Szerző: Őrsi Ágnes Feltöltés dátuma: 2020.02.22.

Joslin-díjasaink

Egy fegyelmezett ember

Dr. Gál Attila 44 éve érintett, közelebb van az ötvenéves Joslin-díjhoz, mint a 25 éveshez, amelyet ezúttal átvehetett. A többi vendégtől eltérően őt nem veszik körül régi ismerősök, hiszen a Diabetes újság harmincadik születésnapjára szervezett Civil Nap az első alkalom, amikor eljött a közösségbe.

Illusztráció

Infarktusa volt, akkor mutatták ki nála a cukorbetegséget.

− Kilenc hetet töltöttem az intenzíven, de már a harmadik napon az ágyból tanítottam KRESZ-re a nővéreket. Ma is dolgozom, ez nem azt jelenti, hogy könnyen veszem a betegséget, hanem azt, hogy fegyelmezett ember vagyok.

Rehabilitált honvéd ezredes ül velem szemben, aki le sem tagadhatná katona múltját. Fogságban bejárta Nyugat-Európát, hazatérve munka mellett is versenyszerűen vívott, amíg volt elérhető klub, vívóterem. Jogászként a büntető- és a közlekedési jog volt a szakterülete, ma is az. Szegedinek vallja magát, Budapesten él, de napi kapcsolatban van debreceni kollégáival is, hiszen ott is dolgozott az ország öt közlekedési ügyészségének egyikén. Kisujjában a szakma, eseteiből könyvsorozatot lehetne írni.

Ma is maga vezet, önkéntes tagja egy honvédegyesületnek. Kérdésemet, hogy munkájában gátolja-e a betegsége, mintha nem is értené. 28 éves korától nyugdíjazásáig vezető állást töltött be, a fegyelem, amit másoktól megkövetelt, természetesen magára nézve is kötelező volt. Pedig a második világháborút követő törvénysértő perek, amelyeket ügyészként intézett, rendre feladták a leckét, hogy a törvénysértően elítéltek, a ragjuktól megfosztott tábornokoktól kezdve a kisemberekig, visszakapják becsületüket. Mitől lettek volna háborús bűnösök azok a Budapest környékén élő sváb szolgálólányok, akik, ha hét végén táncolni szerettek volna, be kellett, hogy lépjenek a Volksbundba, márpedig egy ilyen tagság a vesztes háború után nem maradt következmény nélkül.

Gál Attila számtalan felelős beosztása közül szívesen emlékszik a Legfőbb Ügyészségre, ahol Györgyi Kálmán legfőbb ügyész munkáját segítette a rendszerváltás után. Cukorbetegsége kialakulásában nem okolja a stresszt, pedig ezen a pályán, ha valaki lelkiismeretes, foglalkozási ártalomként számíthat rá.

Kitüntetései közül a Magyar Köztársaság Érdemrendjének Tiszti Keresztjét említi, és a legnagyobb ügyészségi elismerést, a Kozma Sándor-díjat, valamint a honvédelmi miniszter által adományozott Honvédelemért Kitüntető Cím I. fokozatát. A legújabb elismerést is kiérdemelte, a Joslin-díjat, amelyet szerettei körében vett át a budapesti Fonó Zeneházban.

Őrsi Ágnes

Megjelent a diabetes2019/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!