Szerző: Somfai Katalin Feltöltés dátuma: 2019.07.20.

Japán harcol a diabétesz ellen

Május elsején koronázták császárrá Naruhito herceget, édesapját követi a trónon, aki lemondott a további uralkodásról, ezzel elkezdődött a Reiwa-korszak. Birodalma a világ tizedik legnépesebb országa, 120 milliós lakossága a szárazföld mellett közel 7000 szigeten él. A magasan képzett, tanult munkaerőből profitál, nem hiába a világ harmadik legnagyobb gazdasága, a harmadik legnagyobb exportőr és importőr. A lakosság több mint 90 százaléka él iparosodott, városi környezetben és folytat mozgásszegény életmódot.

Illusztráció

Ázsia lehet a diabétesz epicentruma

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) szerint Ázsia lesz a diabétesz epicentruma, ha nem változtatnak étkezési szokásaikon és mozgásszegény életmódjukon. Körülbelül 138 millió a diabéteszesek száma ezen a földrészen. Az Egészségügyi Világszervezet 2016-os felmérése szerint Japán lakosságának 10 százaléka cukorbeteg. A férfiak harmada, a nők ötöde túlsúlyos, a férfiak 3,4 százaléka elhízott, a nőknél ez 3,6 százalék. A fizikai inaktivitás a felnőtt lakosság 38,7 százalékára jellemző.

Növekvő életszínvonal, növekvő BMI

A második világháború óta jelentősen megváltoztak az étkezési szokások és az életmód. A városias életforma hatására fizikailag sokkal inaktívabbakká váltak, viszont több zsíros ételt fogyasztanak. A fényezett rizsben, tésztákban, kenyérben gazdag étrend kedvezőtlenül hat a vércukorszintre.

Az életmódbeli változások a testtömegindex (BMI) növekedéséhez vezettek, ami jelentős rizikófaktor az inzulinrezisztencia, a glükózintolerancia és a diabétesz kialakulását tekintve. Emellett a japánoknál megfigyelhető genetikai sajátosság a diabéteszre való hajlamosság.

2012-től 2016-ig 500 000-rel nőtt a cukorbetegek száma. Ennek egyik oka az élettartam növekedése, ugyanis a 60 év felettieknél nő a diabétesz kialakulásának az esélye. Japánban a legmagasabb a várható életkor, átlagosan 81 év a férfiaknál, 87 év a nőknél. Másik ok a városi, inaktív lét.

Az egészségügyi minisztérium 1997 óta négy-ötévente felméri a diabéteszesek számát. 2017-ben ez 10 millió volt, 10 millióan pedig erősen veszélyeztetettek.

Japán vezető a diabétesz megelőzésére tett törekvéseivel

Az életmóddal összefüggő betegségek megelőzésére átfogó kampányt kezdtek. A kormány hozott egy rendeletet, amely előírja a helyi önkormányzatok és vállatok számára, hogy a 40 és 74 év közöttiek haskörfogatát mérjék meg az éves vizsgálat részeként. Ez a lakosság majdnem felét jelenti, több mint 50 millió főt. Az IDF Japán számára megállapított ajánlott haskörfogatértékét határozták meg küszöbértékként. Férfiaknál ez 85 cm, nőknél 90 cm. Akiknek ennél magasabb, tanácsokat kapnak, hogyan érhetik el a kívánt célt. Három hónap múlva újra meg kell jelenniük vizsgálaton, ha nem mutatnak előrehaladást, akkor kötelezően részt kell venniük egy tanfolyamon, ahol a helyes táplálkozásról és mozgásról kapnak oktatást. Azokra a vállalatokra, ahol a dolgozók nem érnek el megfelelő eredményt, pénzbírságot ró a kormány.

A diabétesz szövődményeinek kezelése költséges

A diabétesz nem gyógyítható betegség, aki állapotát nem tartja karban, annak nagy valószínűséggel valamilyen szövődménnyel is számolnia kell. A Japán Dialízis Terápiás Társaság tanulmánya szerint a dialízises betegek száma 1983-ban 53 000 fő volt, 2017-ben 329 000 fölé emelkedett, a 40 százalékuk cukorbeteg. A kormánynak havonta több mint egymillió forintba kerül egy dialízises beteg kezelése.

Tábor diabéteszes gyermekeknek

Minden tartományban szerveznek táborokat diabéteszes gyermekek számára a betegszervezetek vagy a kórházak kezdeményezésére. A tattori tartománybeli Daisenben 1974 óta minden évben tartanak tábort 1-es típusú diabéteszes gyermekeknek, akik nyolc napot töltenek együtt. A cél, hogy megtanulják egyedül, szülők nélkül ellátni magukat. Fizikai vizsgálatokon is részt vesznek, hogy mindenki tisztában legyen egészségi állapotával. A tanulás mellett kikapcsolódásra is jut idő, sportolnak, kirándulnak, úsznak az óceánban, hegyet másznak.

A tavalyi táborban a táplálkozás állt a középpontban, például megtanulták, hogyan állítsanak össze maguknak vacsorát sportnap után. A táborban barátságok alakulnak ki nemcsak a gyerekek, hanem a szülők között is. Az orvosok számára is jó alkalom a tanulásra a tábor, hiszen máskor nincs lehetőségük egész napot eltölteni diabéteszes gyerekekkel.

Mesterséges intelligencia

Az iparügyi minisztérium támogatásával valósul meg az a projekt a közeljövőben, amelynek célja olyan mesterséges intelligenciát alkalmazó eszközök fejlesztése, amelyek segítenek a diabéteszeseknek a megfelelő étrend és napi rutin kialakításában.

A Japán Diabétesz Szövetséggel együttműködve 2000 olyan cukorbetegtől gyűjtenek adatokat, akiknek állapota rossznak mondható. Ilyen jellegű vizsgálatba ez előtt még nem vontak be ennyi cukorbeteget. A résztvevők adatait okostelefon alkalmazással fogják mérni, például a testsúlyt és a naponta megtett lépések számát. A minisztérium az általa gyűjtött adatokat mesterséges intelligencia fejlesztéssel foglalkozó cégek rendelkezésére bocsájtja. Nagy reményeket fűznek a mesterséges intelligencia egészségügyi iparra gyakorolt hatásához.

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes2019/3. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!