Feltöltés dátuma: 2019.05.01.

Van egy jó története?

A Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület története

Illusztráció

25 év pár mondatban

Az egyesület 1992-ben, a diabétesz-világnapon alakult. Az „ötletgazda” dr. Hidvégi Tibor főorvos úr volt. Kellett a tudása, akarata, tapasztalata és empátiája a cukorbetegek iránt ahhoz, hogy az egyesület létrejöhessen. Voltak az összetartozásra „kiéhezett” cukorbetegek is, akik szerettek volna tanulni és tenni egészségükért.

Az egyesületet 7 fős vezetőség irányítja. A fizető tagok száma jelenleg 128 fő, de mivel az egyesület közhasznú – foglalkozásainkat bárki látogathatja –, jóval többen vesznek részt a programjainkon. Fokozatosan megalakultak az egyesület keretein belül a helyi klubok is: Écsen, Győrben, Mosonmagyaróváron, Pannonhalmán, Téten és Ravazdon.

Tanulás

1994 őszén a dunántúli régióban világnapi megemlékezést és vetélkedőt szervezett egyesületünk Győrben. 1995-től több alkalommal Nagy Béláné akkor frissen végzett szakápoló az 1-es típusú cukorbetegeknek szervezett betegképzést.

Többen itt tanultunk meg az intenzív kezeléssel egyensúlyban lenni és együtt élni a cukorbetegséggel. A képzésnek és a friss tudásnak köszönhetően 1997-ben Szigetváron, a Dunántúli Cukorbetegek Találkozóján szervezett vetélkedőn a szeniorcsapatunk első helyezést ért el.

2003-ban elhunyt Tóth Sarolta elnökünk, Schneider Ernőné, Margitka folytatta munkáját, majd 2007-től Venesz László vezeti a közösséget. Csatlakozott az egyesülethez a bakonyszentlászlói cukorbetegklub, tagjai sok hasznos programmal színesítik életünket.

Találkozók

2009-ben Juranovicsné Jutka és az azóta sajnos elhunyt Szilágyi Ákosné, Ági szervezésében és az egyesület segítségével Győrben megrendeztük a 40 éve cukorbetegek találkozóját. Ez volt az első ilyen jellegű találkozó.

2011 kiemelkedő eseménye volt a Győrben szervezett diabétesz-világnap és Országos Cukorbeteg-találkozó. Mintegy 1000 fő vett részt a rendezvényen, ami a hasonló szervezéseket nézve kiemelkedően magas létszám volt.

A Kárpát-medencei cukorbeteg-egyesületekkel alakítottunk ki kapcsolatot: a révkomáromi, majd a gyergyószentmiklósi és a szabadkai, később a marosvásárhelyi egyesületekkel. Megismertük egymást, tanultunk egymástól és tapasztalatot szereztünk.

Mozgás!

Örömmel és büszkén említjük az 5 éve kezdődött kezdeményezést, a „2-es típusú, tablettás cukorbetegek mozgásterápiája” elnevezésű tornát. Az egyesületünk tagja, dr. Fürst Ágnes a cukorbetegeknek rendszeres tornát szervezett. Hetente kétszer, két csoportban 20-20 fővel tornászunk.

Minden évben megrendezésre kerül a „Bakonyi túra és sportnap”, amelyet a bakonyszentlászlói klub szervez. Hangulatos az esemény, mert a túra útvonala a Cuha-patakot követi és kilenc helyen keresztezi is azt. Persze, mindig van köztünk, akinek a cipője elmerül a patakban.

2016-ban diétás főzőtanfolyamot tartottunk, 15 fő részvételével. Ladocsi Anikó dietetikus tanított bennünket, neki köszönhetjük a sok hasznos diétás receptet is. Vércukormérést követően az elkészült ételeket elfogyasztottuk.

Fiatalokért

„Mostantól magadért Te vagy a felelős” címmel 2017-ben és 2018-ban a fiatal cukorbetegeknek szerveztünk – a gyermekgondozásból a felnőttgondozásba átvezetési céllal – képzést. A fiatalok azóta is zárt Facebook-csoportban kommunikálnak egymással. A program országosan is elismert, példaértékű, amelynek értelmi szerzője szintén dr. Fürst Ágnes volt. Az egyesület tagjai is mindent megtettek azért, hogy a fiatalok megismerjék egyesületünk munkáját és személyes példamutatásukkal bizonyítsák, lehet együtt élni a diabétesszel hosszú évekig.

Több éve rendszeresen hívnak bennünket a cukorbetegek szűrésére. Évente többször teszünk eleget ilyen felkérésnek, idén már szakmai előadást is kértek tőlünk. Szombathelyi Daniella dietetikus gyakorlatias előadása nagy sikert aratott.

Kitüntetés

Egyesületünk három éve regionális diabétesz-világnapot szervez, ahova a külhoni társszervezeteket, valamint a minket segítő orvosokat, szakápolókat és dietetikusokat is meghívjuk. A világnapokon a cukorbetegek számára hasznos szakmai előadásokat szervezünk.

A 25 éves „születésnapunk” ünnepségén Győr város egyesületünket a Győri Városháza ezüst emlékérmével tüntette ki. A méltatásban polgármesterünk kiemelte az elért eredményeket és emlékeztetett, ritka az olyan helyi civil egyesület, amely 25 éve létezik és folyamatosan fejlődik. Programjaink szervezéséhez szükség van egy jól működő vezetőségre, segítő szándékú tagokra, valamint támogató családtagokra.

Venesz Lászlóa Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület elnöke

Van egy jó története?

Mikor elkezdtük a születésnapi készülődést, önöket is kértük, meséljenek, írjanak közösségük elmúlt évtizedeiről, vagy saját életükről. Kevés pályamunka érkezett, ám azok igazán érdekesek. Még nem késő, egész évben várjuk írásaikat!

Megjelent a diabetes2019/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!