Szerző: Somfai Katalin Feltöltés dátuma: 2019.03.09.

Szubszaharai Afrika – újabb katasztrófa küszöbén

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség adatai szerint Fekete-Afrikában 15,5 millióan diabéteszesek a 20–79 évesek között, vagyis a felnőtt lakosság 15 százaléka beteg. A legtöbben közülük az 55–64 éves korosztályba tartoznak. Ha a jelenlegi körülményeken a jövőben nem változtatnak, ez a szám 2035-re meg fog duplázódni. A világon itt a legmagasabb a kezeletlen esetek száma, 62,9 százalék.

Illusztráció

Míg néhány évtizeddel ezelőtt a járványszerűen terjedő nem fertőző betegségek jellemzően a magas jövedelmű országok lakosságát sújtották, napjainkban egyre gyorsabban terjednek az alacsony és közepes jövedelmű országokban a megváltozott életmód, a külföldről átvett étkezési szokások, a globalizáció hatásainak következtében. Ha az egyes afrikai országok kormányai nem fordítanak kellő figyelmet a diabétesz megelőzésére, akkor a HIV- és AIDS-járvánnyal azonos mértékű katasztrófa alakul ki, figyelmeztetnek az Egészségügyi Világszervezet munkatársai.

Afrika a világ legszegényebb kontinense, milliók szenvednek alultápláltságban vagy éheznek a háborúk sújtotta területeken, fejlődő országaiban pedig megjelent az elhízottság. A világ 20 legelhízottabb országa közül 8 Afrikában található.

Magas halálozási arány

A régió országaiban óriási problémát jelent az anyagi források hiánya, nincsenek kifejezetten a helyi lakosságról készült tanulmányok és vizsgálatok, nem megfelelő a gyógyszerellátás, a pácienseknek sokszor nincs pénzük megvenni a gyógyszereket. A legjelentősebb probléma talán, hogy óriási a különbség az állam által nyújtott és a privát szektorban elérhető ellátás között.

A Szubszaharai Afrikában ijesztő sebességgel terjed a diabétesz, és itt sokkal magasabb a diabéteszes betegek halálozási aránya, mint a világ többi részén.

Kockázatok, irányelvek

A cukorbetegeket más szövődmények fenyegetik a magas és alacsony jövedelmű országokban. A gazdagabb országokban az érrendszeri betegségek és a makrokeringési betegségek veszélye nagy, a magas kalóriabevitel és a mozgásszegény életmód mellett.

A fejlődő országokban nagyobb a kockázata a retinopátia, a neuropátia, a lábon jelentkező fekélyek, a mikrokeringési zavarok kialakulásának.

Tipikus a betegség kialakulása után a helytelen táplálkozás. Ezért lenne szükség a helyi lakosság igényeit figyelembe vevő ajánlásokra. A jelenlegi irányelvek a magas jövedelmű országok számára készültek, annak ellenére, hogy a páciensek 77 százaléka közepes vagy alacsony jövedelmű országban él.

Afrikában elsősorban a fertőző betegségekkel – ebola, HIV, tuberkulózis, malária – küzdenek. A külső és belső forrásból érkező támogatásokat egyaránt a fertőző betegségekre fordítják, annak ellenére, hogy a nem fertőző betegségek miatti halálozási arány egyre magasabb.

Zimbabwében nagyon drágák a gyógyszerek

Utcai felvonulás Zimbabwéban a diabétesz világnapján 2017-ben
Utcai felvonulás Zimbabwéban a diabétesz világnapján 2017-ben

Zimbabwében önmagában, a vércukorteszt-csomag nélkül, körülbelül havi 30 USA dollár egy cukorbeteg gyógyszere, kevesek engedhetik meg maguknak a vásárlását. A legújabbak még drágábbak, a vércukorméréshez szükséges készletek pedig nem is mindenhol elérhetőek.

A Zimbabwei Diabétesz Egyesület célkitűzései között szerepel, hogy rábírja a kormányt a gyógyszerek árának állami támogatására. Szeretnék elérni, hogy az egészségügyi alkalmazottak a diabétesz kezelésére képzettek legyenek, a kórházakban kötelezően szűrjék ezt a betegséget is, s tájékoztassák a lakosságot a diabétesz tüneteiről, megelőzéséről.

Az önkéntességen alapuló egyesület fontos feladatának tartja a diabéteszes gyermekek kezelésének támogatását, ezért hozták létre az Egy Gyermek Életéért programjukat, hogy a rászoruló gyermekek ingyenesen juthassanak inzulinhoz.

Szenegálban oktató sms-t kapnak a páciensek

Illusztráció

A Be He@lthy, Be Mobile program célja a diabétesszel kapcsolatos felvilágosítás és megelőzés. Egyszerű tanácsokat adnak üzenetekben a táplálkozással, a mozgással kapcsolatban, arról, hogyan ellenőrizhetik a szövődmények korai jeleit. Az SMS-ek felgyorsítják az információ betegekhez ­jutását.

Az orvosok azt tapasztalják, hogy pácienseikkel máshogy alakul a beszélgetés, konkrétabb kérdéseket tesznek fel a cukorbetegségük napi menedzselésével ­kapcsolatban.

Mariama Szenegálban él, 6 gyermek édesanyja, hasznosnak találja az mDiabetes programot. Azt mondja, az sms-ben kapott tanácsok abban is segítenek, hogy a családot bevonják, valamelyik gyerek segít megnézni, jött-e új üzenet, majd együtt megbeszélik, amit olvastak. Az üzeneteknek köszönhetően értette meg Mariama, hogy folyamatosan figyelnie kell arra, mit és mikor eszik.

A Dél-afrikai Köztársaság bevezette az üdítőadót

Tavaly az országban a cukrozott üdítőitalokra magasabb adót vetettek ki, így azok ára 11 százalékkal nőtt. A WHO további intézkedéseket szorgalmaz: megszorításokat a gyermekeknek szóló reklámokra, sőt, az egészségtelen termékek kiskorúaknak való reklámozását tiltsák meg, a zöldség és gyümölcs árát állami támogatással tegyék alacsonyabbá, így mindenki számára elérhetővé.

Kenya

Az egészséges életvitelt a városban élő szegény lakosság nem engedheti meg magának. A New York Times weboldalán olvashatunk egy cikket, amely bemutatja Valentine Akinyi életkörülményeit. Mosónőként dolgozik, körülbelül 40 amerikai dollárnak megfelelő keresetéből tartja el három gyermekét. Nem éheznek, megengedheti magának, hogy sült krumplit és fánkot vásároljon, de almát már nem, az kétszer annyiba kerül.

Dr. Nancy Kunyika endokrinológus váróhelyisége Nairobiban, a fővárosban állandóan dugig van. Az egyetemen csoporttársai azt tanácsolták neki, válasszon más területet, mert nem lesznek betegei. Ma az országban minden 10 emberből egy elhízott. Sajnos, a régióban élő emberek máig azt gondolják, ha valaki sovány, az vagy beteg, vagy nagyon szegény.

Amikor a doktornő azt tanácsolja a pácienseinek, hogy azt egyék, amit a nagyszüleik, azt válaszolják, nem akarják azokat az ételeket fogyasztani, amit éhezéssel töltött gyermekkorukban kaptak.

A gyermekkori éhezés élethosszig tartó hatásai

Orvosi megfigyelések szerint, akik gyermekkorukban éheztek, sokkal nagyobb mértékben válnak felnőtt korukban túlsúlyossá. Éhezés hatására a test védekezési mechanizmusa bekapcsol, az anyagcsere lelassul, a szervezet igyekszik minden kalóriát elraktározni. Az éhezés elmúltával azonban az anyagcsere nem válik gyorsabbá, ugyanolyan lassú marad az emésztés, vagyis hajlamosabbá válnak az elhízásra.

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes2019/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!