Szerző: József Attila Feltöltés dátuma: 2020.04.20.

Molka, az ismeretterjesztő szénhidrát-molekula

Miközben a diabéteszesek hatékony kezelésének kulcsa a személyre szabott oktatás és tájékoztatás, az óvodás- és kisiskoláskorú cukorbetegek életkoruknak megfelelő felvilágosítása sokáig hiányterületnek számított. Ezt felismerve alkotta meg Szabó Katalin és Hrubi László a Molka-­sorozatot.

Illusztráció

A kicsik az eddig megjelent három foglalkoztató füzetben és a két különszámban megismerkedhetnek Molkával, a szénhidrát-molekulával.

A sorozat alapötlete Szabó Katalin pedagógustól származik, akinek Regő fia az általános iskola végén lett diabéteszes.

– Teljesen megváltozott az életünk. Nem volt elég az ijedelem, olyan információhalmaz közepén találtuk magunkat, amelyet megérteni is nagyon hosszú folyamat volt – mesélte Kati az indulásról és az „Origóról”, ahogy fiát, Regőt a kiadványok honlapja is bemutatja. A kezdeti nehézségek ösztönözték az édesanyát arra, hogy megalkossa Molka figuráját, körvonalazza az alaptörténetet, ahhoz feladatokat készítsen, majd megrajzolja az első, Molka – Hurrá! Kirándulunk! című kiadványt. Kati sok ötletet merített fia mindennapjaiból, aki javaslataival segíti, véleményével formálja a füzeteket.

Illusztráció

Összeadott készségek

Vérbeli pedagógusként Kati azzal is tisztában volt, hogy a kiskorú célközönséget egyszerű nyelvezettel, versek és dalok segítségével lehet megszólítani, ebben Hrubi László gyermekdalszerző és -előadó sietett segítségére. Lacival a Mesék Világa Egyesületben korábban is készítettek mesés kiadványokat.

– Szerencsésnek mondható a találkozásunk. Én zenész és dalszerző vagyok, nem foglalkoztam korábban gyermekdalokkal, de könnyen tudtam kapcsolatot kiépíteni a kicsikkel – folytatta szakmai együttműködésük történetét Laci. – Szerencsésen összeadódtak kis csapatunkban a készségek, Kati rajztudása, szoftverismerete és az én zenei tudásom.

Kati megálmodja a történeteket, megírja, megrajzolja és nyomdakészre szerkeszti, Laci pedig verseket ír a cselekményhez, sőt azokat meg is zenésíti. A diabétesz világa elsőre ismeretlen volt Laci számára, ám megtiszteltetésnek vette, hogy egy nemes ügy érdekében dolgozhat. Az ingyenes kiadványok a Mesék Világa Egyesület támogatásával jelennek meg, amely korábban a magyar népmesék ügyét karolta fel.

Az első füzetben a gyerekek megismerkedhetnek a szénhidrátbevitellel Réka és Regő, a diabéteszes testvérpár kirándulással töltött napján keresztül. Mindezt a szerző speciális feladatokkal, magyarázatokkal közvetíti a gyerekek felé, ami a kis cukorbetegek számára létfontosságú. A füzet közepén ráadásul egy kivehető társasjáték is helyet kapott, ez az egész család számára szórakoztató időtöltést jelent.

Illusztráció

Molka Klub

A sorozat szakmai hátterét dr. Bihari Krisztina, a Bethesda Gyermekkórház diabetológusa biztosítja. Krisztina doktornő kezelte eleinte Regőt, az alkotók számára továbbra is ő „a remény, a tudás és az oltalom megtestesítője”, aki vigyáz rá, hogy „csak megfelelő tartalmú anyag kerüljön a gyerkőcök kezébe” – olvasható a projekt honlapján.

– Megvolt Molkának az evolúciója, hiszen ha megszületett egy történet és pár dal, akkor színpadra is kellett ezeket állítani. Lépésről lépésre kitaláltuk, hogyan lehetne a kiadványunkat fejleszteni, bővíteni, színesebbé tenni. Első körben saját költségen és limitált példányszámban kinyomtattuk a füzetet, elkészítettünk egy önálló weboldalt, majd a Facebookon is elkezdtünk építkezni – idézte fel Laci a Molka Klub indulását, ahol a füzetek történeteit és illusztrációit felhasználva, verses és zenés ismeretterjesztő foglalkozások keretében folyik a kicsik oktatása.

Mindketten kerestek a környezetükben olyan embereket, akik hajlandóságot mutattak arra, hogy részt vegyenek a klub működésében. Így találtak rá Billing Gyöngyire, aki kiváló énekes, és jelmezben magát Molkát testesíti meg az összejöveteleken. Így lett Gyöngyi a Molka Klub háziasszonya is.

– Havi rendszerességgel kezdtük a klubfoglalkozásokat. Kati diákat készít a saját rajzaival, magyarázatokkal. Ezeket Gyöngyi moderálja, és közben játékos, mozgásos feladatokat iktatunk be. Kati kitalált több társasjátékot is, például egy piaci bevásárlást. Ehhez jön a zene, a dalok, sokszor a szülők is meglepve tapasztalják, hogy a gyerekek mennyi mindent megtanulnak – mutatta be Laci a tartalmas, interaktív és pedagógiai szempontból is megalapozott foglalkozásokat.

Illusztráció

Szenzi, a legújabb

Másfél évnyi tevékenység után megjelent Molka – Szenzi szolgálatra jelentkezik címmel a második foglalkoztató füzet a Medtronic Hungária Kft. társfinanszírozásában.

– A szívem csücske volt Szenzi. Amikor Regőnél kiderült a diabétesz, nagy bizonytalanságérzést okozott éjszakánként, vagy amikor nem volt velem, hogy nem láttam, hogyan alakul a vércukra. Amint lehetőségem volt rá, használni kezdtük a szenzort. Visszaadta a biztonságérzetemet – mesélte Kati a kiadvány hátteréről. – Számtalan hipótól vagy hipertől mentett meg minket, be tudtunk avatkozni, ezért nagyon elkötelezett híve vagyok a szenzornak.

Kati régóta szerette volna ezt a részt megírni, ugyan későbbre tervezték, de a szenzor támogatásának köszönhetően előrehozták a füzet kiadását.

Úgy írta körül a szenzor jelentőségét, mint amikor a sötét szobában valaki felkapcsolja a villanyt. Molka és Szenzi kíséretében Regő a szenzorok hazájába utazik, és a sejtek szigetén köt ki, majd hajóval folytatja útját Cuki, a tudós társaságában. Szenzi története a folyamatos glükózmonitorozás lényegét, a szenzor használatát és a szükséges tartozékokat ismerteti a kis olvasókkal. A füzetben helyet kapott egy társasjáték is, a Cukortenger kalóza.

A Molka – Molkaországban! a sorozat harmadik része, amely a szénhidrátok fajtáit és a vércukorra gyakorolt hatásukat mutatja meg Rékának és Regőnek, miközben a szerző a tudatos élelmiszer-választásra próbálja ösztönözni a kis cukorbetegeket. Az ismeretek elmélyítését egy, a kiadványhoz kapcsolódó, játékos feladatlap is segíti.

Osztálytársaknak szól

Időközben megjelent egy Molka-különszám Cukorbeteg a barátom! címmel a Semmelweis Egyetem Egészségfejlesztési Központja szakmai támogatásával.

– Ez a különszám az egészséges gyerekeknek szól. Nem tudom kivonni magam az alól, hogy iskolában dolgoztam, ahol volt diabétesszel élő tanítványunk. Hallottam a kollégákat, a szülőket, a gyerekeket, és látszott, hogy gondokat okoz, ha nincs ismeretük az 1-es típusú cukorbetegségről – magyarázta Kati a foglalkoztató füzet indíttatását, ami elsősorban az osztálytársakat, pedagógusokat célozza meg.

Korlátozott számban megjelent a Szeretem a pocakom című kötet is a Józsefvárosi Galéria támogatásával. A www.molka.hu oldalról ingyen letölthető számos információs lap, színező, feladatlap is, amelyek a kis diabéteszesek számára létfontosságú ismereteket foglalják össze.

Szabó Katalinnal kapcsolatba léphetnek az érdeklődők a diabmolka@gmail.com e-mail címen és a (30) 586-2762 telefonszámon.

A Molka Klub a fővárosban működik, ezért is tartja a szerző fontosnak, hogy minél szélesebb körben elterjedjenek és vidéken is hozzáférhetők legyenek a foglalkoztató füzetek. A Mesék Világa Egyesület segítségével postázzák is a kiadványokat az érdeklődő családoknak. A dalok egyelőre csak a klubban hangzanak el, de Kati és Laci távlati céljai között szerepel ezek CD-n való kiadása is, hiszen a Molka-dal mellett más témákhoz is születtek gyermekversek és dalok.

József Attila

Megjelent a diabetes2020/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!