Feltöltés dátuma: 2019.07.20.

Ha nyár, akkor utazás!

Egy cukorbeteg sosem utazik egyedül, gyógyszerei, terápiás kellékei vele tartanak. Az ezek szállítására vonatkozó tanácsok három célt szolgálnak: Ne menjen tönkre! Maradjon elérhető! Legyen elegendő!

Illusztráció.

Egy utazás mindig kiszámíthatatlan. Változhat a menetidő, a program, olykor az úti cél is. Ha a menetrend nem változik, a szokatlan körülmények miatt szükség lehet gyakoribb mérésre, több gyógyszerre. Mindezért azt szokták tanácsolni, hogy utazáskor a kalkulált szükséglet legalább másfélszeresét vigyék magukkal inzulinból, tesztcsíkból, tűből.

Orvosi igazolás

Az Európai Unióban a polgárok – ha a „fokozottan ellenőrzött szereket” most nem számítjuk – engedély nélkül vihetik magukkal a kezelésüket szolgáló gyógyszereket. Ám egy ember, akinél sok ampulla meg szúróeszköz van, kerülhet nehéz helyzetbe vámvizsgálatnál vagy biztonsági ellenőrzésnél.

Ilyenkor sokat segíthet, ha van orvosi igazolása is az eszközei céljáról. Az ügyintézés megkönnyítésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) összeállított egy magyar és angol nyelvű dokumentum-mintát, amelyet a háziorvossal lehet kitöltetni. Az aláírt, lepecsételt igazolás tartalmazza a doktor, valamint a betege nevét, címét, az utazás időtartamát, a gyógyszereket és azok adagolását. Az űrlap letölthető az OGYÉI honlapjáról (www.ogyei.gov.hu).

Kártya, karkötő

Vészhelyzetben jól jöhet olyan, a személyi okmányok mellett tartott kis kártya, amely a helyi nyelvek valamelyikén tudatja a segítségnyújtóval, hogy a tulajdonosa diabéteszes. Több weboldalon elérhető több nyelven is a következő információs szöveg, ha szeretnénk elkészíteni egy hasonló kis kártyát magunknak: „Cukorbeteg vagyok. Rosszullét, abnormális viselkedés vagy ájulás esetén etessenek velem cukrot, vagy itassanak meg erősen cukrozott itallal! Ha nem tudnék nyelni, vagy nem térnék magamhoz hamarosan, azonnali glucagoninjekcióra van szükségem. Ez esetben kérem, hívjon orvost vagy mentőt, és lehetőleg értesítse a családomat!”

Hasznos lehet egy egyszerűbb és nyilvánvalóbb figyelmeztetés is az esetleges segítőknek: szilikonból készült diabétesz-karkötő vagy „kék körös” tetoválás az alkaron.

Hőmérséklet

Az inzulin és a vércukormérők komoly ellensége a szélsőséges hőmérséklet. Emiatt a terápiás kellékek megóvása több figyelmet kíván a nyári utazások során, mint a honi hétköznapokban. A magyar gyógyszerhatóság azt ajánlja, hogy az inzulintartalmú injekciókat, tollakat a felbontás előtt tárolják nyugodtan a hűtőszekrényben (2–8 °C-on), de ne fagyasszák! Használat közben, vagy ha magukkal viszik, tartsák szobahőmérsékleten (max. 25–30 °C-on). A szélsőséges hőhatások mellett óvják a tartós és közvetlen napfénytől is. Ezért a legjobb, ha az injekciós üveget, patront a dobozában tartják, két használat között pedig a penen is rajta van a kupakja.

Meg se fagyjon!

A trópusokon vagy kánikulában segítheti a biztonságos szállítást a hűtődoboz, feltéve, hogy benne az akku nem ér közvetlenül az inzulinhoz, s így még véletlenül sem tudja azt túlhűteni. Ugyancsak veszélyzónának számít a repülőgépek csomagtere, ott még a legnagyobb nyárban is bármikor fagyhat. Ezért sem szabad az inzulint csomagként feladni, annak a személyi poggyászban, a fedélzeten van a helye.

A csomag-, illetve kesztyűtartó az autókban, buszokon sem megfelelő hely a terápiás kellékek számára, bár ott inkább a túlmelegedés okozhat gondot. De az eredmény ugyanaz: a vércukormérés pontatlanná válik, az inzulin pedig elveszti a hatását.

Tartsuk magunknál!

Gyógyszert, mérőeszközt nem szerencsés hátrahagyni az autóban. Az utastér, melynek hűvösét árnyék őrizte ebéd előtt, a desszert végére olyanná válhat, mint egy kemence.

Eltávolodni a legfontosabb személyes kellékektől amúgy sem biztonságos: a poggyász elveszhet, az autót feltörhetik, a szállodai szobát kifoszthatják. Célszerű az útra szánt gyógyszereket legalább kétfelé csomagolni, csökkentve az esélyét, hogy egyszerre vesszen el az összes. Az is növeli a biztonságot, ha a mérőkészletet, valamennyi gyógyszert, inzulint mindig maguknál tartanak – pár szem szőlőcukor, keksz, meg a fentebb említett orvosi igazolás mellett.

Katona József

A cikket az Accu-Chek vércukormérők gyártója, a Roche Magyarország Kft. támogatta.

Megjelent a diabetes2019/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!