Feltöltés dátuma: 2019.05.01.

Húsvét után, nyár előtt

Gyakran terheli a húsvétot követő napokat keserű önvizsgálat.

Illusztráció

Az ünnep szinte kiprovokálja a mértékvesztést, legyen szó akár evésről, akár ivásról, és ez még a karácsonynál is veszélyesebb. Itt a hagyománynak kifejezetten lényege, hogy az emberek hosszú böjt, önmegtartóztatás után szabadulnak rá a gazdagon terített asztalra. Nem csoda, ha utána napokba telik, amíg rendbe jönnek.

Különösen nehéz lehet a rehabilitáció azoknak, akik valamely újévi fogadalmukat bukják el ilyenkor. Bár ők némi büszkeségre is találhatnak okot, hiszen a szilveszteri fogadkozásokból fakadó életreformok legtöbbje már január-februárban kudarcba fullad, ők pedig április végéig tudták tartani magukat az évnyitó elhatározásukhoz.

Az önbecsülés doppingja

Azzal, hogy idén a húsvét késői időpontra esett, sokaknál összecsúszhatott az ünnep utáni és a nyár előtti önvizsgálat. A Google statisztikájának tanúsága szerint ezekben a hetekben megugrik a fogyókúra-módszereket keresők érdeklődése. Legtöbben már a strandra gyúrnak. Az egészséges − mert könnyen megtartható −, heti 0,5–1 kg-os tempóban is le lehet adni 6–8 kilót a szezon derekáig. Ennyi túlsúly ledobása már meglátszik, mások is észreveszik, s a szervezet is fellélegzik. Az önbecsülésnek pedig nem is kell jobb dopping. A tudatos evés, a mozgás, hogy ne az izmokat apassza a kalóriamegvonás, most sem kíván csekélyebb eltökéltséget, mint januárban, vagy éppen szeptemberben.

A körülmények azonban lényegesen kedvezőbbek. Sokkal többféle zöldség, gyümölcs kínálja magát, ilyenkor a legegyszerűbb próbálgatni a mediterránnak nevezett étrendet. A hosszabb nappalokba be lehet szorítani kicsivel több játékot, mozgást. Annál is inkább, mert jó időben könnyebb kijönni a lakásból, felállni a fotelből. Hív a kert, az erdő, a közeli uszoda vagy a távolabbi tenger. A kisebb-nagyobb életmód-korrekciókra alkalmas a most következő időszak.

A nyereség nagy

A nyári kísérletezés a cukorbetegeknek is nagy lehetőség, még ha tőlük több óvatosságot is kíván.

Az új napirend, az új ételek, az új sportok kipróbálása indokolja, hogy nagyobb figyelemmel ellenőrizzék magukat, gyakrabban mérjenek vércukrot. Így a kísérletek „kiértékelése” is könnyebb lesz: jobban fogják érteni, hogy az egyes újdonságokra miként reagál a szervezetük.

Persze a húsvét utáni önvizsgálat szólhat arról is, hogy aki már többször belebukott, az próbálkozzon-e tovább? Egy megfontolást biztosan megér, különösen, hogy a nyereség nagy. Sokan a cukorbetegség kialakulását, míg mások − akik már benne vannak − a diabétesz szövődményeinek jelentkezését odázhatják el azzal, ha időben változtatnak az egészségüket romboló rutinon.

Legalább egy új hasznos szokás

A szokásokon változtatni nehéz. Kérdezzék csak a leszokott dohányosokat: némelyikük az elbukott kísérletek tucatjairól is beszámol. Mégis végül sokan célba érnek. Az életmód-korrekciókban talán nem is a centik, a leadott kilók, az el nem szívott cigaretták a legfontosabbak, hanem a törődés, a figyelem, egy kis önszeretet. Ha ez megvan, akkor már lehet a módszereket próbálgatni, cserélgetni, míg valamelyik sikerre nem vezet. De az is lehet, hogy csak a lépéseket kell rövidíteni, egyszerre apróbb célokat kitűzni, amelyek elérése aztán további erőt adhat.

Az is sokat segíthet a továbblépésben, ha egy-egy kísérletből legalább egy új hasznos szokást sikerül megtartani. Lehet az a rendszeres, nyugodt reggelizés − bevezetésére nincs is jobb alkalom, mint a vakáció −, vagy az ebéd utáni séta, ami megbízhatóan fékezi a vércukor-ingadozást. Esetleg bevásárlólisták rendszeres írása, használata, amelyek a józanság erős támaszai lehetnek az élelmiszerboltok színes-szagos polcai között is. Vagy a napi testsúlyellenőrzés és az adatok naplózása. Ugyan még az 50–80 dekás napi ingadozások sem jelentenek semmit, de a tendencia, az adatokból kirajzolódó görbe már megbízhatóan mutatja: jó úton járunk-e? A görbe léte pedig már önmagába is igazolja: elindultunk.

Katona József

A cikket az Accu-Chek vércukormérők gyártója, a Roche Magyarország Kft. támogatta.

Megjelent a diabetes2019/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!