Feltöltés dátuma: 2019.07.20.

Gyermekdiabétesz-Konferencia a Közép-európai Egyetemen

Diabétesszel a világ tetejére? Igen!

A címben azonnal adódik két magyarázni való; a helyszín azért lett – a meghirdetettől eltérően – a Közép-európai Egyetem (CEU), mert annyian jelentkeztek a budapesti tanácskozásra, hogy új terem után kellett néznie a szervező Szurikáta Alapítvány kuratóriumi elnökének, Kocsisné Gál Csillának.
A másik magyarázni való a „Diabétesszel a világ tetejére?” kérdés. Ezt a címet viselte az egyetlen előadás, amelyet közösen hallgathattak meg gyerekek és szülők. Ettől eltekintve az ifjak és a felnőttek külön-külön figyelték pedagógusok, pszichológusok, orvosok nekik szóló előadásait május 11-én, egy borús szombaton.

Illusztráció
Fotó: Nagy Lajosné – Szurikáta Alapítvány
Fotó: Nagy Lajosné – Szurikáta Alapítvány

Nézőpont kérdése?

Bár két csoportban zajlott a konferencia, ezen a napon minden azért történt, hogy a felnőttek, szakemberek és szülők a lehető legtöbb védelemmel láthassák el a célközönséget, a kisebb-nagyobb gyerekeket, akik az életben való eligazodás nehézségei mellé megkapták a diabétesszel való küzdelmet is. Csak aki benne van, tudja, milyen nehéz ez így együtt. Vagy nem is annyira? Nézőpont kérdése?

A kamaszlelkekhez való közeledésről, a „Kamasz-kórról” Máté Orsolya pszichológus, az „Én, a diabéteszem és a világ. Hogyan mondjam el?” kérdéskörről pedig Deliága Éva gyermekpszichológus beszélt mély empátiával. A 10–18 éves, 1-es típusú diabétesszel élő kamaszoknak ezalatt Balatoni József történelemtanár és élménypedagógus, azaz Jocó bácsi tartott rendhagyó osztályfőnöki órát, majd Erdős Sándor orvostanhallgató szólította meg őket „Lépj be a virtuális valóságba!”– címmel. Együtt zenéltek Máté Orsolya és Tamás Réka pszichológusokkal, Stánicz Nikolett zeneterapeutával és beszégethettek Végh Dániel fogorvossal, valamint Gáspár Lívia és Brády Diána bloggerekkel.

Fotó: Nagy Lajosné – Szurikáta Alapítvány
Fotó: Nagy Lajosné – Szurikáta Alapítvány

Az iskolai bántalmazásról

Galambos Attila tanulásszervező, tréner és publicista a felnőtteknek ezúttal az iskolai bántalmazást helyezte a központba. Arra a helyzetre javasolt megoldásokat és keresett stratégiákat, amelyben minden fél szenved.

„Sem a magyar oktatási rendszer, sem a szülők nincsenek felkészülve a kezelőrutinok kialakítására” – szögezte le, és a bántalmazás mint helyzet szereplőit sorra véve azt javasolta, hogy a felnőttek, pedagógusok, szülők, illetve szemtanúk ne hagyják egyedül a sértett gyermeket, aki nem tudja magát megvédeni. El kell érni, hogy a fiatal merjen segítséget kérni! Az esetleges ismétlődés ne juttassa olyan állapotba, hogy az agresszióért önmagát hibáztassa. Nyugalommal, türelemmel, ha kell, sok-sok beszélgetéssel lehet elérni, hogy megszűnjön a bántalmazó helyzet.

Ha a rossz közérzet oka betegség, esetleg stressz, eredménnyel alkalmazhatjuk a meseterápiát, amiről Révész Liliána Renáta meseterapeutát, pszichológust hallottuk, és megtanulhattunk egyszerű és gyermekeink által is hasznosítható stesszoldó technikákat.

Hogyan lehet túlélni

A fiatalok és a felnőttek közös élménye volt Neszmélyi Emil Everest-csúcsmászó, felfedező, ügyvéd és sportjogász előadása. Rengeteg humorral, saját példáján keresztül mutatta be, hogy egy betegséggel küzdő ember is elérheti vágyait, ha megfelelően felkészül a kihívásra. Ő, aki asztmás betegséggel él, nem csak magyarként volt az első, aki a nehezebb oldalról, Tibet felől mászta meg a Mount Everestet, és tűzte ki a magyar zászlót a 8848 méter magas csúcsra 2016. május 20-án. (Két évvel azelőtt egy spanyol diabéteszes hegymászó, Josu Feijoo Gayoso az északi oldalról érte el a csúcsot.)

Neszmélyi Emil három és fél évig hetente öt napot készült a csúcsmászásra, minden veszélyt számba véve, egyenként gyakorolta be, hogyan lehet őket túlélni, hiszen a megcélzott magasságban többek között légzési nehézségre, eszméletvesztésre, a végtagok lefagyására lehet számítani, élet-halál kérdése a megfelelő fizikai erőnlét, azt pedig tudni lehetett, hogy mentőhelikopter „nem jár” azon az oldalon. Edzésképpen átúszta a Balatont, maratont futott, megmászta a Kilimandzsáró egyik csúcsát.

Fotó: Nagy Lajosné – Szurikáta Alapítvány
Fotó: Nagy Lajosné – Szurikáta Alapítvány

Indulás előtt tíz hónappal diagnosztizálták nála az asztmát. Hogy hogyan sikerült a próba, elég volt csak nézni az energikus, csupa erő embert, aki sodró lendülettel mesélte kalandjait, azt hangsúlyozva a hallgatóságnak, hogy ha mindig a következő lépésre koncentrálunk, bármilyen messze is van, elérhető a cél.

Az ő egyik célja, amivel jól áll, valamennyi földrész legmagasabb csúcsának megmászása. 2019 januárjában az Antarktisz legmagasabb csúcsa, a Mount Vinson megmászására magával vitte a Szurikáta Alapítvány zászlaját, ezzel támogatva az alapítvány adománygyűjtő kampányát a Deliága Éva, Lovász Hajnalka: Újratervezés – megküzdést segítő könyv az 1-es típusú diabétesz világához szülőknek és gyerekeknek kiadvány megszületéséért.

Őrsi Ágnes

A zászló a konferencia óta elkelt, de még lehetőség van a dr. Neszmélyi Emil által az antarktiszi expedíción viselt baseballsapka megszerzésére, ha valaki legalább 25 000 Ft-tal támogatja az adománygyűjtést. Az adományok utalhatók a „A segítő könyv támogatása” megjegyzéssel a Szurikáta Alapítvány OTP bankszámlájára: 11710088-20002963-00000000

Megjelent a diabetes2019/3. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!