Szerző: Somfai Katalin Feltöltés dátuma: 2019.11.13.

Kanada választ

A világ második legnagyobb területű országa Oroszország után, viszont népsűrűsége az egyik legkisebb. Híres természeti szépségeiről, itt található a világ leghosszabb tengerpartja, területének közel a felét erdő borítja. Méltán büszkék juharszirupjukra, a világ összes juharszirupjának 80 százalékát állítják elő. Innen származik több híres hollywoodi filmsztár, például Ryan Reynolds, Ryan Gosling, Rachel McAdams és Jim Carrey, a híres énekesnő, Celine Dion és Justin Bieber popikon.

3 millió diabéteszes

Kanadában az ország lakosságának 8,1 százaléka, körülbelül 3 millió ember diabéteszes. 2004 és 2014 között 37,3 százalékkal emelkedett a diagnosztizáltak száma. Ha ez a tendencia nem változik, a következő 5 évben újabb 2 millió emberről derülhet ki, hogy cukorbeteg.

Nemzeti diabétesz-stratégia

Az egész világon a krónikus betegségek a legelterjedtebbek, kezelésük a legköltségesebb, ugyanakkor megelőzhetőek. A leggyakoribbak a rák, a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a légzőszervi betegségek. Kockázati tényező a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és a túlsúly. 1999-ben 115 millió kanadai dollárt különített el az állam a nemzeti diabéteszmegelőző stratégiára. Létrehozták a Nemzeti Diabétesz Monitorozó Rendszert annak érdekében, hogy a betegséget minél korábban felismerjék, a betegeket a szövődmények kialakulása előtt kezeljék. A hangsúly emellett az oktatáson és a helyi közösségekben működő támogató programok kialakításán volt. Felismerték, hogy a szövődmények kialakulásának megelőzése a leghatékonyabban a betegség önmenedzselésének támogatásával érhető el. A nemzeti program része az őslakos népességet kiemelten kezelő stratégia.

Az őslakosok körében magasabb a diabéteszesek aránya

A felmérések szerint Kanada őslakóinak leszármazottai a legnagyobb kockázatot jelentő csoportba esnek a cukorbetegség kialakulását tekintve, ezért kiemelten fontos a minél korábbi és minél gyakoribb szűrésük.

Az őslakos népesség társadalmi-gazdasági helyzete is hátrányt jelent, kevesen tudják az egészséges életmódot választani, a több stressz miatt kevesebb energiája marad az egyénnek arra, hogy önmagáról gondoskodjon. Nagy hangsúlyt kell fektetni az oktatásra a diabétesszel kapcsolatos stigmák és szégyent keltő hiedelmek eloszlatása érdekében.

A terhességi diabétesz és a 2-es típusú diabétesz magas rizikófaktor a születendő gyermek számára a 2-es típusú diabétesz és a gyermekkori elhízás kialakulására. A várandósság alatti túlsúly is ugyanilyen veszélyfaktort jelent.

Spórolhatna az egészségügy

A diabéteszesek kezelése drága, a költségvetés jelentős részét teszi ki Kanadában is, 15,36 milliárd kanadai dollárt, amelynek 43,2 százaléka adódik akut kórházi kezelésből. Szakértők becslése szerint a lakosság 5 százalékos testsúlycsökkenésével 2,03 milliárd dollárt lehetne megtakarítani.

Elhízottság – az új krónikus betegség

1978-ban a felnőtt lakosság 14 százaléka volt túlsúlyos vagy elhízott, napjainkra ez a szám 64 százalékra emelkedett, ebből 26 százalék elhízott.

Globálisan is egyre magasabb a túlsúlyos vagy elhízott emberek aránya, több szervezet, köztük az Egészségügyi Világszervezet is krónikus betegségnek tekinti az elhízást. Krónikus betegség, mert a karbantartása élethosszig tart azoknál, akiknél kialakult. Kanadában 10 halálesetből 1 az elhízottság miatt történik.

Az Obesity Canada jótékonysági szervezet szerint komoly problémát jelent a betegség elleni közdelemben, hogy az elavult, tudományos alapokat nélkülöző vélemények és megnyilvánulások miatt az érintettek nem jutnak megfelelő kezeléshez. Sokszor közvetlen környezetükben is olyan hozzászólásokat kapnak, hogy ezt maguknak csinálták, ők tehetnek róla.

Fiatalkori elhízás

A statisztikai adatok szerint 1979–2004 között a 2–17 év közötti korosztályban a túlsúlyosak és elhízottak aránya 15-ről 26 százalékra emelkedett. A 12–17 évesek között rosszabb az arány, az őslakosok fiataljai között pedig már-már ijesztő, 41 százalék az elhízottak aránya.

Új Nemzeti Diabétesz Stratégia

A Diabetes Canada nevű, betegtámogató szervezeteket összefogó szövetség 1953-ban alakult az országot behálózó kisebb szervezetek egyesülésével. A helyi közösségekben önkéntes munkát szerveznek, oktatásokat tartanak, a kutatások finanszírozásához forrást gyűjtenek, programokat szerveznek.

Diabetes 360° nevű kampányukban arra hívják fel a figyelmet, hogy az országnak 2013 óta nincs diabétesz-stratégiája, aminek következtében ijesztő mértékben nő a cukorbetegek száma.

A betegek számának növekedése az egészségügyi kiadásokat is jelentősen megemelte az elmúlt években. Javaslatuk szerint 150 millió kanadai dollár ráfordításával, egy hétéves programmal 2 millióval kevesebb cukorbeteg lenne a jövőben, amivel 9 milliárd dollárnyi kezelési költséget spórolhatna meg az állam.

Levél a képviselőknek

Kanadában a választások után éppen újraalakul a szövetségi kormány. A Diabetes 360° kampány a képviselők megszólítására keres önkénteseket, akik személyesen fordulnak országgyűlési képviselőjükhöz és kérik támogatását az Új Nemzeti Diabétesz Stratégia elfogadásához. Ezt az önkéntesek rendkívül egyszerűen meg is tehetik a szervezet weboldalán található előkészített online formula segítségével, csak a küldő és a címzett adatait kell beírniuk.

Ha programjukat sikerül megvalósítani, ígéretük szerint 2 millióval több egészséges ember lesz az országban.

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes2019/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!