Feltöltés dátuma: 2019.03.09.

Konyhasarok anno

Természetes ízek – kevés szénhidrát

1990. július – a legelső, már újságíró által szerkesztett, valódi újság formájú Diabetesben az alábbi tanács jelent meg:

Illusztráció

Itt van a nyár, a sok zöldségféle. A főzelék a cukorbetegek számára fontos táplálék. Íme, egy módszer, amelynek segítségével a lehető legkisebb szénhidráttartalmú főzelékek készíthetők el.

A megtisztított zöldségfélét (zöldbabot, zöldborsót, sárgarépát vagy karalábét) nagyon kevés olajon teflonedényben megpároljuk, majd vízzel felengedjük. Kevés petrezselyemzölddel, sóval ízesítjük. (Ha paprikát, paradicsomot teszünk bele, annak szénhidráttartalmát is bele kell számítani a főzelékbe. A petrezselyem ilyen mennyiségben elenyésző szénhidrátot tartalmaz.) Ha a főzeléket hússal esszük, célszerű a húst is ebben a vízben megfőzni, ízesebb lesz tőle.

Amikor a zöldségféle megpuhul, egy részét kimerjük, s turmixgéppel összetörjük vagy átpasszírozzuk. Az így nyert sűrítményt visszaöntjük, egyszer összeforraljuk, s már tálalható is a főzelék.

A rántás kikerülhető. A főzelék íze ezáltal kellemesebb, s ami nem mellékes, kizárólag a zöldségféle szénhidráttartalmát kell figyelembe venni.

Érdemes kipróbálni a zöldbabfőzeléket tejföl nélkül. Hihetetlenül hangzik, de finomabb, mint tejföllel, s olcsóbb is, valamint kevesebb szénhidrátot és kalóriát tartalmaz.

Az alább feltüntetett mennyiségekből egy-egy adag főzelék készíthető:

  • 25 dkg zöldbab – 17 g szénhidrát
  • 25 dkg sárgarépa – 20 g szénhidrát
  • 25 dkg karalábé – 17 g szénhidrát
  • 25 dkg zöldborsó – 35 g szénhidrát
  • finomfőzelék: 10 dkg sárgarépa és 15 dkg zöldborsó – 29 g szénhidrát

Megjelent a diabetes2019/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!