Feltöltés dátuma: 2019.11.08.

Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér

Az Európai Unió támogatásával, a magyar állam társfinanszírozásával összesen 4,7 milliárd forintból jött létre az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT).

Illusztráció

Szereplői

A rendszerhez először az államilag finanszírozott háziorvosi szolgálatok, a járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények, valamint a gyógyszertárak csatlakoztak, majd a nem közfinanszírozott egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltatók következtek.

Csatlakozott az Országos Mentőszolgálat is, így Európában egyedülálló módon a mentőellátás során keletkezett adatok és információk a szolgáltatási térben a jogosultak számára azonnal hozzáférhetővé válnak, és arra is lehetőség nyílik, hogy a betegadatokat a sürgősségi ellátást végzők elérhessék.

Az EESZT-hez csatlakoztatott medikai rendszereket használó orvosok, egészségügyi szakdolgozók és gyógyszerészek a saját, megszokott informatikai rendszerükön keresztül használják a szolgáltatásokat.

Szolgáltatásai

Az EESZT menürendszere jogosultságtól és szerepkörtől függően jelenik meg a felhasználónak. A gyógyszerészek például csak az eRecept adatokat ismerhetik meg. A modulszolgáltatások a Lakossági portálra (eeszt.gov.hu) is kivezetésre kerülnek, ahol ügyfélkapus belépés és TAJ szám megadása után minden ellátott a rá vonatkozó egészségügyi adatokat tekintheti meg.

Az Eseménykatalógusban kerülnek regisztrálásra tényszerűen az ellátás folyamán keletkező ellátási események (járóbeteg-szakellátás, fekvőbeteg-ellátás, háziorvosi megjelenés stb.). Az eKórtörténet (EHR betegdokumentumok) kezeli minden ellátott egészségügyi dokumentációját. A vizsgálati eredmények, ambuláns lapok, zárójelentések stb. hozzáférése innen lehetséges az arra jogosult ellátó orvos számára. Az EESZT adatbiztonsági okokból minden egyes hozzáférést – még a sikerteleneket is − naplózza.

Gyógyszerkiváltás

Az e-egészségügyi rendszer bevezetésének fontos szempontja, hogy a jelenleg meglévő folyamatokban ne keletkezzen törés, így szükség esetén a jövőben is lehet majd papíralapon vényt rendelni, és a kézzel írott vények is érvényesek maradnak. A gyógyszerkiváltás vagy a páciens TAJ száma alapján, vagy az átruházható felírási igazolással lehetséges.

TAJ-alapon kizárólag maga a páciens válthatja ki vényeit eSzemélyi igazolvánnyal, vagy a TAJ-kártya és fényképes személyazonosító igazolvány együttes használatával. Más személy receptjei továbbra is a megszokott módon válthatók ki: a nyomtatott felírási igazolás a jelenlegi papírvényekhez hasonlóan lehetővé teszi a kiváltást TAJ megadása nélkül.

Adataink a Térben

Az eProfil minden ellátottról a már megismert, ritkán vagy soha sem változó adatokat tárolja, amelyek létfontosságúak esetleges életmentéskor vagy sürgősségi ellátáskor: allergiák, gyógyszerérzékenységek, ismert betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség, súlyos immunhiányos betegség), ismert egyéb jellemzők (vércsoport stb.). Az eProfil adatokat a kezelőorvos, illetve a háziorvos tölti fel.

A digitális önrendelkezés keretén belül bárki dönthet úgy, hogy nem engedélyezi eProfiljának feltöltését, vagy szabályozza a rá vonatkozó egészségügyi adatok láthatóságát és az azokhoz történő hozzáférést az egészségügyi ellátórendszer számára. Ezt az ellátott saját maga az Ügyfélkapun keresztül belépve a Lakossági portál felületén teheti meg, de lehetősége van bármely kormányablak ügyintézőjénél is igénybe venni a szolgáltatást.

A hatékony, személyre szabott ellátásért

Ma már több mint 500 millió egészségügyi adat érhető el a rendszerben. Az EESZT 2020-ig tartó továbbfejlesztése során valósul meg a kórházakban az utóbbi években keletkezett releváns zárójelentések és leletek visszamenőleges betöltése a Térbe vagy a telemedicina-szolgáltatások bekapcsolása.

Az orvosoknak és az egészségügyben dolgozó többi szakembernek nap mint nap döntések százait kell meghozniuk, amelyek a páciensek kezelésének minőségéről, hosszáról és nem egy esetben akár a beteg életéről döntenek. A felelősségteljes döntéshez pótolhatatlan segítséget nyújt egy olyan, pillanatok alatt lekérdezhető, felhőalapú adatbázis, amely segít az orvosnak a leghatékonyabb személyre szabott kezelés kialakításában.

Megjelent a diabetes2019/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!