

Érezze fokozottabban, hogy a vírus elleni küzdelemben részt vevő egészségügyiek, beleértve a mentősöket is, életük kockáztatásával küzdenek és fognak küzdeni mindnyájunkért. Mi pedig, ha a távolból is, eskünknek megfelelően az önök üdvére igyekszünk tenni, akár telefonon vagy képernyőn keresztül.

A leggyakrabban alkalmazott internetes vércukornaplók:

Elektronikus vérnyomás-, testsúlynaplót már számos alkalmazás kínál.

Hiteles információk még fellelhetők a:

oldalakon

Találkozzunk személyesen is, ha elmúlt a baj! „Együtt erősebbek vagyunk!”

Dr. Vándorfi Győző belgyógyász, diabetológus, lipidológus főorvos Vanderlich Egészségcentrum, Diabetes Központ a Diabetes szerkesztőbizottságának és a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület elnöke

Megjelent a diabetes2020/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!