Feltöltés dátuma: 2019.07.20.

Botra fel! – 2019-ben is

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége ismét nordic walking sétára hívta az országot.

Illusztráció

Május 18-án a CEOSZ tagszervezetei országszerte 23 helyszínen várták az érdeklődőket egy közel kétórás, intenzív sétára, amelyet szakképzett edzők vezettek. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a testmozgás fontosságára és a vércukorra gyakorolt jótékony hatására.

A CEOSZ 2017-ben hirdette meg először figyelemfelhívó kampányát, azóta pedig évről évre egyre növekszik az érdeklődők száma. Idén Balatonszabadiban, Budapesten, Debrecenben, Gödön, Gödöllőn, Gyálon, Gyöngyösön, Győrben, Kaposváron, Makón, Monoron, Sarkadon, Sárváron, Sopronban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tiszavasváriban és Törökszentmiklóson várták az érdeklődőket a CEOSZ tagszervezetei. (Várpalotán már május 11-én megtartották közös sétájukat a mozogni vágyók.)

„A Botra fel! kampányunkkal azt szeretnénk elérni, hogy egy jó hangulatú túra során a résztvevők kedvet kapjanak a rendszeres testmozgáshoz. Azért választottuk a nordic walkingot, mert ezt a mozgásformát kortól, nemtől és fizikai állapottól függetlenül bárki végezheti, semmilyen extra felszerelés nem szükséges hozzá, s közösen is lehet gyakorolni” – mondta Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke.

Az alábbi összeállításban – ha nem is valamennyi helyszínről, de sok helyről – a szerkesztőségünkbe érkezett beszámolókat olvashatják.

Az égiek kegyesek voltak a sétálni vágyókhoz, május 18-a előtt borongós, esős időjárás szomorított minket, ám azon a szombaton ragyogó napsütés, meleg tavaszi idő fogadta a diabéteszeseket mindenütt az országban.

A CEOSZ jóvoltából mindenki kapott ajándékot: kék pólókat, ásványvizet, nápolyit, naptejet, izomlazító krémet. Ami a legnagyobb segítség volt: az edzők munkadíját is a szövetség állta. Minden hozzánk érkezett beszámolóban megköszönték a tudósítók a támogatást, s magát a kezdeményezést. Remek ötlet, egyre népszerűbb sport, élvezetes tavaszi program a cukorbetegek számára.

Illusztráció

Balatonszabadi

Szép számmal érkeztek a sétálni vágyók Fonyódról, Balatonboglárról, Őszödről is. Edzőnk, Galambos Lászlóné Betti hozta a férjével Magyarországra a nordic walkingot. Jó kapcsolatot ápolunk velük, többször jártak nálunk, oktatást is tartottak már.

Egy új eszközt is ki lehetett próbálni, a smovey-t: két karika, amelyekben golyók vannak, lóbálva kell vele haladni, erősíti az izmokat.

Útközben jókat beszélgettünk. Összesen 29 fő vett részt az 5 kilométeres sétán, 5 évestől 84 évesig. Sőt, két kutyus is velünk tartott. A faluból kimentünk a határba, egészen le a Sió partjára. A tócsákat kikerültük, élveztük a jó levegőt, az akácillatot.

Mészárosné Horváth Rózsa

Illusztráció

Budapest, Madárdomb

Madárdomb egy rákoskeresztúri lakópark melletti könnyű terep. Árnyas fák, füves rétek mellett, kitaposott gyalogúton, kellemesen lehet gyalogolni nem messze a lakott részektől. Útközben van játszótér is felnőtteknek.

Több mint 80 fő jelent meg a rendezvényen, többségében rákosmentiek, de közel 20-an Budapest más kerületeiből érkeztek. 23 helyszínen volt hasonló program, de Budapesten csak Madárdombon. Közös bemelegítést tartott az oktatónk, Kovács Kriszta. A Makka aktív segítői vezetésével 5 kilométeres túrára indultak a gyakorlottabbak. A kezdő csoport tagjai oktatásban részesültek.

Madárdombon szerdán délelőttönként van lehetőség szervezetten nordic walkingozni saját vagy bérelt botokkal a Makka Szabadidősport Egyesülettel. Hétéves kapcsolatunk van velük, évente 2-3 közös programmal.

Illés Jánosné Éva

Illusztráció

Debrecen

Az Oláh Gábor utcai Sportcentrumban gyülekeztünk, 39 egyesületi tag jött el, és 15 fő, akik a nordic walking sportággal szerettek volna megismerkedni.

Megérkezett Szücs Gyöngyi, az Egészségvédő Kör elnöke, akit már ismerősként üdvözölhettünk. Az előző évek sokaknak csináltak kedvet ehhez a sporthoz, és már van saját felszerelésük.

A Nagyerdő fái közt beszűrődött a napfény, arcunkba akácillatot fújt a szél, lábunk alatt vad százszorszép fehérlett és a gémorr halvány rózsaszín virágai párnácskát alkottak a fűben.

Észrevettem, hogy egyik tagunk nem tartott velünk, a padon ülve simogatta fájós térdét. 8 éves kis unokája unszolására jöttek ki a Nagyerdőbe, kíváncsi volt a gyerek, mi az a „botolás”, miért jó a Nagyinak és ő is ki akarta próbálni. Büszkén feszített közöttünk CEOSZ-os kék pólójában.

Pintérné Nagy Erzsébet

Illusztráció

Gyál

A Millenniumi parkban felállított sátorban már reggel 8 órától gyülekezett a mozgásra vágyó csapat. Közösen elénekeltük az egyesületi dalunkat és kiosztásra kerültek a botok, mindenkinek a testmagasságának megfelelő méretű. 42-en (40 nordic walkingos csoporttag és 2 érdeklődő) jelentkeztünk a programra.

Záborszkyné Kovács Edit gyógytornász vezetésével bemelegítéssel kezdtünk, majd elindultunk botos sétánkra. Szép színfolt volt a zöld gyepen a kék pólóban „hömpölygő tömeg”. Séta közben nemcsak a sík terepen, hanem a kizöldült szánkózódombon is teszteltük erőnlétünket. Természetesen mindenki a saját egészségi állapotának és korának megfelelő ütemben rótta a köröket. Fontos megemlíteni, hogy az átlagéletkor jóval 60 felett volt, legidősebb „botos” tagunk pedig már jóval túl van a 80-on.

Simonné Kolozsi Klára

Illusztráció

Győr

Az előzetesen jelentkező cukorbetegeken felül is jelentek meg érdeklődők, tanulni vágyók, a hírverésnek köszönhetően. Már fiatalabb cukorbetegek is jöttek tanulni a botozás technikáját.

Gyakoroltuk az aszfalton, erdei úton, dombnak fel és le a botozást. Félúton megálltunk egy erdei tisztáson, pihenni. Persze itt is készültek emlékképek. A végére kellemesen elfáradtunk. Hangulatos lepedős aláírással, majd a lepedőt feldobva búcsúztunk edzőnktől, egymástól.

A mozgás minden cukorbeteg számára előnyös, amire a mért alacsonyabb vércukoreredmény a bizonyíték. Ugye hasznos volt a botozás? – kérdeztem. Az igenlést követően jöttek a kérdések: ugye lesz máskor is, mikor és hol találkozunk legközelebb? Lesz folytatás!

Venesz László

Illusztráció

Kaposvár

Ez évben is a Városligetben szerveztük meg a Botra fel! elnevezésű rendezvényt. A vércukor- és vérnyomásmérés után (egy főt alacsony vérnyomás miatt a nővérek nem javasoltak a túrára) kiosztottuk az ásványvizet és a pólókat. Örömmel vettük, hogy az elmúlt két év fehér színe után idén kék pólót kaptunk. Jólesően tapasztaltuk, hogy a Vakok és Gyengénlátók Egyesülete is elfogadta meghívásunkat.

A túra előtt Páhy-Schmidt Edina, a KMMOK Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda dolgozója irányításával bemelegítő mozgást, tornát végeztünk, majd az új túrázóknak elmagyarázta, megmutatta a botok helyes használatát. A Városliget gyönyörű környezetében, a műanyag borítású futópályán 2 kört tettünk meg, mintegy 2500 métert.

A túra végén az ajándék nápolyik mellett jó étvággyal fogyasztottuk Kollár-Biró Beáta dietetikus-edukátor által készített, cukormentes kakaós és túrós palacsintákat. Elhatároztuk, hogy a következő évben hatékonyabb propagandát folytatunk a nem cukorbetegek körében is!

Fekete Géza

Monor

Fontos különbség a sétához képest a botok használata, velük hosszabbakat lépünk, miközben a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmarad. A botok használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak.

A friss levegőn való mozgás erősíti az immunrendszerünket, állóképességünket, és nagyon jó hatással van a bőrünkre, valamint agyunk oxigénellátására. Nem kevésbé fontos élményt nyújt a társaságban töltött idő, a közös program okozta öröm, ami nagymértékben hozzájárul, hogy minél tovább fiatalosak maradjunk. Mindezekért cserébe egy kis séta ugye önnek is belefér?

Fekete Jánosné

Illusztráció

Nyíregyháza

Az egyesület szinte teljes tagsága megjelent a nordic walking sétán, családtagokkal, barátokkal jöttek. A Parkerdőben mindenki kondíciójának megfelelően két táv – 2,5, valamint 5 kilométer – közül választhatott.

A tagok az egységes, az összetartozást kifejező ruházatban, jókedvűen beszélgetve vették be magukat az erdőbe. A jó hangulatú túra előtt és után is vércukrot mértünk, az eredmények igazolták, hogy a mozgás – annak bármilyen formája – jó hatással van a vércukorértékekre.

A túrához használt nordic walking botokat és az alaptechnikákkal való megismerkedést, a túra előtti bemelegítést Haraszti Béla és felesége, Ildikó szakoktatók ­biztosították.

Császárné dr. Cuprák Tünde

Illusztráció

Szeged

A CEOSZ figyelemfelkeltő kampányának köszönhetően tagszervezetként Szegeden is megrendezésre került a Botra fel! akció. A résztvevők – többségében cukorbetegek – nem sportolnak rendszeresen, így gyakoriak a mozgásszervi problémáik is. Ezt a mozgásformát kortól, nemtől, fizikai állapottól függetlenül bárki végezheti, így minden résztvevő saját maga tapasztalhatta meg, hogy az intenzív testmozgás milyen hatással van a vércukorszintjére.

Minden aktív résztvevőnél a séta előtt és után is vércukormérés történt, így valós tényekkel bizonyítható volt a változás mértéke.

Nagy Ildikó

Illusztráció

Szekszárd

60 fő jelezte, hogy részt kíván venni a közös sétán, 47-en meg is jelentek. A szekszárdi kórház gyógytornásza, Bálint Magdi vállalta az oktatást. Szükség is volt rá, ugyanis elég sokan jelentkeztek olyanok, akik itt szerették volna elsajátítani az alapokat.

Jó társaságban, kellemes hangulatban gyorsan eltelt a 2 óra. Egyik tagunk szekszárdi kadarkából készült fröccsel lepte meg a sétálókat. A cukorbetegekre is vonatkozik a szekszárdi mondás: A szekszárdi bikavér orvosságnál többet ér, aki issza, hóttig él!

János Anna

Szolnok, Vasutas Cukorbetegek Klubja

36 fő vett részt a nordic walking sétán, örültünk annak a 9 jelentkezőnek, akik eddig nem tartoztak közénk. Vércukormérés és bemelegítés után lelkes csapatunk elindult a közel 3 kilométeres sétára, és örömmel tudok beszámolni arról, hogy mindenki teljesítette az útvonalat, ki gyorsabban, ki lassabban.

Kellemesen elfáradtunk, amit a vércukormérés eredménye is bizonyított. Nordic sétánkat orvosi felügyelet mellett tettük, dr. Telek Judit diabetológus főorvos, klubunk mentora volt velünk.

Szikszai Ferencné

Szombathely

A Csónakázó-tó kétszeri körbejárása után mindenki megmérte a vércukrát, ahogy induláskor is tette. A számok önmagukért beszéltek, bebizonyították a mozgás fontosságát. A közös séta másik eredménye: egyesületünk több új taggal bővült.

Szarka Károly

Illusztráció

Törökszentmiklós

Már az elmúlt évben is megtapasztaltuk, hogy a séta milyen kedvező hatással van a szervezetünkre. Tehermentesíti az ízületeket, erősíti az izmokat, javítja az oxigénellátást, aktiválja a vérkeringést, jót tesz az agynak és jelentősen csökkenti a vércukorértéket. A csoportban végzett mozgás pedig növeli a teljesítményt, segít a rendszeresség megtartásában, ráadásul sokkal élvezetesebb, mint egyedül, hiszen jókat lehet közben beszélgetni.

Rövid bemelegítés után héliummal töltött kék lufikat eregettünk, a velünk egy időben az ország más részein sétálókkal való összetartozásunk jeléül. Azokra is gondoltunk, akik nem tudtak részesei lenni a mai programnak: jó egészséget mindenkinek!

44-en sétáltunk a Galambos parkban, s mindenki kíváncsian várta a séta utáni vércukoreredményt. Nem cukorbetegek esetében minimális volt a vércukorcsökkenés, a magasabb vércukorértékeknél 2-3 mmol-lal is kevesebbet mértünk. Sőt, volt 5,4 mmol-os vércukorcsökkenés is.

Buzás Sándorné Jusztina

Illusztráció

Várpalota

A szépen felújított Thury-várban találkoztunk mi, az egyesület tagjai. Mivel egyszerre mindenkinek nem jutott bot, két részletben tudtuk teljesíteni a kitűzött távot. Tevékenységünket figyelemmel kísérte a Thury-vár kapitánya is, aki díszlövéssel gratulált a programot teljesítőknek. Szeretnénk, ha minél több tagunk saját túrabothoz jutna, mert akkor az évben több alkalommal is kellemes kirándulásokat tehetnénk a város környékén.

Kóti Lászlóné

Megjelent a diabetes2019/3. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!