Feltöltés dátuma: 2020.02.23.

Mi legyen a karácsonyi menü?

A karácsony a családi hagyományok legstabilabb őrzője. Az ünnepi rítusok, a fenyő, a lakás feldíszítése s különösen a háromnapos rokonjárás számtalan alkalmat kínál a generációkat átfogó szokások felelevenítéséhez. A családi asztal körül olyanok is összejönnek, akiket a mindennapok messzebbre sodortak, s évente talán csak egyszer látják egymást.

Illusztráció

Tradíció és mágia

Nincs két egyforma karácsonyi menüsor, de vannak slágerételek, amelyek sok családban kerülnek az asztalra. Így emlegetik a töltött káposztát, a halászlét, a rántott pontyot, a gesztenyés pulykát, az orjalevest meg a disznótorost, s persze az édességek seregét, a gubát, zserbót, bejglit. Némelyik a tradicionális honi paraszti ételeket idézi fel, van, amelyik az „újabb keletű” városias konyhadivatot. Az sem nagyon számít, hogy német, francia vagy angol forrásból fakadva vált hagyományosan magyarrá.

A mágiák világából is érkeztek bőven slágerételek az ünnepi asztalra. Az alma, a mák, a dió, a lencse, a bab vagy éppen a sütőtök fogyasztásának varázserőt tulajdonít a hagyomány. Ezek hozhatnak szerencsét, segíthetnek szerelmi ügyekben, s óvják az egészséget. (Bár az előbbieket egyelőre nem erősítette meg a tudomány, az utóbbit a dietetikusok is erősen vallják.)

Túl zsírosak, túl édesek

Illusztráció

Mindezek mellett ott vannak a karácsonyi menüben azok az édességek, amelyek receptjét még a nagymama hagyta a családra, aki azt – úgy tudjuk – a saját ükanyjától örökölte. Talán ezek a legkedvesebb, legszemélyesebb fogások a család asztalán. Lehet, hogy nem túl modernek, talán már túl zsírosak és édesek is a mai ízlésnek, de szép gesztus, hogy odakerülnek a többi mellé, választéknak. S talán az a legfontosabb, hogy választhatók, de elkerülhetők is legyenek!

Karácsonyi menüt szerkeszteni látszólag egyszerű, hiszen szinte mindent készen ad hozzá a tradíció. Csakhogy a hagyomány nem ismer sem mértéket, sem személyes szükségletet. Ezeknek csak a háziasszonyok (háziférfiak) tudatos menütervezése nyithat utat. S karácsonykor különösen jó, ha ezt el is végzik. Enélkül ugyanis szinte garantált a túlevés.

Új családi hagyomány

A tradicionális receptek legtöbbje még olyan világban született, amelyben az ünnepi asztal a hétköznapi nélkülözésekért volt hivatott kárpótolni a köré gyűlt családot. Nem csoda hát, hogy annyi zsíros, cukros energiabombát kínáltak ilyenkor. Bár az életkörülményeink sokat változtak, ez az örökség megmaradt. S minél nagyobb a család, minél több rokon fordul meg az ünnepi asztal körül, annál többször okozhat ez gondot.

Annál nagyobb az esélye, hogy lesznek köztük, akik a hétköznapokon már „másképp esznek”. Lehet, hogy az egészségi állapotuk, például a diabétesz vagy túlsúlyuk kényszeríti őket diétára. De lehet, hogy egyszerűen csak az egészségük védelmében szednek kevesebbet, választanak valami kímélőbbet, ha lehetséges. E lehetőség megteremtésében segíthet sokat a házigazda, amikor a menüt tervezi. Ahogy rajta múlik, hogy ne tukmáljon ételt senkire, úgy ő teremtheti meg a „menekülő utakat” is a vendégeinek, amikor olyan fogásokat (is) készít, amelyek a diétába beleférnek. Az sem nagy baj, ha ezeket nem valami „családi karácsonyi recepttárból” veszi. Ugyanis nem lesz ez más, mint figyelem és gondoskodás. Annál pedig nincs is jobb családi hagyomány!

Katona József

A cikket az Accu-Chek vércukormérők gyártója, a Roche Magyarország Kft. támogatta.

Megjelent a diabetes2019/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!