Feltöltés dátuma: 2020.04.21.

Ajándék

December 6. Ilyenkor minden gyermek – még a nagyok is – várják a Mikulás ajándékát. Két fiú unokám, 19 és 17 évesek, korcsolyaedzéshez készülődtek, amikor a nagyobbik így szólt: „Mostanában olyan száraz a szám, akármennyit iszom, és a hasmenésem óta leadott 3 kilót nem tudom visszahízni, pedig keményen edzek.”

Illusztráció

Mivel én, a nagymama 1-es típusú cukorbeteg vagyok 3 éves korom óta, a lányom évente többször ellenőrzi a család vércukorértékeit. Most azonban rosszat sejtett. Joggal! Az érték 30-as, újraellenőrzés után is.

Természetesen rögtön felhívtak, én pedig a kezelőorvosomat, aki a debreceni sürgősségi osztályra irányított bennünket, ahol bebizonyosodott a mérésünk helyessége. Három infúzió után sikerült normalizálni az unokám cukrát.

Első reggel elkezdődött az inzulinozás, sajnos a klinikai protokoll szerint három hónapig nem kaphat analóg inzulint, pedig a kemény sport és a tanulás mellett azzal könnyebb lenne a korrigálás. (Tapasztalatból tudom, mivel egész életemben természetjáró voltam, hogy milyen nagy könnyebbséget jelent, ha „csak” a szükséges mennyiséget adom be.)

Az ötnapos kórházi bentlét alatt unokám megtanult vércukrot mérni (tőlem sokszor látta), injekciót beadni, szénhidrátot számolni. Persze a kórházi mozgás mellett kiszabott 160 gramm szénhidrát kétszeresére volt itthon szükség ahhoz, hogy ne legyen hipoglikémiája. Nagyban megkönnyíti az étkezését a tápértékelemző mérleg, amely a napi elfogyasztott mennyiséget is összeadja. Nekem mindig nehezemre esett kis füzetbe irkálni a vércukorértékeket, az ő mérője – okostelefonnal összekötve – minden adatot rögzít.

A szurkálás azonban elkerülhetetlen, gondoltam, de rádöbbentem, miért ne lehetne neki is szenzoros cukormérője? A szeptemberi egri találkozón láttam ilyet. Elkezdtem felkutatni a lehetőségeket, s nagy örömömre sok-sok levéllel kerestek meg, nem akartam elhinni, ki mindenki akart segíteni. Január első hetében unokám már meg is kapta a próbacsomagot a betanuláshoz.

Ezek után nehéz szavakba foglalni azt az örömöt, hogy az 1-es típusú cukorbetegek szöveti glükózmonitorozása támogatott lett!

Azóta sem akarom elhinni, hogy diabéteszem révén ennyi társam nyújtott segítőkezet. Soha nem lenne ennyi barátom, ha nem kapom ajándékba a sorstól a cukorbetegséget. Unokámnak a Mikulás hozta a diabéteszt, nekem a diabétesz adta e csodálatos barátokat!

Pintérné Nagy Erzsébet

Megjelent a diabetes2020/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!