Szerző: Dr. Rakk Erika Feltöltés dátuma: 2019.03.09.

Nők és a diabétesz

Főszerkesztőnk kért meg, hogy a nőnapkor megjelenő számba írjam meg, mit jelent ez a cím nekem, közel 30, cukorbetegekkel töltött év után. Minden betegemnél, függetlenül attól, hogy nő vagy férfi, a minél jobb anyagcserehelyzet és életminőség elérésére törekszem. De ha jól meggondolom, bonyolultabb a nők cukorbetegségének kezelése, mint a férfiaké!
A két nem különbözősége az eltérő hormonokon alapul. A nő szervezetében a hormonok havi ciklus szerint termelődnek, ami a vércukorszintre is változó hatást gyakorol, míg a férfiaknál folyamatos a hormonszint.

Illusztráció

A 18 év feletti fiatal átkerül a gyermekszakrendelésről a felnőttgondozásba. Ha lány a páciens, akkor minimum 20 perccel hosszabb a vizit, mint ha fiú lenne. Ez nem azért van, mert a lányok általában beszédesebbek. Az első találkozáskor mindkét nemnél átbeszéljük az eddigi élet- és kórtörténetet, kezelési gyakorlatot, de lányokkal a „női dolgokra” is ki kell térjünk. Idetartozik a fogamzásgátlás fontossága, lehetőségei, a menstruációs ciklus vércukorszintre gyakorolt hatása és annak kezelése.

2017-ben a diabétesz-világnap is a nőkről szólt!

Tények, amelyeket a világszervezet (IDF) megfogalmazott:

  • A 2-es típusú cukorbetegség közel 70 százalékát meg lehetne akadályozni az egészséges életmódra történő áttéréssel.
  • A felnőttkorban bekövetkező korai halálesetek 70 százaléka nagyrészt a serdülőkorból származó viselkedési mintáknak tudható be.
  • A nők, mint anyák, óriási befolyást gyakorolnak gyermekeik hosszú távú egészségi állapotára.
  • A kutatások kimutatták, hogy amikor az anyák nagyobb rendelkezési lehetőséget kapnak az erőforrások felett, több gondot fordítanak az élelmiszerekre, a gyermekek egészségére és a táplálkozásra, valamint az oktatásra.
  • A nők őrködnek a háztartásban a táplálkozási és életmódbeli szokások felett, ezért jobban oda tudnak figyelni a megelőzésre.

A cikkben a fentieket illusztráló világnapi plakátok láthatók.

Tervezett terhesség

file

Nem győzöm hangsúlyozni a fiataloknak a terhesség tervezésének fontosságát, amit orvosi nyelven prekoncepcionális (magyarul: fogamzás előtti) gondozásnak hívunk. Sajnos ennek ellenére is gyakran felkészületlenül következik be a várandósság még a XXI. századi korszerű fogamzásgátló módszerek mellett is. A mai alacsony hormontartalmú fogamzásgátlók már cukorbetegeknek sem ellenjavalltak, bár én személy szerint, mint endokrinológus nem tartom helyesnek azt a trendet, hogy sokszor 10-15 évig szednek fogamzásgátlót a nők, mielőtt gyermeket vállalnának. De ez már egy másik cikk témája lehet…

30 év alatt szülni

A 30 éves kor körüli, rendezett párkapcsolatban élő 1-es típus cukorbeteg pácienseimet, főleg ha már hosszabb, több mint 10 éves betegségtartam áll mögöttük, óvatosan buzdítom a mielőbbi gyermekvállalásra. Nem cukorbeteg ismerőseimnél is ezt teszem, több okból. Nehezen hiszik el, hogy a karrierépítés megvárja őket, és gyermek mellett sem reménytelen. Sürgetésem oka, hogy a fogamzóképesség 30 év felett rohamosan csökken, ezt tapasztalom endokrinológusként is. Az életkorral nő a fejlődési rendellenességek és a koraszülés kockázata is. Cukorbetegeknél az érrendszer is valamivel előbb „öregszik”, ezért előnyösebb 30 éves kor alatt szülni.

Az inzulinpumpát használó pácienseim többsége is nő. Ez azért alakult így, mert a várandósságra készülés erősen motiválja a hölgyeket a minél jobb anyagcsere elérésére, ezért vállalják az áttérést erre a jóval rugalmasabb és pontosabb kezelést lehetővé tevő, ám ugyanúgy nagy odafigyelést igénylő és sajnos jóval drágább terápiára.

Szoptatás

30 évvel ezelőtt még örültek a nők, ha inzulinos cukorbetegként egy gyermeket egészségesen megszültek. Ma már van több kétgyermekes és két háromgyermekes 1-es típusú cukorbeteg páciensem is.

A szoptatás nagyon nehéz időszak az 1-es típusú cukorbetegeknek, hiszen ilyenkor anyaként a gyermek igényeihez próbálnak alkalmazkodni, ezért általában elcsúsznak a vércukorértékek. Pedig nagyon fontos, hogy szoptassanak a kismamák, lehetőleg a baba egyéves koráig. Az anyatejes táplálásnak több betegség, így az 1-es típusú cukorbetegség kivédésében is szerepe van az újabb kutatások szerint.

Gesztációs diabétesz

A gyermekvállalás kitolódása, a mozgásszegény életmód okozta „elhízás-járvány” miatt nő a terhességi, orvosi szóval gesztációs cukorbetegek száma is. Ők azok, akiknél csak a várandósság idején romlik el a szénhidrát-anyagcsere a hormonális hatások miatt és diétával vagy szükség esetén kevés inzulinnal egyensúlyban tartható. Az inzulint a szülés után el tudják hagyni.

Ők különös figyelmet érdemelnek, mert később – a szülés után 20 évvel – náluk jóval gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása, ha nem figyelnek tudatosan életmódjukra. És itt elérkeztünk a „prediabétesz”, vagyis cukorbetegséget megelőző állapot fogalmához.

A nőkre fókuszálva azt mondhatjuk, hogy a gesztációs diabétesz is idetartozik. Idetartozik a manapság már minden tízedik nőt érintő policisztás ovárium (magyarul sokcisztás petefészek, rövidítve PCOS) szindróma is, amely menstruációs zavarokkal, a termékenység csökkenésével jár. Mind a gesztációs diabéteszeseknek, mind a policisztás petefészek szindrómásoknak nagyon fontos már fiatalon odafigyelni az életmódjukra, hogy később ne alakuljon ki a cukorbetegség!

Fokozatos hízás

Nézzük a már gyermeket szült, de még a változókor előtti hölgyeket! Náluk a legnagyobb probléma – ami a nem cukorbeteg hölgyeknél is probléma –, hogy megindul a fokozatos hízás, főleg hasi tájékra. Ennek sok oka van a két legfontosabb, a túlzott kalóriabevitel és a kevés mozgás mellett.

Sajnos életünk velejárója az egyre több stressz, a több műszakos munkavégzés, az éjszakai pihenés hiánya, a rendszertelen étkezés. Itt azt látom, még előny is lehet a cukorbetegség, mivel rákényszeríti a hölgyeket az életmódváltásra. Innen származik a szlogen: egészségesebben az egészségeseknél! És valóban! Sok középkorú cukorbeteg egészségesebben él, mint nem cukorbeteg kortársai. Például cukorbetegsége miatt felmentést kaphat az éjszakai munkavégzés alól, egészségesebben táplálkozik stb.

Tíz év oda-vissza

Statisztikai tény, hogy a szív- és érrendszeri betegségek a nem cukorbeteg nőknél körülbelül tíz évvel később jelentkeznek, mint a férfiaknál, mert az ösztrogén hormon védő hatást fejt ki. A cukorbetegség a nőknek ezt az előnyét elveszi – a cukorbetegség érkárosító hatása felülmúlja a női hormonok nyújtotta védelmet –, az azonos korú cukorbeteg nők és férfiak halálozása nem különbözik. Abban bízom, hogy 10-20 év múlva ez a statisztika változni fog azáltal, hogy jobban kezeljük a betegeket és ők is jobban vigyáznak magukra.

Változókor

Elérkeztünk a változókorú cukorbetegekhez. Esetükben teljesen egyéni, hogy mennyire súlyosak a klimaxos tünetek és ez mennyire van hatással a vércukorszintre. Általában ebben a korban a vérnyomás- és a vérzsírérték megemelkedik, ami gyógyszeres kezelést igényel. Sajnos a változókori panaszok hormonális kezelése ellentmondásos eredményeket hozott, pedig bevezetésekor azt várták, hogy a szív- és érrendszeri betegségek csökkenni fognak és a csontritkulásra is kedvezően hatnak majd. Egyes vizsgálatokban azonban az érelzáródásos stroke és a vénás trombotikus betegségek, valamint az emlőrák gyakoriságának növekedését írták le, ezért kellő körültekintéssel kell használni őket. Cukorbetegeknek nem javaslom alkalmazásukat.

„Szer-etet”

A nők és a diabétesz kapcsán nem csak a biológiai adottságokról lehet beszélni. Meg kell említenem azokat a nőket, akik cukorbeteg férjeiket kísérik a diabetológiára. (Fordítva ritkábban tapasztalom.) Ezek a nők, ahogy Herth Viktória még évekkel ezelőtt szellemesen fogalmazott, a „3-as típusú” cukorbetegek. Ők cukorbeteg társuk miatt élnek, táplálkoznak úgy, mintha diabéteszesek lennének. A nők szerepe nagyon fontos férjük és az egész család egészségének megőrzésében, hiszen általában ők vezetik a háztartást és nem mindegy, mivel „etetik”, táplálják hozzátartozóikat. A szakrendelői vizit során a férjek legtöbbször a gyógyszereiket sem tudják megnevezni, mert a feleségük teszi eléjük. Ez jó fényt vet a kapcsolatukra, azt mutatja, mennyire bíznak egymásban.

Már maga a házasság, a tartós párkapcsolat védelmet jelent a szív- és érrendszeri halálozás szempontjából. Kopp Mária és Skrabski Árpád híres szocio­lógiai kutatásai igazolták, hogy a házasságban élő férfiak halálozása kisebb, mint a magányosaké, vagyis a nők védik őket. Magyarországon a kultúránk része az „etetés”. Ezzel fejezzük ki szeretetünket a családtag vagy a vendég iránt. (Talán az is magyarázza ezt, hogy a szeretet szavunkban benne van, hogy „etet”.) A nők feladata és felelőssége a család egészséges élelmezése.

Anya-lánya

Ha már a családnál tartunk, megemlítem, hogy a közel 30 éves gondozói munka után már egyre többször jön hozzám együtt anya és lánya, gyakrabban a 2-es típusú, ritkábban az 1-es típusú cukorbetegség miatt. A 2-es típusban, mint tudjuk, gyakoribb az öröklődés, de ha az anya 1-es típusú cukorbeteg, akkor 3-4 százalékban a gyermek is az lehet. Tapasztalatom az, hogy a diabéteszes szülők gyermekei könnyebben veszik a diabétesszel járó kihívásokat, mivel láttak maguk előtt mintát.

Női közösség

A nők és a diabétesz gondolatkörben nem hagyhatom ki az immár 40 éves múltra visszatekintő veszprémi diabétesz­klubot sem, ahol a tagság szinte 100 százalékát nők alkotják. Miért nem jönnek férfiak a közösségbe? Ez érdekes kérdés. Sajnos tény, hogy idősebb korban több a magányos hölgy a férfiak alacsonyabb átlagéletkora miatt, de az is tény, hogy a férfiak nehezebben mozdulnak ki otthonról. Leginkább azok jönnek, akiknek a felesége is cukorbeteg. Örömmel segítem ezt a baráti „sorsközösséget”, akik tenni akarnak egészségükért. Együtt sétálnak, túráznak, kirándulnak, építő előadásokat hallgatnak.

Szakápolók

Meg kell említeni a diabetológiai szakápolókat, edukátorokat, akik ritka kivételtől eltekintve szintén hölgyek. Ők türelemmel, elhivatottsággal sokat tesznek azért, hogy a pácienseket megtanítsák együtt élni ezzel a betegséggel. A diabéteszesek számának növekedése egyelőre megállíthatatlannak tűnik, ezért rájuk is mind több feladat hárul.

Jó, hogy a cukorbetegség kezelési lehetőségei egyre javulnak, de a betegség járványszerű terjedése aggasztó, ami egyértelműen az egyre inkább rohanó, természettől elszakadó életmódunk következménye. A családi konyha a nők kezében van, de jó lenne, ha össztársadalmi szinten is sikerülne lépéseket tenni a megbetegítő életmód ellen! Talán a nők jobban átérzik ennek fontosságát, felelősségét. Fontos lenne, hogy ennek hangot is adjunk!

szerzo

Dr. Rakk Erika

Belgyógyász-diabetológus szakorvos. 1995 óta dolgozik a Veszprém Megyei Kórház belgyógyászati és diabetológiai szakrendelésén. Érdeklődési területe a diabétesz és társuló betegségei: az elhízás, a hipertónia és a lipidanyagcsere-zavarok kezelése, valamint a páciensoktatás és a diabétesz megelőzése. 1998 óta orvos tanácsadója a Veszprémi Diabétesz Klubnak, valamint a Magyar Diabetes Társaságot képviseli az Európai Diabétesz Társaság (EASD) Edukációs Munkacsoportjában.

Megjelent a diabetes2019/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!