Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2019.05.01.

Lang Gusztáv-díj – 2019

Interjú dr. Bakó Barnabással

Minden évben a Civil Fórumon adja át a veszprémi Alapítvány a Cukorbetegekért képviselője a Lang Gusztáv-díjat. Idén lapunk munkatársa, dr. Bakó Barnabás kapta az egyéni és a Tudomány Kiadó a közösségi díjat.

Illusztráció

Fontos a személyes példamutatás

– Érettségi után a Debreceni Orvostudományi Egyetemen tanultam, ahol 1986-ban kaptam diplomát „summa cum laude” minősítéssel. Még ebben az évben megnősültem, majd a feleségemet követve Miskolcra kerültem, a megyei kórházba, ahol kiváló közösségbe csöppentem.

– Miért belgyógyászat? Miért diabetológia?

– A műtétes szakmák nem vonzottak, ugyanakkor szívesen olvasgattam a Magyar Imre és Petrányi Gyula által írt 3 kötetes belgyógyászat tankönyvet. A terápia változik, de a betegségek tünettana a régi, ezért még napjainkban is érdemes belelapozni. Eredetileg az endokrinológia érdekelt, szakvizsgáztam is belőle. Osztályunkon az a hagyomány, hogy az endokrinológusok diabéteszes betegekkel is foglalkoznak, ezért 1998-ban megszereztem a „Magyar Diabetes Társaság Diabetológus Orvosa” minősítést is.

– Mi a diabetológia nehézsége és mi a szépsége?

– A 2-es típusú diabétesz komplex anyagcsere-betegség, nem elegendő a vércukrot normalizálni, kezelni kell a beteg hipertóniáját, vérzsír-eltéréseit, segítséget kell nyújtani a testsúlycsökkentéshez, egészséges táplálkozáshoz. Ez a feladat sokrétű és időigényes, ez adja a nehézségét, de a szépségét is. A diabétesz szövődményei szinte minden szervet érinthetik, ezért a diabetológusok soha nem fognak beszűkülni, minden szakterülethez érteni kell egy kicsit. Még pszichológiai ismeretekre is szükség van, hisz olyan betegeket kell motiválni, akik már belefáradtak a sok vércukormérésbe, diétázásba, inzulinbeadásba, orvoshoz járásba.

Számomra a diabetológia a folyamatos, töretlen fejlődést, megújulást adja. Évről évre számos új gyógyszer jelenik meg, egyre hatékonyabbak, biztonságosabbak, javítják a betegek életminőségét. Ezeket meg kell ismerni, tudni kell használni, ami állandó tanulást, rendszeres továbbképzést kíván. Ha az új terápia javulást hoz a betegnek, az sikerélményt jelent a ­kezelőorvosának.

– Hogyan kerültél kapcsolatba a Diabetes magazinnal?

– 2000-ben egy kongresszuson találkoztam Vándorfi Győző főorvos úrral, sokat beszélgettünk, végül megkérdezte: „Fiatal szerzőket keresünk, lenne kedved csatlakozni?” Egyértelmű volt számomra, hogy az ország egyik legismertebb diabetológusának kérdésére csak igennel lehet válaszolni. Tetszik a betegoktatásnak, betegtájékoztatásnak ez a speciális módja. Soha nem éreztem azt, hogy a feladatok túlterhelnének, vagy a határidők teljesíthetetlenek lennének. Jólesett, ha néhány beteg a rendelésen említette, hogy olvasta a cikkemet, és tanult belőle.

– Vállaltad a játékot a szülinapon. Nem féltetted a „tekintélyedet”?

– Örömmel vállaltam, mivel úgy gondolom, hogy szükség van olyan rendezvényekre, amelyek során közelebb kerülünk a betegekhez. Jó lenne, ha minden orvos időnként eltűnődne azon, hogy amit elvár a betegeitől, azt ő maga meg tudja-e csinálni. Nem hiteles az a diabetológus, aki elvárja betegeitől a diéta betartását, ugyanakkor saját ismeretei hiányosak ezen a téren. Fontosnak tartom a személyes példamutatást, legyen szó diétáról, testsúlyról, testmozgásról, dohányzásról.

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2019/2. számában

Kiadványaink

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!