Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2019.11.13.

Szurikáta Családi Nap

A Szurikáta Alapítvány október elején tartotta már megszokott programját, a Szurikáta Családi Napot a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjában.

Illusztráció

Volt itt minden, mi szem-szájnak ingere. Sok érdekes előadás egymással párhuzamosan, az egyik teremben kezdőknek, a másikban haladóknak szánt témákkal. A kiállítók mindenkit vártak, körülöttük egész nap lehetett nézegetni. A gyerekek pedig ezernyi játék, szórakozás között válogathattak. (S akkor még nem beszéltünk arról, hogy a hatalmas előcsarnok céltalan futkosásnak, lelkes fogócskázásnak is jó helyszínt biztosított.)

Volt fúvószene, néptánc az aulában, az előadótermek előtt, de nem volt zavaró, hogy zenei aláfestés kísérte az előadásokat. Volt csipettorna, zöldségszobrászat, csocsózás, pingpongozás, sütikészítés és élő szobor, s ha ez nem lenne elég csábító, egy igazi nyomozóval a rendőrségi nyomozásokról lehetett sok mindent megtudni. (Nem véletlen a jelenléte: ő maga és kislánya is diabéteszes.) Találkozhattak gyerekek és felnőttek Keksszel, a nagyon aranyos, diplomás vércukorszint-jelző kutyával és kis gazdájával.

Persze a játékok jó része nem öncélú volt: szinte mindegyikből tanulni is lehetett. Például az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló fogápolási workshop hasznosságát ki kérdőjelezné meg?

Az Újratervezés c. könyv bemutatója. A képen (balról jobbra): Bombera Krisztina újságíró-televíziós műsorkészítő, Deliága Éva gyermekpszichológus, Lovász Hajnalka meseíró, Kocsisné Gál Csilla és dr. Körner Anna
Az Újratervezés c. könyv bemutatója. A képen (balról jobbra): Bombera Krisztina újságíró-televíziós műsorkészítő, Deliága Éva gyermekpszichológus, Lovász Hajnalka meseíró, Kocsisné Gál Csilla és dr. Körner Anna

Deliága Éva gyermekpszichológus és Lovász Hajni meseíró Újratervezés – megküzdést segítő könyv az 1-es típusú diabétesz világához szülőknek és gyerekeknek című könyve a Szurikáta Alapítvány kiadásában jelent meg. Bárki találkozhatott, beszélgethetett a szerzőkkel. A könyv kisiskolás főhőse, Tücsök diabéteszes lesz, s történetében minden család magára ismerhet. Ugyanazokat a nehézségeket élik át Tücsök és családjának tagjai, mint minden család, amelyben a gyermek cukorbeteg lesz. A mese a gyerekeknek segít, a könyv elején olvasható pszichológusi tanács a szülőknek.

Az ELTE Filmtudományi Tanszékén végzett Pantyi Petra, akinek vizsgafilmje – mivel ő maga is érintett – egy frissen diabéteszessé vált lányka kórházi élményét meséli el. Luca jó kislány, fegyelmezett, még kicsit ijedt, tanácstalan. Szobatársa Noémi, a rossz lány, a lázadó és agresszív tinédzser. Szinte hihetetlen durvaság jellemzi őt. Egy filmbe belefér, de ahogy a vetítés után az alkotóval folytatott beszélgetés során kiderült, megtörtént élményt mesélt el a friss diplomás rendező kisfilmje. Ő bizony találkozott ilyen önpusztító tinédzserrel.

Szurikáta Foglalkozás Szuri Petivel és Katával
Szurikáta Foglalkozás Szuri Petivel és Katával

„Én is kutató leszek” volt a címe dr. Legeza Balázs inspiráló programjának. Ő a helyszínt biztosító Elméleti Orvostudományi Központ kutató orvosa, aki szabadidejében gyakran végez önkéntes munkát az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika diabéteszosztályán.

Az előadások sokaságát most nem sorolom fel, csupán – dicsekvésül – elmondom, hogy én is tarthattam előadást, elmesélhettem lapunk 30 éves történetét. Bevallom, csak ekkor voltam az előadóteremben, különben kint nézelődtem, „hallgatóztam” a gyerekek és szüleik között.

Anyuka jött kisfiával és kiadónk asztalánál nézelődött. A diétás recepteket tartalmazó füzeteket vette kézbe, magyarázatul megjegyezte: örök gond, hogy mit adjak enni a gyereknek! Nem főzök külön, s a lányaim egyre gyakrabban morognak, már megint ez van? Bár igaz, amióta diabéteszes a fiam, az egész család jobban van.

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2019/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!